Котел с дърва за огрев със собствени ръце

Най-популярният начин за отопление е дървото, той е най-достъпният вид гориво в нашите огромни пространства. Котелът за дърва за огрев е лесен за използване, с помощта на този дизайн е възможно да се изгради автономна отоплителна система безопасно. Асортиментът от такива котли е огромен, което дава възможност да се изберат не само необходимите параметри, но и цената. И за да се направи правилният избор, е необходимо да има достатъчно информация за котлите за твърдо гориво, работещи върху дървесина.

Бойлерите за дърва са предназначени да изгорят не само дърва за огрев, но и дървесни отпадъци (пелети). Благодарение на ясно дефинираните функции ефективността е от голямо значение. Модерните бойлери са оборудвани с всмукателен вентилатор, който служи не само за пускане на въздуха, но и за отстраняване на горивните продукти. Много модели имат автоматичен контрол на мощността, енергонезависима автоматика. (Виж също: Парен котел със собствени ръце)

Отоплителни котли на дърва

Възможно е да се отделят основните пет вида бойлери от дърва за огрев:



  • котли от твърдо гориво от чугун;

  • пиролизни котли;

  • пелетни котли;

  • котли за изгаряне на дърва;

  • електрически бойлери за дърва.


Чугунени котли на твърдо гориво


Този тип котел работи както на дърва, така и на въглища. Котелът е предназначен за използване в отоплителни системи: свободна и принудителна циркулация. Сега производителите оборудват такива котли с регулатор на теглене, който ограничава подаването на въздух в зависимост от температурата.


Пиролизни котли


Пиролизен котел - вид котел на твърдо гориво, в който дървесината и летливият газ, отделяни от дърва за горене, горят отделно. Най-важната разлика от другите дървени котли е, че на един бутон котелът работи един ден и с добре монтирана отоплителна система и облицовка на къща за повече от един ден. Тази ефективна работа се влияе от три фактора:



  • изгаряне на получения летлив газ, дори при мокри дърва за огрев;

  • Температурата на горене на газа е по-висока от тази на дървесината, а количеството вторичен въздух, използвано е по-малко;

  • наличието на автоматизация.


Газовият котел работи на принципа на пиролизното изгаряне. Значението на това изгаряне е, че под влияние на висока температура и липса на кислород, дървесината се разлага на летлив газ и въглен. (Виж също: Котел за изгаряне на дърва със собствени ръце )

Разлагането на дървото се извършва при температура от 200 - 800 ° С. Този процес се случва при освобождаване на топлина, поради което мокрото дърво се суши, което води до нагряване на въздуха в зоната на горене. И самата топлинна енергия се получава от смесването на кислород и пиролизен газ, като тази смес причинява изгарянето на летливия газ. По време на изгарянето летливият газ взаимодейства с въглерод, така че димните газове да не съдържат вредни вещества. Такива бойлери за изгаряне на дърва не се нуждаят от ежедневно почистване.

котли за изгаряне на дърва


Пелетни котли


Пелетен котел - отоплителен котел, който използва дървесни пелети за гориво. Пелетни котли придобиват популярност поради пълната автоматизация и икономичност. Фабриката се състои от автоматизирана котелна централа, котел, оборудван с горелка за изгаряне на дървесни пелети и бункер. Такава котелна къща може да работи без участието на лице в продължение на няколко месеца - най-важното е правилната и последователна връзка.

Тези котли имат висока ефективност от 85-95. Те не изискват специално внимание, пепелта се почиства веднъж месечно. Пелетните котли поради нагряването на дървесни пелети са абсолютно безопасни. (Виж също: Самопроизводителни пиролизни котли)


Котел за изгаряне на дърва




Счита се за относително ново ефективно отоплително устройство. Основното нещо е да не се използва дърво с влага по-малко от 20. Тя има редица предимства:



  • висока ефективност;

  • автоматизация (котлите са оборудвани с контролен панел, който ви позволява да регулирате температурата и незабавно да даде знак за аварията);

  • безопасността на околната среда.


Такъв бойлер се използва за отопление на жилищни и промишлени помещения. Основата на работата на такъв бойлер е, че дървото за дърва гори в пещта. Намалете този процес, като контролирате подаването на въздух. Ако сравняваме обичайното изгаряне и изгаряне в котли с продължително горене, виждаме, че дълбокото изгаряне на котлите и образуването на топлинно генериращи се газове се появяват в котлите с продължително горене. (Виж също: Бойлер за басейна със собствени ръце)

Котелът е снабден с керамична огнеупорна дюза, през която преминава газ в горивната камера. В горивната камера се възпламенява поради взаимодействие с кислорода. Изгарянето на сажди възниква. В котлите на продължително изгаряне почти всичко гори и димът оставя безопасен незапалителен дим.


Електрически котли за отопление на дърва


Електрическият котел за изгаряне на дървесина е едно от най-новите разработки в областта на дървото. Размери на отопляема площ, достигащи до 150 m², и ако има мощна електрическа линия, квадратен метър се увеличи до 270. Някои модели на тези котли са оборудвани с чугунени горелки, което им позволява да се използва и като печка. Електрическите дървени котли позволяват не само да затоплят стаята, но и да осигурят топла вода. Наличието на автоматичен контролен панел ви позволява да промените температурата на нагретите квадратни метра, без да се изправяте от стола.

Електрически котел от дърво

Комбинираният бойлер на дърва и електрическият генератор струват значително по-малко от оборудването на котелната централа с течно гориво. Също така тази система е много ефективна. По време на прекъсване на електрозахранването системата за изгаряне на дърва ще запази топлината във вашия дом. (Виж също: Бойлери в банята със собствените си ръце - това не е фантазия, а реалност!)

Когато се използва електричество за отопление, загубата на топлина не е възможна, защото в този случай коминът не работи. Когато топлината се нагрява от дърво, топлинните загуби са минимални. скоростта на горене на горивото може да бъде регулирана. Електрическият дървен котел позволява използването на дървесина с влажност 20 и не пуши, поради което нивото на топлинната енергия е близо до 100.

Производителността на това развитие се увеличава поради инсталирането във водния кръг, който преди това не е бил разрешен с невисоки размери на котела. За такъв котел няма нужда да се оборудва отделно помещение, тъй като отоплението на външните стени не надвишава + 85 ° С. Освен това котелът е оборудван с трислойна метална врата в ниша за съхранение на дърва за огрев, която е подходяща за монтаж в жилищен район.

Монтирането на такова отоплително оборудване няма да предизвика трудности. Комплектът включва дюзи със стандартна резба - няма да е необходимо заваряване. Монтажът на комина се извършва с конвенционални адаптери за кръгла тръба, диаметърът на който е 115 мм. Тази тръба се използва и в отоплителни пещи. Такава двойна система също е безопасна за околната среда. И дървесна пепел, която има голямо количество минерали с азот, е идеалният тор за вашата градина.

В името на икономиката много занаятчии направиха самостоятелен котел на дърва. За тяхното производство не се изискват специализирани инструменти и материали. Достатъчно е да нямате заявени автомобилни части, части от стари котли за отопление и импровизирани материали.

От всичко казано, заключаваме, че отоплителните котли на дърва за огрев са отличен заместител на газа. И при правилния избор и използване на котела за дърва за огрев имаме същия ефект, както при използването на газови котли. Колко успешен е котелът за дърва за огрев, който зависи от собствената ви грижа и търпение. Но си струва да си спомним, че радостта от спасяването трае по-малко от съжалението за липсата на топлина в къщата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Нагревателни котли за пелетиНагревателни котли за пелети
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
» » Котел с дърва за огрев със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com