Кой котел да избере?

Много хора, които искат да инсталират или заменят котел в къщата си, се интересуват от въпроса кои са най-икономичните котли за отопление? Този въпрос не е прост, тъй като сред всички видове котли има модели, които отговарят на най-строгите изисквания за икономичност. Всичко зависи не само от самия котел, но и от района на вашето жилище - може да няма газификация. Въз основа на тези съображения трябва да избирате между твърдо гориво и електрически бойлери. Или, напротив, често изключвате електроенергията и трябва да избирате между твърдо гориво и газов котел и освен това е желателно котелът да не е необходимо да използва допълнително електричество. Икономиката на самите котли зависи от вида гориво, използвано за работата му, както и от капацитета на котлите. Съответно, при избора на котел трябва ясно да знаете кое гориво ще използвате.

най-икономичните котли за отопление


Какво да търсите


Какъв вид гориво се използва за работа на котлите? Бойлерите са течно гориво, съответно, за тяхната работа, използвайки течен газ или дизелово гориво. Друг вид котел е твърдо гориво. Те работят върху дървесина, всички видове отпадъчна дървообработваща промишленост, въглища, торф. Газовите котли изискват газ за работа, електрически уреди - електричество. Всички видове котли, изброени по-горе, имат свои собствени работни характеристики. (Виж също: Кой газ котел е най-икономичен?)

Котлите на твърдо гориво могат да се нарекат най-икономично, но те са доста трудни за използване. Ако сте избрали котел за твърдо гориво, ще срещнете постоянната нужда от съхраняване на дърва за огрев, въглища и др. Освен това тези нагревателни материали трябва да се съхраняват някъде. Силата на котела за твърдо гориво е средна и, разбира се, не е подходяща за отопление на апартаменти в многоетажни сгради.

Котлите за течно гориво са най-подходящи за големи производствени съоръжения. За частните къщи това оборудване също не е най-добрият вариант. Силата на тези котли е средна, но разходът на гориво е доста голям. Освен това има проблем с придобиването на това гориво.

Електрическите котли са може би най-неефективните. Има много причини за това. Първо, електричеството в нашата страна е доста скъпо и второ, те имат малко потребление на енергия. Но въпреки това, тъй като тези котли имат високо ниво на безопасност, те са идеални за отопление на апартаменти. (Виж също: Как да изберем двуканален газов котел)

Най-икономичните са газовите котли. За своята работа те консумират газ, имат висока мощност и са много удобни за работа. Това е най-добрият вариант за частна къща. Това оборудване отговаря на всички изисквания за безопасност, оборудвано с висококачествена автоматизация за контрол.

От всичко казано по-горе можем да направим следните изводи: при жилищата и апартаментите най-подходящ вариант е инсталирането на газов котел (ако има газификация) за предприятие, в което няма газификация - твърдо гориво.

пожарогасителни котли


Газови котли: основни характеристики




Има и друг вид котел, по-малко известен и често срещан. Това са котли за пожарогасене. Те се състоят от цилиндричен барабан, оборудван с една или две пламъци, в които обикновено се намират пещите. Оставяйки тръбите, газовете започват да загряват страничните повърхности на барабана на котела и след това да отидат до икономистатора или директно към тръбата на комина. (Виж също: Как да изберем газов котел на втечнен газ)

Парогенераторите са почти идентични, разликите са само в горната част, те зависят от това дали парният котел е котел или водогреен котел. За този тип котел се приема утаяване в три димохода. Това е най-добрият вид на редят за противопожарна тръбни котли, като димоотводи са достъпни за почистване и доста просторни, те лесно могат да се поберат всички депозити на пепел, без да затваря пътя на газовете.

При преминаването на пламъчните тръби димните газове падат директно в въртящата се камера, чиято ширина не трябва да се стеснява, тъй като по-голямата част от пепелта се събира в нея. След преминаване на ротационната камера, газовете навлизат в втория димоотвод, без да достигат до предната страна на котела, да се завъртат и да преминат през последния, трети газов комин. После отиват на свине. В ротационната камера газовете преминават през специален канал, който отделя третата тръба от пространството на ротационната камера.


Видове запалване на котела


Има няколко възможности за запалване на отоплителните котли. Нека ги разгледаме по-подробно. Ако котелът е оборудван с пиезо-искра, можете да запалите светлина в него чрез натискане на бутон, който също се нарича пилотен запалвач. Ако котелът е изключен, фитилът ще продължи да гори. При съвременните котли това запалване не се практикува поради причини за пожарна безопасност. (Виж също: Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?)

Съвременните кола са оборудвани с електрическо запалване, когато котелът е изключен, фитилът избледнява. Котелът се включва автоматично, използвайки електронна искра. Той е много удобен и икономичен, тъй като позволява да не се отделя газ.

Котлите за продължително изгаряне също станаха широко разпространени. Към тяхната категория се включват котлите за твърдо гориво, работещи денонощно, горивото в тях трябва да се зарежда 1 път на ден. Контролът на такива котли се осъществява от микропроцесорния контролер. Също така има универсални бойлери, в които по правило се изгарят останки от въглища.

Котли за продължително изгаряне

Материалите за производство на котли с дълъг живот са с високо качество, което гарантира тяхната дългосрочна експлоатация, както и надеждност. Те са много високопроизводителни и удобни за поддръжка. Те също имат 2-канални топлообменници, голяма товарна врата, която позволява преминаването на необходимото количество гориво. (Виж също: Как да изберем котел за отопление на твърдо гориво)


Каква е нагревателната повърхност на котела?


Повърхността на котелното отопление е повърхността на стените на котела, които отделят димните газове от околната среда. Повърхността на стените на котела, която се измива отвътре с вода или пара, а отвън с газове се нарича нагряваща повърхност. Повърхността, загрята от гореща факел или твърдо гориво, се нарича радиация. Останалите повърхности, загрявани от газовете, се наричат ​​конвективни.

Изборът на отоплителен котел е чисто индивидуален въпрос. Ако за апартамент и апартаментна къща в газифицирана зона идеалният вариант е газовият шарнирен бойлер (той може да бъде електрически), тогава е по-целесъобразно предприятието да инсталира твърдо гориво. Критериите за избор на котел са различни. Първо, ние избираме котела, като вземем предвид вида на горивото, което планираме да използваме. На второ място, ние определяме възможността или невъзможността за изграждане на котелна къща. Трето, ние посочваме цената на котела, който за мнозина - основният критерий за избор. Четвърто, отчитаме района, който трябва да бъде подгряван. Надяваме се, че вече знаете кой котел е по-добър. Успех при вас за избор и топла зима.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Външни котлиВъншни котли
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Важни въпроси при избора на котел за отопление на къщатаВажни въпроси при избора на котел за отопление на къщата
Как да изберем отоплителен котелКак да изберем отоплителен котел
Отопление на котела на твърдо горивоОтопление на котела на твърдо гориво
Предимства на котлите за твърдо горивоПредимства на котлите за твърдо гориво
Избор на котел за отопление на дачи или селска къщаИзбор на котел за отопление на дачи или селска къща
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
» » Кой котел да избере?
© 2021 BggeHat.com