Домашни котли за отопление

Домашните котли за отопление са реалност. Особено за тези, които обичат да произвеждат самостоятелно различни инструменти, които увеличават комфорта на живота.

Като цяло

Всички самонагревателни котли се основават на един принцип. Горещото гориво ще даде топлина на топлообменника, и то ще отоплява охлаждащата течност. Как функционира котелът ще бъде засегнат от два основни фактора - конструкцията на топлообменника и пълнотата на изгарянето на горивото. В първия случай колкото по-голяма е площта на термичния контакт между пещта и контейнера с топлоносителя, толкова повече топлина ще се прехвърля за единица време. В случай на пълно изгаряне на гориво - ако входящият поток от кислород е незначителен, тогава заедно с продуктите от изгарянето ще избяга пиролизен газ. И той - може да отделя топлина по време на горенето.

собствени отоплителни котли
Домашен котел за отопление

Създайте котел

Разбира се, има няколко фактора, които оказват влияние върху дизайна на самия котел:

  • На първо място, това е наличието на определени материали. Разбира се, по-устойчиви ще бъде топлоустойчива неръждаема стомана. Но ще бъде по-бързо и по-евтино да получите редовен лист.
  • Също важен аспект е възможността за обработка. В гаража си най-вероятно няма да можете да създадете печка от чугун, тъй като оборудването за това ще бъде по-скъпо от самата печка. Ето защо решенията тук могат да бъдат много различни - всичко зависи от вашето въображение и от способността на физическите закони да го прилагат. Обикновено отоплителният котел със собствени ръце е създаден от традиционна материална стоманена ламарина с дебелина до 5 мм. И е лесно да изрежете такава стомана с българин, а освен това може да се направи с газорезачка или електрическо заваряване.

Дизайнът на бъдещия бойлер също ще зависи пряко от това кое гориво ще се използва.

Конструкцията също ще бъде повлияна от начина, по който охлаждащата течност циркулира. За да бъде естествената циркулация, се изисква голяма височина на резервоара и голям диаметър на дюзите и отоплителните кръгове. Колкото по-нисък е диаметърът, толкова по-голяма е съпротивлението на движението на водата и толкова по-ниска е вероятността да се постигне добра циркулация на охлаждащата течност, без да се използва помпата.

отоплителния котел
Схематичен чертеж на самостоятелен котел за твърдо гориво

Но самостоятелно направен отоплителен котел с циркулационна помпа ви позволява да направите по-малък диаметърът на тръбите, както и височината на резервоара. Но тук капанът е уловен от потребителите - ако захранването на отоплителния котел спира, то циркулацията на водата спира. В резултат на това можете да видите парно разкъсан котел. Ето защо, тук са няколко съвета, които ще ви помогнат в такъв процес, като направите собствени отоплителни котли.

Свързването на котела, отоплителните кръгове - всичко това трябва да се извърши с тръба с диаметър най-малко 32 mm. Диаметърът на тръбата на изхода на топлообменника е 32 мм. Ако помпата спира, скоростта на циркулация на водата ще бъде по-бавна и температурата ще започне да се увеличава. Ето защо е по-добре да не направите контурите от метал-пластмаса или полипропилен, а от поцинковане, запечатване на нишките от лен с боя или сюррей.

След това ще разгледаме как да се направи котел от различни видове.

Дървени горелки



Котлите за изгаряне на дърва със собствени ръце - ако считаме за най-проста опция - са два цилиндъра с различни диаметри, които се поставят един в друг. Във вътрешния цилиндър ще има пещ, във външния - резервоар за вода.

За заваряване на отоплителните котли е намалена, вземете завършена дебела тръба с голям диаметър.

Разбира се, в този случай можете да комбинирате формата и размера на тръбите, в зависимост от това, което имате на разположение. Пространството между тръбите се запълва с вода. Такива отоплителни котли със собствени ръце са универсални - те ще работят върху всяко твърдо гориво. Да се ​​направи такъв бойлер е просто, да се използва - също, но обратната страна на монетата е ниска ефективност.

домашен котел за отопление
Самозалепен котел за дърва за огрев

Пиролизни котли

Когато домашно за дома котел използва температура от 200-800 градуса, и когато кислород е недостатъчно, дървото ще се разложи върху въглен кокс и пиролиза газ, освобождавайки топлина. Сега просто трябва да смесите въздуха с пиролизния газ - и то ще се възпламени. Цената на материалите за производство на отоплителни котли от този тип ще бъде по-висока. Но такъв бойлер ще изплати 3-4 години отоплителен сезон. Чертежи и дизайн на пиролизни котли можете да намерите на нашия уебсайт.

производство на отоплителни котли от собствени ръце
Домашен пиролизен котел

Котли за отработени масла

Изграждането на такъв бойлер е доста любопитен. Преди горене котелът изпарява маслото. След изпичане на работната температура на котела, маслото, което капе в специална тава, веднага се превръща в горими газове. Те също така загряват топлообменника. Като гориво - без различни модификации, може да се използва дизелово гориво.

производство на отоплителни котли
Котел за отработени масла

Електрически бойлери

Осъществяването на отоплителен котел със собствени ръце от електрически тип е реалност. Такива котли са прости в дизайна. Нагревателят се поставя във вътрешността на тръбата, която се поставя вертикално. Отдолу има отклоняваща тръба от връщащия тръбопровод и захранването е свързано отгоре. По принцип котелът е почти готов.

Но има някои нюанси, които влияят върху заваряването на отоплителния котел. Както знаете, цените на електроенергията непрекъснато се увеличават - това е най-скъпият начин за отопление на собствената ви къща. Освен това трябва да сте наясно, че инструкциите за безопасност забраняват свързването на котли с мощност над 7 kW до 220 волта. Но 380 не е навсякъде и изобщо не. Най-простият електрически бойлер е корпус, изработен от тръба, нагревателен елемент, естествена циркулация на топлоносителя.

заваряване на отоплителни котли
Електрически домашен котел

Отделно е необходимо да се отбележи, че индукционните котли. Ако вземем простият вариант - това е дебелостенна тръба, изработена от пластмаса, е навита около сто навивки от емайлиран проводник, който е свързан с инвертор заваряване с изходен ток от около 15 ампера.

Вътре има онези компоненти, които ще се загряват от вихрови токове - подстригване на дебел тел или нарязана стоманена намотка. Отдолу свържете връщащия тръбопровод, отгоре - тръбата за захранване. Веригата е пълна с вода - и всичко, можете да доставяте храна. Но не включвайте системата без охлаждаща течност! Това незабавно ще разтопи пластмасата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Кондензиращи котлиКондензиращи котли
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Къде използват петролни котли?Къде използват петролни котли?
Автоматични котли за въглищаАвтоматични котли за въглища
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
» » Домашни котли за отопление
© 2021 BggeHat.com