Горивни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ преглед

Пещи на твърдо гориво Можете да изгорите не само въглища

или дърво, отлично решение могат да бъдат горивните брикети. Тези брикети са създадени, или както се наричат ​​и евроръчки от различни естествени материали, обикновено остатъци от човешки и животински живот.

Прекрасни брикети от гориво се получават от дърво, слама, торф, хартия, тръстика, черупки от ядки, семена и техните обвивки (обвивки). В тази статия ще се опитаме да разговаряме по-подробно за характеристиките и характеристиките на горивните брикети от обвивката на слънчоглед, които са много популярни сред хората.

Горивни брикети от семена и слънчогледови люспи
Брикети от гориво, направени от семена и люспи от слънчоглед

Едродрова от слънчоглед

Сред всички горивни брикети продуктите от люспи слънчоглед са по-популярни поради факта, че по време на горенето дават повече топлина. В същото време те се произвеждат, както всички евроръчки, чрез метода на термично пресоване, през който суровината напуска суровината, а лигнинът свързва брикета заедно. Оказва се, че има твърдо брикети от сухо гориво с отлични характеристики.

Горивните брикети от обвивката на слънчоглед имат висока плътност, което ви позволява да спестите чрез закупуване на гориво с плащане за обем. Дълго време на изгаряне и добро разсейване на топлината прави това гориво по-компактно при съхранение и херметичната опаковка не позволява да се страхувате от влажност.

Сравняване на горивни брикети и дърва за огрев, трябва незабавно да се отбележи, че в пещта се подава определено количество гориво и толкова много топлина от горивните брикети протича много повече. В същото време времето за изгаряне на евро-ветровете е двойно по-голямо от това на конвенционалните аналози на дървото.

Специалистите в описването на топлопреноса на брикети от слънчогледови обвивки работят със следните данни: за отопление 45-50 кв.м. Живото пространство в рамките на един час ще изисква 1 кг от такова гориво.

Горивни брикети с малък размер
Размерът на горивните брикети може да бъде различен

По своите калорични характеристики горивните брикети превишават значително дървата за огрев. Той се отразява не само на висока плътност на продуктите, но и на ниска влажност. Както знаем, свежите дърва за огрев имат влажност 40-50, изсушават 20, а влажността на горивните брикети е 8-9.

Важни предимства на продуктите от обвивката:

  • Едродровата от обвивката се отличава значително от аналозите от други материали, например горивните брикети от слама и дърво дават по-малко топлина от 10-15. Качествено направените брикети от торф могат да отделят повече топлина, но за да ги използват, ще са необходими специални пещи. Тайландският грах от торф се използва за отопление на промишлени съоръжения.

Характеристики на отопление на различни видове гориво

  • Трябва да се отбележи, че това гориво е много просто. Тя лесно може да бъде хвърлена в камината, без да се страхува да получи парче. Пепелите и котлите за брикети от слънчогледово семе и техните обвивки, за слама и дървени варианти, както и брикети от отпадъчна хартия, могат да се използват както обикновено, предназначени за дърва за огрев. Дори в конвенционалната печка може да се загрее с подобно гориво, което е много удобно. Дървесината е свършила, хвърляме брикети.
  • Продължителността на интензивното изгаряне на горивна брикет от слънчогледовите обвивки е приблизително 100-130 минути. Ако поставите брикети в пещта, така че те да се тлеят, можете да разчитате на 6-8 часа освобождаване на топлина.
  • При нормална вентилация брикети от люспи горят с приятен огън, с малко количество кислород.
  • След изгарянето на такова гориво остава почти никаква пепел. Процентът на пепелта от общото тегло и обем може да варира в рамките на 1-5, което се счита за изключително малък показател. Ето защо, пещта от останките от изгаряне не трябва непрекъснато да се почиства.
  • Пепелта, получена от изгарянето на брикети, може да се превърне в отличен тор. Можете да използвате брикети от пепел от семена, които дават слънчоглед, от слама от пшеница и царевица, от птичи тор, листа и отпадъчна хартия.
Изгаряне в пещта на горивни брикети от слънчоглед
Изгаряне в пещ от брикети от слънчогледови люспи

Гладко преминаване от заслуги към недостатъци, искам веднага да кажа, че тази миризма е много неприятна. Между другото, при изгарянето на някои видове брикети се проявяват и неприятни или специфични вкусове.

Основните недостатъци на всички горивни брикети са слабата устойчивост на влага и крехкостта. Брикети от люспи не са изключение, след смазване те се разпадат и не стават много подходящи за отопление в пещта. Затова е желателно съхранението да не се извлича от запечатана целофанна опаковка. Крехки грях нискокачествени брикети, както и варианти, наречени RUF, които не са подложени на допълнителна външна обработка, като продукти на Pini-kei.

Има някои трудности при изпичане на фурни с горивни брикети, но те бързо се преодоляват чрез нормална подготовка за запалване на огън.



Много хора разглеждат очевидните недостатъци на цената, която е с порядък по-висока от стандартната дърва за огрев. Ако обаче вземете предвид не само теглото и обема на горивото, но и топлинното му излъчване, става ясно, че в дългосрочен план ви спестявате. За да потвърдите това, трябва да настроите няколко стойности:

  • цена на конкретен обем гориво;
  • топлопредаване на гориво;
  • продължителността на изгарянето му.

Най-вероятно правилно да се изчисли при вас, че не се окаже, че е необходимо да се опита да се направи по експериментален начин. Горивните брикети са създадени за икономично отопление на къщи, поради което са толкова популярни в Европа. В нашата страна те стигнаха до строителния пазар.

Запечатана опаковка горивни брикети
Херметично опаковане на горивни брикети

Брикетите за гориво на практика не изпускат дим, но в случай на суровина от обвивката на слънчоглед, тя все още ще присъства. Димът ще образува масла, съдържащи се в материала, и ще допринесе за отлично изгаряне. Количеството дим е сравнимо с действието на печката върху дърво, така че редовността на почистване на комина ще бъде подобна.

Екологичността на това гориво е неоспорима, защото в производството не се използват допълнителни материали. Както в дървесината, слънчогледовата суровина съдържа лигнин, който е свързващ материал. Изгарянето се придружава от отделянето на въглероден диоксид в стандартни количества.

Характеристики и разлики в производството

Горивните брикети не толкова отдавна се появяват на вътрешния пазар на твърдо гориво. Технологиите на тяхното производство се усвояват само, опитът на други страни се приема. Интересно е, че производствената линия може да направи горивни брикети от различни суровини. Обикновено разликата е само в подготовката, която на практика не засяга общата методология.

Производство на горивни брикети на един ред може да се регулира от дърво, слама, слънчогледово люспи, ориз, елда. Най-малкото във фазата на пресоване и няма съществени различия в опаковката. Разликата е само при подготовката на суровините, при тяхното смилане и сушене. С дървесината е необходимо да се работи правилно, за да се приведе в подходяща форма, и обвивката на семената идва в производството в практически завършена форма.

Машините за пресоване могат да произвеждат продукти от различни видове. Най-често горивните брикети се различават по форма, обикновено са продълговати цилиндрични или правоъгълни, понякога с дупка. Брикети се наричат ​​фирми, които произвеждат линии за тяхното производство, например NESTRO (Nestro), RUF (RUF), Pini-Kay (Pini-Kay).

Готови продукти след натискане
Готовите продукти излизат от пресата

Качествените брикети се произвеждат в пресови машини под високо налягане и температура. От топлината суровината започва да се топи, което прави възможно създаването на твърд контур за брикети, което е допълнителна защита срещу влага. Такива брикети имат тъмен цвят и лъскава калцинирана повърхност.

Малко по-малко качествени брикети се произвеждат чрез конвенционално пресоване. От машината за преси се излиза непрекъсната лента, която се нарязва на парчета с правилния размер. На такива брикети, ако погледнете отблизо, можете да видите къде има висока плътност на материала и къде е по-малка.

Домашните занаятчии изграждат преси у дома. Те не са оборудвани с отоплителна функция, като екструдери. Екструдерът с термична обработка е по-сериозна машина и не е необходима при занаятчийското производство. Пресата просто формова избрания суров материал в желаната форма, след което се суши и използва. Направете горивни брикети със собствените си ръце просто, но оборудването ще струва определена сума пари. В дългосрочен план, това, разбира се, спестяване, но за експерименти ще дойде малко скъпо.

В гаража майсторите правят брикети от едни и същи материали, често се използват отпадъчна хартия, слама, дървесина, пилешки тор, тор, торф, въглища. Оборудването за производство на горивни брикети от слама, дърво, люспи от семена може да бъде направено сами, доброто в интернет е изпълнено с интересни вариации на преси.

В заключение искам да кажа, че горивните брикети от обвивката на слънчоглед са значително по-добри от дървесните дървета по техните характеристики, а сред аналозите от други суровини се отличават благоприятно. Ако искате да опитате алтернативен тип гориво, можете да започнете с тези брикети.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво оборудване е необходимо за производството на горивни брикетиКакво оборудване е необходимо за производството на горивни брикети
По-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнениеПо-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнение
Горивни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните гориваГоривни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните горива
Производство на горивни брикети от дървени стърготини у домаПроизводство на горивни брикети от дървени стърготини у дома
Брикети за отоплениеБрикети за отопление
Брикети за пещи за пещиБрикети за пещи за пещи
Как да направите брикети с гориво със собствените си ръце, лесни инструкцииКак да направите брикети с гориво със собствените си ръце, лесни инструкции
Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
Връщане на котли с дълъг изгарянеВръщане на котли с дълъг изгаряне
» » Горивни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ преглед
© 2021 BggeHat.com