Котли на твърдо гориво за продължително изгаряне

Такива устройства като котли за твърдо гориво с продължително изгаряне са много евтина и рентабилна възможност за отопление на домовете си, въпреки че тяхната работа е доста тромава. Досега такива производители се опитват да направят такива котли практични и достъпни за всички. Но можете да срещнете и стари модели. Модерен котел за твърдо гориво с продължително изгаряне е ефективно и просто устройство, което безопасно ще затопли вашето жилище.
котли на твърдо гориво с продължително изгаряне
Котел на твърдо гориво за продължително изгаряне

Исторически аспекти

Котли с твърди горива имаха един важен недостатък в своето време - като изгаряне на гориво, беше необходимо непрекъснато да се добавя. Въпреки това през 2000 г. организацията, наречена "Стропова", реши, че този проблем може да бъде отстранен. Edmuntas Stropaitis, изобретателят, изобретил такова устройство като отоплителен котел за продължително изгаряне.

Принципът на действие е, че въздухът се подава в устройството чрез специална телескопична тръба. Така че, голям запас от твърд вид ще гори, ако е необходимо - постепенно.

Като гориво се използват традиционни материали - т.е. дърва за огрев, кокс, въглища. Това в доста голяма степен опрости процеса на отопление на помещенията. И ако от тези котли се произвежда каскада, тя ще може да нагрее много голяма стая.

Котли на твърдо гориво

Котлите за отопление с твърдо гориво могат да бъдат различни. А основното разделение на видовете е устройството за отопление на твърдо гориво, което определя метода на изгаряне. Така че при конвенционалните модели и в повечето котли се използва конвенционално изгаряне. Отбелязваме обаче, че с развитието на технологиите този процес непрекъснато се подобрява. Вследствие на това възниква разнообразие от нови изобретения.

котел за изгаряне на дървесина с продължително изгаряне
Котел на твърдо гориво

Такива изобретения включват пиролизни котли, пиролизни изгаряния не само огнени топки, но и дървесен газ. Струва си да се отбележи, че ефективността на този тип котел е много по-висока, а при работа няма сажди и пепел - в минимално количество. Разбира се, такива котли ще струват повече, но цялата цена ще се изплати поради факта, че висока ефективност.

Добър вид гориво е дървото. В допълнение към дърва за огрев могат да се използват отпадъци от дървообработващата промишленост.

Те са смачкани до много малко състояние, пресовани в специални гранули, които се наричат ​​пелети. Такива гранули се пълнят в бункера и се поставят в горивната камера, ако е необходимо.

Това гориво е прерогатив на котлите за пелети. Имайте предвид, че горивото може да се използва самостоятелно или в комбинация. В този случай ще трябва да закупите универсален или комбиниран бойлер, който може да работи на твърдо гориво. В допълнение към тези видове, котлите за твърдо гориво могат да бъдат зависими от електрическата енергия или независими.

отоплителни котли за дългосрочно горене
Пелетен котел

Отделна категория са котлите за твърдо гориво за дългосрочно отопление. Ако разгледаме класическата версия, то е доста тромаво оборудване и за да я инсталирате, се нуждаете от отделна стая. На мястото на котела са строги изисквания, така че в бъдеще използването и работата на котела са безопасни.

Много организации успешно са използвали индустриални котли за твърдо гориво в продължение на десетилетия - тези устройства са евтини и лесни за работа.

Също така бойлерите за твърдо гориво се различават в следните типове:

  • При ръчно зареждане;
  • С механично подаване на гориво;
  • С подвижни решетки;
  • С преоптика.

Ако разгледаме въпроса за горивото, тогава за промишленото оборудване обикновено се използва въглища. Въпреки че това се дължи на факта, че повечето промишлени модели са проектирани специално за въглища като енергиен носител. Модерните модели имат високо ниво на автоматизация и отлични екологични свойства.

бойлери за твърдо гориво за дългосрочно горене
Котел с механично захранване с гориво



котел на твърдо гориво
Котел с ръчно зареждане

Избор на бойлер за твърдо гориво

Ако ще инсталирате котел за дърва за продължително изгаряне - това ще бъде отлична алтернатива на традиционното отопление на газ. В крайна сметка, такава система е удобна за работа, ефективна по отношение на топлопренасянето. Струва си да се отбележи, че ако няма електрическа енергия, такъв котел няма да напусне помещението на студено.

Ако котелът за твърдо гориво е на дърва, по-добре е да изберете по-ниско горене. Този вариант е по-оптимален, тъй като неговата ефективност ще бъде по-висока от тази на котлите с горно горене на въглища.

В котела с по-ниско горене има две или три горивни камери, така че можете да изгорите частиците на горивото. Така че в резултат на това освобождаването на вредни вещества в околната среда ще бъде по-малко, разходът на гориво ще намалее.

дървени котли за дългосрочно изгаряне
Дълъг горещ котел има няколко камери за горене

Струва си да се отбележи, че ако имате котел с горно горене, неизгорените частици ще попаднат в комина заедно с дима. В допълнение, предимството на котлите с по-ниско горене е и фактът, че е възможно да се контролира процеса на изгаряне - чрез регулиране на производителността на дозиране на количеството въздух, който ще влезе в пещта. За тази цел ще се използва вентилатор с контролна система или специален регулатор.

Котлите за твърдо гориво за дългосрочно горене могат да бъдат направени както от чугун, така и от стомана.

Чугунните котли са по-устойчиви на корозия. Заслужава да се отбележи, че този имот е много важен, тъй като върху стените на горивната камера ще се появи конденз и след това ще изчезне - когато температурата на топлоносителя е над точката на оросяване.

котел за отопление с дълъг живот
Чугунен котел за продължително изгаряне

котли на твърдо гориво с продължително изгаряне
Метален котел за продължително изгаряне

Кондензатът при изгарянето на гориво като въглища е доста агресивна среда. Ето защо стоманеният бойлер ще бъде изложен на корозионните ефекти от корозията по-рано. В допълнение, топлообменникът на стоманата гори по-бързо, защото чугунът има високо ниво на огнеустойчивост. Но в същото време самата чугун е крехка. Тя може да бъде повредена от случайно, но силно въздействие.

Чугунени котли за отопление с дълъг живот се състоят от секции. Това дава възможност за транспортиране на котела в разглобена форма и вече на място - за монтаж. Освен това, ако целостта на секцията е нарушена, тя може да бъде заменена. Стоманеният бойлер вече е доставен готов, тъй като е заварен от листове.

Трябва да се отбележи, че точно преди закупуването на котел е необходимо да се определи неговата цел - тя ще бъде основно отопление или допълнително. И ако го използвате като допълнение - тогава не можете да си купите скъп модел. И за постоянна употреба моделът трябва да бъде преди всичко качествен.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Връщане на котли с дълъг изгарянеВръщане на котли с дълъг изгаряне
Кой котел да избере?Кой котел да избере?
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котли на дълготрайно изгаряне BuderusКотли на дълготрайно изгаряне Buderus
Автоматични котли на твърдо гориво с продължително изгарянеАвтоматични котли на твърдо гориво с продължително изгаряне
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Котли за дълготрайно изгаряне на дърва за огрев, самосглобяемиКотли за дълготрайно изгаряне на дърва за огрев, самосглобяеми
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
» » Котли на твърдо гориво за продължително изгаряне
© 2021 BggeHat.com