Как може да изгорите фурна, различна от дърва за огрев, помислете за торф и въглища

Не е тайна, че ефективността на отоплителната система се влияе от няколко фактора: пещното устройство, ефективността, вида гориво. Теорията показва, че топлината, която се отделя по време на изгарянето на определена маса от различни видове гориво, е различна. Най-голяма стойност се дължи на дела на дърва за огрев. Но изборът на гориво зависи не само от това, има съществен принос за вземането на решение за методите за получаване на топлинна енергия или за себестойността. В тази статия ще се опитаме да разберем какво друго може да изгори печката, с изключение на обикновените дърва за огрев.

Стар и висококачествен въглищен антрацит
Anthracite - най-доброто качество и старите въглища

торф

Често е необходимо да се реши въпросът, какво да изгори печката освен дърва за огрев. Отхвърлете това отлично гориво по някои разумно обективни причини. Като алтернатива може да се разгледат торфените брикети и въглищата. Въпреки факта, че естеството на техния произход е същото, техните свойства и калоричност са различни.

За да може горивото да се използва директно, то често трябва да бъде предварително обработено, суха, трошене, котлет. Торфът съдържа много вода вътре, така че трябва да се изсуши. Но в изсушеното състояние, тя се разпада и става не толкова неподходяща, колкото и неудобна за употреба. Затова се притиска с добавяне на дървени стърготини в специални брикети.

Основният параметър за всеки вид гориво е неговата специфична топлина на изгаряне. Показва колко полезна енергия можете да получите, ако напълно изгаряте определено количество гориво.

Свободен торф
Торф в ронлив вид

За торфа в различни версии тази стойност не надвишава 17 MJ. Въпреки това, не можем да оценим някои физически величини с тяхната абсолютна стойност, така че ние даваме фрагмент от стойността таблица като сравнение.

Малки торфени брикети за домашна употреба
Готови за ползване торфени брикети

Количеството топлина в MJ, произведено от следните горива:

  • каменни въглища - 27, 00;
  • кафяви въглища - 12, 98;
  • въглищен антрацит - 28.05;
  • торф - 12,10;
  • Торф в брикети - 17,58;
  • торф под формата на трохи - 10, 84.
Големи торфени брикети
Торф в големи брикети

въглища

Въглищата имат естествен, а не изкуствен произход. В някои региони на Русия се добива въглища, което е достатъчно не само за доставяне на вътрешния пазар, но и за продажба в чужбина.

Но въглищата са разделени на няколко вида, които се различават в епохата на нейното формиране. Не е трудно да се предположи, че по-добрите породи се различават по дължината на появата на шевовете. Съществуват три вида класификация на въглищата, въпреки че във всеки от тях се включват същите сортове.

  1. Класификация според времето за образуване на образуване. В това разделение се отличават четири типа въглища: лигнит, кафяви и въглища, въглища-антрацит. Тези породи са изброени в реда на увеличаване на възрастта им. Те се различават по своите физически свойства. Лигнитът се представя под формата на троха, тъй като не може да има форма. Кафяви въглища също не са много силни, но вече могат да се използват в пещи за домашно ползване. Въпреки че калоричността е далече от аналозите. Въглищата са най-разпространеният и достъпен тип, а антрацитът се смята за супер порода.
  2. Класификация по влажност и съдържание на летливи съединения. При това степенуване, известните скали следват в същата последователност. Влажността им намалява от 40 до 5. Подобна картина се появява с летливи вещества. В това разделение антрацитът заема изгодна позиция.
  3. Класификация по калоричност. Бяхме принудени да се запознаем по-рано с параметрите на калоричността, така че дублирането на индексите няма смисъл. Трябва само да се подчертае, че такава класификация е решаваща при избора на гориво за домашна фурна.
Въглища за домашна употреба
Готов за използване въглища

Характеристики на пещи, които използват въглища



По-голямата част от реалните модели пещи, които помним от нашите баби и дядовци, бяха адаптирани за използването на дърва и въглища. Такова осредняване на дизайна се извършва специално, защото е трудно да се предвиди какво пещта ще трябва да се нагрява през всеки отделен сезон. Въпреки това, ако приближите подробно конструкцията на пещта, тогава тези опции трябва да бъдат различни.

Температурата в пещта при горене на въглища е много по-висока, отколкото при изгарянето на дърва за огрев. Това води до факта, че стените на металната пещ се укрепват чрез използване на по-дебели листове. Обемът на пещта се увеличава поради по-ниската позиция на решетката. Пепелният кладенец е подреден по обем, тъй като количеството пепел при използването на въглища е много по-голямо от това на дърва за огрев.

Използваме въглища като гориво
Подготовка за разтопяване на печката

Тайните на разпалване печката

Много от тях са склонни да преценяват погрешно горивото чрез простотата на запалването си. Въглищата се възпламенят, без дърва за огрев да не работят, освен това процесът на самото запалване трябва да бъде правилно изпълнен. Това допринася за дълъг живот на пещта.

Пещта трябва да се изследва външно всеки път, когато я разтапяте. Предварително почистени за достатъчно разстояние от вещества или предмети, които лесно могат да се запалят и случайно са разположени наблизо. Преди разпалването, камерата и пепелният съд трябва да бъдат почистени, като се премахнат неизгорелите продукти. За малки частици от пепел не се разпръскват около стаята, препоръчително е да излеете малко вода в пепелния съд.

Домакинските отпадъци, съдържащи пластмаса или битум, не могат да се използват за разпалване, тъй като те причиняват образуването на голямо количество сажди в комина. Вратата на пещта и камерата не трябва да се отварят по двойки. Това правило е полезно, защото с подпалването трябва да настроите натиска.

Въглищата обикновено се съхраняват в закрити помещения, но влагата не може да бъде изключена. В този случай първо трябва да се изсуши. При изгарянето на мокри въглища цялата вода под формата на пара излиза от комина. На мокрите повърхности на стените на тръбата се утаява голямо количество сажди.

Грозните стари вестници се вписват в решетката. На върха им можете да поставите малки дървени чипове. Дървените трупи се подреждат от колиба или кладенец, в зависимост от вашите навици. След това разтопихме фурната, затворихме вратата на пещта и отворихме пепелта.

Когато дървата за огрев започват да изгарят и се образуват първите червени горещини, можете да напълнете малка част от малките въглища, а след това постепенно да ги прибавите към по-големи парчета. Изгарянето на въглища е необходимо да се покрие капака на комина, което ще спести топлина. Но не забравяйте, че когато амортисьорът е затворен, има голяма вероятност за пълнене на стаята с въглероден окис. Гледайте пламъка, синьото оттенък казва, че е време да отворите капака.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Горивни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните гориваГоривни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните горива
Брикети за отоплениеБрикети за отопление
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Горивни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ прегледГоривни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ преглед
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Каква трябва да бъде височината на пещта в пещта, изследваме зависимостта от вида горивоКаква трябва да бъде височината на пещта в пещта, изследваме зависимостта от вида гориво
Как правилно да изгори пещ на въглища, основните правилаКак правилно да изгори пещ на въглища, основните правила
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
» » Как може да изгорите фурна, различна от дърва за огрев, помислете за торф и въглища
© 2021 BggeHat.com