Каква трябва да бъде височината на пещта в пещта, изследваме зависимостта от вида гориво

Много собственици на модерни сгради, особено в селски тип, се използват за отопление на пещта. Пазарът на тематични инструменти предлага широка гама от продукти, различни по размер, функции и размери, както и технически характеристики.

За съжаление, не всички собственици знаят, че височината на пещта в пещта трябва да бъде определен размер, и това е този елемент присъства във всички конструкции, без изключение, тя е и различна форма и големина, в зависимост от типа на устройството, както и вида на използваното гориво. Като се има предвид този факт, е необходимо да се разгледа подробно въпроса какъв тип камера за огън ще бъде идеален в този или този случай.

Готов за използване фурна
Готов за използване фурна

Основни изисквания

Както вече бе споменато по-горе, пещите в пещта се предлагат във всеки дизайн. Ако горивната камера отговаря на всички регулаторни и технически изисквания, тогава собственикът на къщата може да не се притеснява, че строителството ще прекарва много гориво или лошо затопляне на къщата.

Ако инсталирате модерни печки за баня или къща, те вече разполагат с добре обмислена система за конвекция на въздушни течения в зоната, където се извършва самият процес на изгаряне. Освен това те са оборудвани с огромни камери, които позволяват максимално натоварване на дърва и въглища, като по този начин спестяват използваното гориво и в същото време могат да поддържат удобна температура в къщата възможно най-дълго.

Въз основа на законите на физиката можем да си припомним, че правилният и качествен процес на изгаряне се извършва само при условие, че в камерата прониква достатъчно количество кислород. За да се приложи тази опция, са разработени много различни проекти, но решетката остава най-популярната за повече от десетилетие.

Този продукт е направен от чугун и след това е монтиран в горивната камера. Тя служи за поддържане на инжектирания обем твърдо гориво, използвано в процеса на изгаряне. На скарата има дупки, разположени по дължината на основата, които допринасят за проникването на въздушни потоци в камерата. За да се подобри сцеплението, има пепелник, чрез който също се отстранява пепелта.

Класическо устройство за пещ
Типично устройство за пещ

Местоположение на решетката трябва да бъде в средата на фурната или пещ за баня страна на къщата, малко под вратата на горивната камера, около два тухлена зидария и хоризонталните отвори са насочени по протежение на горивната камера.

Наклонът на решетката е от два до пет сантиметра, което се дължи на размерите на пещите. За най-доброто запалване и създаване на правилното сцепление, елементът е монтиран с наклон към комина. По този начин се създават идеални условия за равномерно изгаряне на гориво в метална или тухлена пещ, когато димът се отделя от огъня, а не се събира в пещта.

Важно да се отбележи, също такъв момент: Ако нагревателят е изработен от метал, е необходимо за изграждане на допълнителна защита на пещта, за да го предпази от прегряване, но в каменни продукти, за изграждане на по-добра камера, за да използвате шамотни тухли, устойчиви на високи температури.

По отношение на използваното гориво, за закупуване на необходимите количества материал за студения сезон трябва да се изчисли броят на дните е вярна, ще се запали, когато площта на пещта на къщата и се вземат под внимание топлопроводимостта на материала. Най-високите нива на различна въглища (5500-6500 ккал / кг), торф изпуска топлината малко по-лошо (2500-3500 ккал / кг), както и дърва за огрев, но последният е абсолютно необходимо, за да изсъхне по естествен път.

Използване на дърва за запалване
Приложение на дърва за огрев

За да изчислите правилно размера и формата на отоплителната камера, трябва да се фокусирате върху височината на пламъка, който идва от определен тип гориво. Ако за въглища е възможно да се направи малка камина, то за торф и дърво е изключително необходимо да има големи размери, тъй като тези вещества активно се изгарят.

Размери за дърва за огрев

Предвид високата пламък цевта, експерти препоръчват правят височина пещ дърва от 80 см до 1 м. Ако тези параметри няма да има горене на летливите вещества, при което тези частици ще се депозират в системата за отпадъчни газове.



След известно време ще се натрупа значителен слой сажди, което ще доведе до намаляване на ефективността на цялата пещ. За да се търкалят въглищата, е необходимо леко да отрежете ъгловите части на захранването на пещта, които са директно в контакт с решетката.

Параметри за въглища

Специалистите отбелязват, че процесът на изгаряне на дървесни горива възниква при потребление на по-малък обем кислород, отколкото се изисква от въглищата. Като се следва това, е необходимо да се вземе предвид факта, че размерите на площта на скарата в пещи, където се използва такова гориво, трябва да бъдат по-големи.

В областта на изгарянето в горивната камера трябва да се създадат условия за максимално проникване на кислород. Ето защо за въглищата се монтира решетка с решетка със същия размер като долната част на камерата.

Пещта за въглища е повече от необходимо
Определено голяма пещ за въглища

Що се отнася до материала на производство на този елемент, той трябва да е устойчив на високи температури, както и да бъде с дебелина не по-малка от 4 cm. Специалистите отбелязват, че ако фурни имат отопление повърхност, върху раздела на гориво може да бъде направена през дупки в тях.

Друга точка е, че обемът на решетъчните секции трябва да бъде избран възможно най-много, тъй като в камерата се изпомпва много висока температура по време на изгарянето на въглища. Вътрешните стени трябва да са покрити с огнеупорни тухли.

за въглищен клас "Антрацит" характерно е, че обемът на летливите вещества е много по-малък от този на други въглища или дърва за огрев. Съответно, при тези условия, малък пламък гори в пещта, което прави възможно да се намалят размерите на пещта с почти половината.

Дълбочината на скалното потапяне трябва да бъде 30 см, а за да се увеличи ефективността при използването на въглища от тази марка, е необходимо да се стесне пещта в района на долната част на решетката. Горивният слой ще бъде по-голям и топлопредаването също ще се увеличи.

Параметри при използване на торф

Изчисляването на достатъчния обем на пещта, в който се използва торфът, се основава на препоръчителните параметри за височината на камерата, съответстващи на средно 75 cm, осцилиращи с 5 cm към по-голямата или по-малката страна.

Брикети от торф
Торф брикети от пресата

В зависимост от това колко влажен е торфът, размерите на решетката ще варират. Ако брикетите са сухи, тогава е подходящ същият елемент, както при печките за изгаряне на дърва, но ако продуктът е мокър, той трябва да е малко по-голям. Дължината на пролуките е в диапазона 0.8-1 cm.

Ако влажен торф, за заобикалящата среда или пещ баня трябва да бъде избран решетка по-голям, тъй като тук се препоръчва да се използва височината на пещта най-малко 80 см, ширина 40 см. Освен това, допълнителни отвори трябва да бъдат пробити в порта клапан.

В зависимост от вида на избраното гориво, ще се определи размерът на пещта и обемът на материала за един раздел:

  1. Ако се измерва от решетка, височината на горивната камера трябва да бъде около 65 см (ако се използва торф), 80 см (ако се използва дърво) и около 70 см за въглища.
  2. Широчината на пещта в малките пещи е около 20 см, за големи конструкции ще е достатъчно 30 см.

Ако разчитате на горепосочените препоръки относно изискванията за използваното гориво и параметрите на горивната камера, можете да избегнете прекаленото изчерпване на материалите, като по този начин спестявате прилично количество през отоплителния сезон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи с печкаПещи с печка
Финландски пещи за саунаФинландски пещи за сауна
Решетки за пещРешетки за пещ
Пещи за домаПещи за дома
Как да направите пещ за отпадни петрол?Как да направите пещ за отпадни петрол?
Пещ с нагревателПещ с нагревател
Модерни пещи за отопление на домаМодерни пещи за отопление на дома
Как да изберем най-добрата камина за вашата каминаКак да изберем най-добрата камина за вашата камина
Проекти на къщи с отопление на печкиПроекти на къщи с отопление на печки
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
» » Каква трябва да бъде височината на пещта в пещта, изследваме зависимостта от вида гориво
© 2021 BggeHat.com