Колко пелети за хората? Или нови дърва за огрев с повишена топлинна мощност!

Горивните пелети са "изобретени" преди повече от 60 години от германеца Рудолф Бъннерман, който живее в Америка. Притежавайки своя собствена дъскорезница и не желаейки да инвестира в изхвърлянето на отпадъци, Бъннерман откри първоначалното решение, което днес доведе до развитието на огромна индустрия от екологично чисти горивни материали - пелети.

Почти неизвестен досега на руснаци и граждани на други страни от ОНД, израза "гориво пелети" на днес се превърне в модерен термин за гранулиран гориво, изработени от отпадъци от дървесина, черупки, люспи, слама, торф и т.н.

Във връзка с това, оборудването за производство на пелети е станало в търсенето на пазара. Западните страни много по-рано "прерязаха" тези теми и създадоха производство на високоефективни линии за производството на висококачествени пелети. Това е сертифицирано оборудване или по-скоро горивни пелети, произведени върху него, които лесно се допускат за износ в Европа. Цената на тези производствени линии започва от милион суми в евро. Оборудването на местния производител позволява да се коригира производството на горивни пелети с по-ниски капиталови инвестиции.

Линия за производство на горивни пелети

Линия за производство на горивни пелети

Да се ​​впуснем в същността!

Промишлено производство

За производството на горивни пелети използвайте дървесина, която просто няма да намери друга употреба, т.е. отпадъци.

Забележете! За производството на качествени пелети тази дървесина не трябва да има кора!

Как се правят пелетите?

Схема на производствения процес

Схема на производствения процес

Малки парчета дърво минават през сепаратора, където от тях се отстраняват пясък, кал, шлака, метални нокти (тук работи магнит) и т.н.

На транспортния пояс всичко това пречистено "добро" е изпратено до бункера на чукова мелница, при изхода от която дървото се превръща в фино-зърнест дървен материал.

След това тази смес от дървени стърготини се подава в сушилнята, където суровината напълно изсъхва.

За преобразуване на суровините в пелети - пелети използвайте пресов гранулатор. В него, под влиянието на високотемпературна пара и интензивно смесване, суровината под формата на сухо дърво "брашно" се превръща в тесто. Получената маса отново се изсушава и се подава в матрица, където при високо налягане (300 atm) се получават гранули от брашното.

Получените дървесни пелети имат значително по-висока плътност от плътността на дървения материал, от който са произведени. Това се дължи на процесите на свързване на материала, които се появяват при производството на гранули. Свързването се дължи на лигнина в дървото.

Лигнинът е част от дървесни клетки. При процеса на разрушаване на клетките по време на механична обработка и по-нататъшно нагряване на дървесни суровини се освобождава лигнин. При високи температури се топи и образува естествено лепило, което в процеса на уплътняване надеждно свързва веществото на дървесната пелета.

След екструдиране през матричните пелети се охлажда и след това се опакова в торби.

Производство на занаяти

Производството на пелети в дома се обсъжда интензивно в горивните форуми, където можете да отидете, ако се интересувате от този проблем. Малко по-късно ще разгледаме тази тема в една от заглавията на нашия сайт. Но сега ...

Сега ние вярваме, че производството на пелети у дома е рентабилно само ако се продават, т.е. за продажба. За производството на домашни пелети е необходимо да се инвестират пари, много време в производството на оборудване. И тогава е време да се харчат за производствения процес. Цената на пелетите за отопление в рускоезичната зона е 70-80 USD. на тон. На такава цена те са по-лесни за закупуване. И за продажба в чужбина, където цената им лесно нараства два пъти (с подходящото качество на горивните пелети), е необходимо да преминем по доста сложен път.

Моля, имайте предвид, че не ви обезкуражаваме да произвеждате пелети сами, ние просто ви съветваме да разгледате тази тематика за растеж от производството на пелети в бъдеще в по-голям мащаб. В идеалния случай - с възможността да изнася продукти в чужбина.

Кое е по-добре?

Дървесина или пелети? Какво предпочитате?

Дърва за огрев или пелети

Дърва за огрев или пелети

Нека анализираме някои параметри на горивото:



1. Калоричността или горимостта на горивните пелети надвишават параметъра на дървото със същото име 2,5 пъти.

Това се обяснява с високото съдържание на въглерод в "новопоявилия се" материал. В обикновената дървесина въглеродът е съставна част на всичките му клетки в целулозни молекули. Също така целулозата има кислородни и водородни атоми в молекулата си.

По време на механичното "деструктивно" лечение, много целулозни молекули са повредени. В този случай горепосочените атоми на водород и кислород летят под формата на летливи газове, водни пари, киселини и прости алкохоли.

Количеството на материала е по-малко и съдържанието на "горим" (въглерод) в него е запазено - оттук и повишената калоричност на материала.

2. "Чистота" на материала - този параметър е много интересен за европейците.

Всеки знае, че когато изгаря дърва в пещ или дори в огън, пепел форми. Масата на тази пепел не е по-малка от 15% от първоначалната маса на дървесината. Това са незапалими смоли и минерали. Така е! Пепелта от горивните пелети е 0,5-3 от първоначалната им маса, която е 15-20 пъти по-малка от "дървесната" пепел.

3. Конвенционалното дърво съдържа най-малко 2 пъти повече влага от пелетите, произведени от него.

4. Плътността на пелетите е много по-голяма от плътността на дървото. Във водата пелетата потъва. Това увеличава рентабилността на този вид гориво по време на транспортиране и съхранение.

Като се има предвид съотношението "пелети или газ", ще има повече предимства пред газа. Включително разходите за отопление, където пелетите сега са на второ място.

Но прогнозираното увеличение на цените на запасите от естествени горива ще доведе до пелети, които ще заемат първо място от гледна точка на икономия на гориво и горивна ефективност на отоплителните системи.

Къде гори пелетите?

Отоплителните котли на пелети принадлежат към класа на котлите за твърдо гориво. Те имат здрав корпус с горивна камера и топлообменник. Изгарянето на горивни пелети води до отделянето на горещи продукти на изгаряне, които преминават през топлообменника, дават на него (и топлоносителя) топлина.

Отоплителен котел на пелети

Отоплителен котел на пелети

"Роден" през 1947 г., пелетните котли са се увеличили значително по отношение на ефективността и "интелектуалното" развитие. Пелетните котли днес са напълно автоматизирани системи, способни да "освобождават" човека от задълженията на стартера за доста дълъг период от време (до един месец или повече). Всичко зависи от размера на бункера или склада за съхранение на пелети. Самопочистващата функция позволява да не се "задоволява" живота на качествен бойлер през целия период на отопление.

Инсталация на котел за пелети

Инсталация на котел за пелети

Важен фактор при разпределението на горивните пелети върху пелети е тяхната висока екологична чистота. След всичко това - пелетите са рециклирана дървесина и процесът на тяхното изгаряне се извършва при минимално разпределение на страничните продукти. Всъщност това е "производство" без отпадъци.

Пелети -

Пелети - "екологичен" продукт

Пелетни котли, които имат висока ефективност, дълъг период на експлоатация, автономия (от човек), също имат високи разходи. Но разходите за пелети за няколко години компенсират инвестициите в котела. Потреблението на пелети за нагряване може да се определи от съотношението: за да се получи 5 kW топлина, е необходимо да се изпие 1 кг пелети. Къща от 100 квадратни метра ще изисква 20-25 килограма пелети за отоплението.

Ако е необходимо, такива котли могат да бъдат нагрявани с дърва, въглища, чипове, сламени отпадъци и т.н.

Камина на пелети

Камина на пелети

Може би "обратното" приложение. Ако имате готова печка или камина, те могат да бъдат нагрявани с пелети. Спомняйки си за анализа на свойствата на горивните пелети, може да се твърди, че пелетната пещ ще има по-висока ефективност, отколкото при работа с дървесина.

Как да спечелите от пелети?

Това не е тема на тази статия. Но въпреки това искаме да забележим, че за организирането на рентабилно производство е необходимо да има достъп до дървесни отпадъци в голямо количество и линия с производителност на пелети от 2000 кг / ч. Парите, инвестирани в такава линия, ще се изплатят средно 1-3 години.

Но, както казват те, нищо не е невъзможно. Трябва да мислите, да разчитате и да правите!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
По-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнениеПо-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнение
Горивни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ прегледГоривни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ преглед
Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?
Пелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристикиПелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристики
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Производителите на горивни брикети, какви продукти произвеждат?Производителите на горивни брикети, какви продукти произвеждат?
Нагряване на пелети за отопление на пелетиНагряване на пелети за отопление на пелети
Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!Пиролизен котел за продължително изгаряне изгаря за дълго време, той се загрява силно!
Котли за дървесина с описание на водна верига, обхватКотли за дървесина с описание на водна верига, обхват
» » Колко пелети за хората? Или нови дърва за огрев с повишена топлинна мощност!
© 2021 BggeHat.com