Нагревателни котли за пелети

Когато имаше нужда да се затопли жилището, хората започнаха да използват такова гориво, което до този момент перфектно изпълнява всички функции. Разбира се, става дума за класически дърва за огрев. Естественото дърво по всяко време било достатъчно и първоначално то било изгорено точно в откритите огнища. В процеса на разработване и разработване на нови технологични решения, огньове започнаха да се заменят с печки, а след това бяха създадени котли, работещи на дърва. И в днешно време вече са създадени пелетни котли за отопление.
пелетни котли за отопление
Пелетен котел

Дървото се използва дълго време като гориво - в една или друга форма. И ако в традиционния дизайн е прост дървесина, отсечена през зимата, за някои отпадъци прави специални пелети - пелети, които също са с отделен вид на твърдо гориво.

Какво представляват дървесните пелети?

нагревателни котли за пелети
Дървесни пелети

В края на 20-ти век германците изобретяваха пелетни котли за отопление. Веднага такива устройства станаха широко разпространени в европейските страни, защото с помощта на такива устройства беше възможно да се спести консумацията на ресурси. Към днешна дата технологията на пелетни котли се използва в Русия, освен това - много успешно.

Пелетните котли функционират върху дървени стърготини - тоест върху отпадъците от дървообработващата промишленост, които се пресоват под формата на цилиндри. В зависимост от адхезията на частиците се определя качеството на материалите. Ако пелетите са направени правилно, тяхната повърхност ще бъде идеално гладка. Такава характеристика е показател, че за да се слепят частиците, се използва естествен продукт от дърво.

Какво е специално за пелети

Пелетите, които използват котли за отопление на пелети, обикновено се разделят на два вида:

  • Производството на твърда дървесина, без кората, най-често се използва за отопление на жилищни помещения, цветът е бял, структурата е гъста.
  • Тъмните пелети се използват за промишлено отопление - дървесината с кората се използва за тяхното производство, ефективността на тези пелети е малко по-малка и количеството на вредните отпадъци е по-голямо.

Трябва също да се отбележи, че има и други видове пелети, те са направени от селскостопански отпадъци. Тези пелети обаче са по-малко ефективни.

Структурни характеристики на котли за пелети

Пелетните котли за отопление, както повечето видове отоплителни уреди, имат трайни и херметични корпуси, имат вградена горелка и топлообменник. Когато пелетите се изгарят, те отделят горещ газ, който обгръща топлообменника. Охладеният газ, който отделя топлината, излиза през специално оформения комин.

нагревателни котли за пелети
Инсталация на котел за пелети

Ако вземем предвид местното производство, пелетните котли за отопление в Русия се произвеждат дори и с няколко вида топлообменници. Топлообменниците, изработени от материал като чугун, имат висок топлообмен и не се подлагат на корозионни процеси. Но в същото време такива топлообменници се характеризират с голямо тегло и чувствителност към промени в температурния режим. Затова стоманените топлообменници станаха по-широко разпространени. Те са по-леки, но са много податливи на корозия. В края на краищата кондензацията се появява в процеса на работа и допринася за появата на корозивни процеси.

За да се намалят физическите разходи, които се изискват, когато пелетите се зареждат с пелети, се използва специален бункер. Благодарение на този бункер, някои модели могат да работят гладко за няколко дни, докато горивото се изтощи в хранилището.

нагревателни котли за пелети
Котел с кош за пелети


За преместване на горивото към мястото на изгаряне се използва специален шнек. В зависимост от модификацията на котела може да има шнеков транспортьор или винтове.

Предимства при нагряване на пелети

В западните страни котелът за отопление на пелети отдавна не е новост. Но това не е чудно, защото такива котли са икономически и екологосъобразни. В допълнение, отличен качествен пелетен котел е, че той може да ви осигури топлина, дори ако живеете в труднодостъпна зона. Ако в близост няма газ, електроенергията е нестабилна и скъпа, дизеловото гориво не е безопасно, а отоплението с пелети ще бъде много полезно.

котел за отопление на пелети
Отоплителна система на пелети

Предимствата на този тип отопление са много по-големи от недостатъците. Най-важният плюс е, разбира се, автономността на отоплението. От външни източници на енергия котелът за отопление на пелети не зависи, поради което цената на тези котли ще бъде по-малка.

Към днешна дата всички пелетни котли имат съвременни автоматични системи. За да функционира правилно котелът, не е нужно да сте постоянно близо до него или да наемете специални хора за това. Достатъчно ще бъде няколко дни, за да заредите необходимото количество пелети в бункера, както и да извадите пепелта навреме. Ясен пепел ще отнеме около веднъж месечно.

котел за отопление на пелети
Предимства на пелетен котел

Когато се сравнява отоплението с електрическо нагряване, веднага става ясно, че пелетите са по-изгодни. Цените за газ и електричество непрекъснато нарастват, така че в сравнение с традиционното отопление, ефективността на отоплението с пелети постоянно се увеличава.

Друго предимство е, че пелетните котли нямат отпадъци, тъй като пепелта, която се е появила, може да се използва като тор за селскостопански цели. В допълнение към ниската цена, всеки потребител ще хареса също така издръжливостта на устройствата. Пелетен котел е солидна и надеждна конструкция, а ако изучавате рецензиите, обикновено минималният живот е около 20 години.

Към днешна дата пелетните котли на пазара на оборудването са представени в широк диапазон. Има дори отделна категория мини бойлери, които се поставят в малки помещения и бани. При закупуването на пелети трябва да се обърне специално внимание на производителността и капацитета. Също важен аспект е взаимозаменяемостта на горивото. В допълнение към специалните котли за пелети има и комбинирани котли, които могат да използват други видове твърдо гориво.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Колко пелети за хората? Или нови дърва за огрев с повишена топлинна мощност!Колко пелети за хората? Или нови дърва за огрев с повишена топлинна мощност!
Електрически котли за индивидуално отоплениеЕлектрически котли за индивидуално отопление
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Нагряване на пелети за отопление на пелетиНагряване на пелети за отопление на пелети
Котли за дървесина с описание на водна верига, обхватКотли за дървесина с описание на водна верига, обхват
Котли на твърдо гориво за продължително изгарянеКотли на твърдо гориво за продължително изгаряне
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Производство на отоплителни котлиПроизводство на отоплителни котли
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
» » Нагревателни котли за пелети
© 2021 BggeHat.com