Домашен електрически бойлер за отопление на дома

За да се създаде ефективна отоплителна система, е необходим модерен отоплителен котел. Тя може да бъде устройство, работещо с електричество, твърдо гориво, газ. Днес има и голям брой комбинирани модели. Въпреки това, с достатъчно ниво на познание, необходимите материали и оформление, е възможно лесно да се създаде самостоятелно изработен електрически бойлер за отопление.
домашен електрически бойлер за отопление
Домашен електрически бойлер за отопление

Всъщност, котелът е метален резервоар, в който има термичен електрически нагревателен елемент (TEN). Най-често срещаните модели са 6 кВт - това е достатъчно, за да загрее малък, добре изолиран дом или апартамент. Въпреки това е по-разумно да се използва такъв котел като спомагателен бойлер в присъствието на основен бойлер, работещ с твърди или течни горива. Ако системата не предвижда различен тип котел, можете да използвате два или повече електрически котела - това ще увеличи отопляемата площ.

Един модерен собствен електрически отоплителен котел, дори създаден от собствените си ръце, може перфектно да поддържа предварително зададеното ниво на температурата в стаята автоматично.

За това е необходимо да се оборудват с няколко сензора и с един обикновен автоматичен блок. Използването на автоматизацията е отличен начин за намаляване на разходите за енергия, тъй като котелът ще може да поддържа стайната температура на програмирано ниво - така няма да има прекомерно нагряване на охлаждащата течност.

Управление на отоплението на въздуха в ръчни и автоматични режими

Ръчен режим на работа. Превключвателят T трябва да се изключи. Освен това - натиснете бутона Старт. Системата проверява температурата на въздуха в помещението. Ако е под регулируемата стойност (затворени контакти TP), магнитният превключвател автоматично работи. Той блокира (временно) бутона "Старт" и стартира работата на нагревателя. Постепенно нагряване на охлаждащата течност, което повишава температурата в помещението. Веднага след като сензорът покаже, че температурата е в установените рамки, контактите на TP и магнитния превключвател на нагревателя се отварят. Нагревателният елемент е изключен, бутонът "Старт" е отключен.

Автоматичен режим. Превключвателят T трябва да бъде включен. Това ще позволи да се поддържа постоянна температура в помещението, ограничена от контактната зона на TP контактите. Ако температурата на въздуха падне под тази граница, котелът автоматично се включва. По този начин топлинният носител се нагрява, което допринася за повишаване на температурата в помещението. Когато достигне определената температура, веригата се счупи, електрическият котел за отопление със собствените си ръце изпадна в неактивност. Ако е необходимо, включването се повтаря.

Характеристики на свързване на собствени електрически бойлери

Дори ако електрически бойлер за отопление със собствени ръце е допълнителен бойлер, той все още трябва да се намира до главния котел. В този случай комбинацията от котли се извършва с помощта на завои.

електрически котли за отопление със собствени ръце
Газови и електрически котли


Електрическото табло за управление трябва да бъде инсталирано на специална платка, изолирана от охлаждащата течност. В същото време, когато създавате самия котел, вие също така определяте компонентите, избрани за дъската.

За спазване на всички правила за монтаж, които от своя страна служат за осигуряване на по-нататъшна безопасност на оборудването в експлоатация, препоръчително е да поканите електротехник.

Особено важно е да се направи това, като се има предвид, че дори отделен "kulibin" не винаги може правилно да заземи уреда. Освен това е важно редовно да проверявате безопасността на системата - да поканите специалист, който да може да извърши необходимите измервания и да издаде подходящ сертификат за състоянието на отоплителния елемент в експлоатация.

електрически бойлер със собствени ръце
Контролният панел на електрическия бойлер е инсталиран на удобно място

Моля, обърнете внимание, че индивидуалните сензори, по-специално сензорът за температурата на въздуха в помещението (TR-OMB-OZ), трябва да бъдат инсталирани в отопляемата стая. Ако има няколко такива помещения, сензорът е инсталиран в този, който по ваше мнение има средно ниво на отопление. Трябва да се отбележи, че предложената схема на котела е проектирана специално за сензор от този тип - и ако го замените, част от елементите на електронната система за управление също подлежи на замяна.

Домашните електрически котли за отопление от този тип лесно ще ви обслужват повече от 10 години. Важно е обаче да се разбере, че за да се постигне такъв живот, е необходимо да се спазват определени правила за инсталиране и, разбира се, правилата за експлоатация. Тук са най-важните:

  • Във всеки случай спирателният вентил не трябва да се монтира преди или след котела.
  • и електрическото табло и самия електрически бойлер, загряващи от собствените си ръце, трябва да имат надеждно заземен корпус;
  • за безопасност и преди електрическия бойлер и пред контролния панел трябва да се поставят диелектрични рогозки;
  • Преди започване на експлоатацията е необходимо да се получи разрешение за използване на този вид оборудване от съответния инспектор на Държавната служба за енергиен надзор;
  • монтажът и последващият ремонт на котела могат да се извършват само от електротехник.

Чертеж на собствен електрически бойлер

Електрически котли за отопление със собствени ръце - чертежи:

собствен електрически отоплителен котел
Чертеж на собствен електрически бойлер
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем електрически бойлер?Как да изберем електрически бойлер?
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Свързване на електрическия бойлер към отоплителната системаСвързване на електрическия бойлер към отоплителната система
Отопление на къщата с електричествоОтопление на къщата с електричество
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
Домашни котли за отоплениеДомашни котли за отопление
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
» » Домашен електрически бойлер за отопление на дома
© 2021 BggeHat.com