Модерни пещи за отопление на дома

Трудно е да си представим модерна къща без отоплителна система. Разбира се, изборът на тип отопление зависи от много фактори. По-специално - от архитектурата и площта на отопляемата къща, както и от това колко често се изисква отопление. В крайна сметка случаите, при които е необходима качествена стационарна система, не са необичайни. Въпреки това, също така се случва, че за отопление е достатъчно за една малка печка-burzhujki. Трябва да се отбележи, че през последните години, въпреки изобилието на пазара на модерни отоплителни системи за качество, мнозина като основен източник на топлина в къщата избират конвенционална отоплителна пещ. Има обаче няколко вида пещи.
отоплителни пещи
Пещ за отопление

Характеристики на пещта

На територията на нашата страна печките за твърдо гориво започнаха да се използват преди много векове. Всъщност за дълго време фурната беше единственото нещо, с което можете да готвите храна и да затоплите къщата. И днес, с помощта на печка, дори в модерна къща - не е изключение. Това се дължи на сравнително голямото търсене, че много производители представят на пазара многобройни модели пещи.

Съвременните пещи за домашно отопление се различават по функционалност и характеристики. Това дава възможност на потребителя да намери такава фурна, която напълно отговаря на всички изисквания. Един от модерните модели е пещ за конвекция за отопление, а също и популярни инверторни отоплителни пещи.

модерни пещи за отопление на дома
Модерна пещ за отопление

Разделяне на пещи по функционалност

Пещите за отопление и за баня са различни - и по много начини те са разделени по типа дестинация. По-специално:;

  • отопление;
  • готвене и отопление;
  • специализиран.

Основната цел на отоплителната пещ е да загрява стаята. Модерните модели имат значително по-висока ефективност (до 90), отколкото техните по-древни колеги. Причината - в най-замисленото и правилно осъществено подаване на въздух към пещта. Принципът на работа на самата пещ за отопление на въздуха е много прост - той постоянно загрява циркулиращия въздух в помещението.

Фурните за готвене и отопление не само за отопление, но и за готвене. В такава пещ приготвящата повърхност се прави директно над частта на пещта.

Най-често се изработва от желязо и се показва като едно и няколко горелки. Ефективността на такава пещ е доста голяма, но се оказа най-ефективна, когато се използва в малки помещения. Има модели фурни за готвене и отопление, които се допълват не само с горелки, но и с удобна фурна. В допълнение към това може да бъде свързана серпентина, свързана към резервоар за вода или резервоар за гореща вода, към такава пещна отоплителна пещ.

пещи за отопление на твърдо гориво
Готварска и отоплителна пещ

Специалните пещи се отнасят до оборудване, което се използва изключително в сауни и вани и служи за загряване на камъни, които се намират в пещта.

Технически характеристики на пещите

Като се имат предвид характеристиките на дизайна, пещта може да бъде разделена на типове:

  • взривяване;
  • канал;
  • камбана.

Отоплителната пещ за отопление е най-простата. Той има специален пепелник, чрез който кислородът, който е необходим за изгаряне, навлиза в камерата, където дървесината се изгаря. Целият дим, който възниква по време на процеса на изгаряне, се изпуска в специална тръба. Този модел на пещта за отопление на оранжерии и къщи е доста разпространен поради простия принцип на монтаж и експлоатация. Въпреки това, той има значителен недостатък - заедно с дима в тръбата лети и топлина. И това значително намалява ефективността.

Финландска печка за отопление на дома
Отоплителна пещ

Каналната пещ е с малко сложен дизайн. Предимството им е, че отработилитеят въздух (дим) не се отстранява незабавно в тръбата - преминава през цифровите канали, разположени в долната и страничната части на пещта. Така димът отдава топлината си на пещта и оставя тръбата почти студена. Този модел на пещта има значително по-висока ефективност от захранващия въздух.

Първоначално камбанните пещи се използват изключително в металургичната промишленост, но постепенно обхватът на тяхното използване значително се е увеличил. Принципът на тяхната работа е съвсем прост - всички горещи отработени газове се издигат до затворен качулк. Там дава топлината си на сферата (качулката) и след това се спуска, изтласкана от нова "част" от дим.

комбинирани нагреватели за отопление на дома
Бел. Пещ


Трябва да се отбележи, че има значителна разлика между каналните и звънените пещи, които често влияят върху избора. Факт е, че за запалването на тръбната пещ трябва да има сцепление. Докато качулката лесно се запалва без присъствието си. Освен това димът от камбаната е много по-малък. Ако решите да използвате фурна тип канал, трябва да имате предвид, че ефективността на каналите зависи пряко от нейната ефективност, т.е. колкото по-дълги са каналите, толкова по-висока е ефективността.

Материали, използвани за създаване на пещ

В допълнение към класификацията според принципа на експлоатация, пещите се разделят и според вида материали, използвани за тяхното създаване. Най-популярните са:

  • тухла;
  • чугун;
  • стомана.

Тухлените комбинирани печки за отопление на дома са по-удобни за използване - така че тяхната популярност постепенно се връща. Предимството на тухлената пещ е в достатъчно голям размер, тъй като топлината се разпределя от доста голяма площ. Разбира се, същият размер прави невъзможно изграждането на тази пещ в малка стая. За да създадете тухлена фурна, можете да използвате готовата чугунена пещ или напълно да създадете фурна само от топлоустойчиви тухли.

За горене в такава пещ можете да използвате различни видове твърдо гориво - въглища, дърво, торф, брикети. Димът, образуван в резултат на изгарянето, се изпуска през специална тръба. В същото време, по време на процеса на изтегляне, той дава топлината си на стените на тръбата, като по този начин увеличава площта, която генерира топлина в помещението. Трябва да се отбележи, че няма конкретно изискване за формата и размера на тръбата.

Недостатъкът на тухлената пещ е, че отнема доста време, за да я затопли. От друга страна, въглищните пещи за отопление също запазват топлината дълго време след приключване на процеса на изгаряне.

Пещта от чугун за парно отопление у дома е с най-висока ефективност. За пренос на топлина се използва така нареченият обмен на конвертори. Използването на специални елементи при създаването на пещта позволява сравнително бързо запалване, активно изгаряне и максимален топлообмен. Финландската печка за отопление на къщата, която все още се използва за бани, стана популярна.

конвекционна пещ за отопление
Фурна за чугун

Разбира се, за мнозина, достатъчно голямо тегло на чугунната пещ е недостатък. Въпреки това, поради компактния размер и лекота на използване, тези модели са доста чести.

Висококачествените стоманени (метални) пещи за отопление на жилища се появяват на пазара сравнително напоследък, но благодарение на голям брой предимства те вече могат да постигнат значителна популярност.

Преди всичко стоманените пещи са доста компактни и леки, а освен това не изискват специални познания и условия за тяхното инсталиране.

За такава пещ се използват въглища, торф и дърва за огрев. И процесът на разпалване отнема много по-малко време, отколкото при използването на тухлена печка. Да, и ефективността е по-висока, защото металът перфектно (и най-важното - бързо) се нагрява - това е, и много по-бързо започва да отделя топлина.

Трябва да се отбележи, че метална пещ за отопление и вана има редица значителни недостатъци. Преди всичко - това е доста травмиращо. Всъщност докосването на червената гореща метална стена може да доведе до тежки изгаряния. Освен това, такава пещ за отопление с въздух е източник на въздух с повишена влажност и този факт не се харесва на всички. Друг недостатък на стоманената пещ е, че тя (поради своите доста компактни размери) разпределя топлината неравномерно. По този начин, в близост до печката може да бъде непоносимо горещо, и на няколко метра от него - това е много студено.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Пещи за дома от собствени ръцеПещи за дома от собствени ръце
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Пещ с нагревателПещ с нагревател
Схема на отопление двуетажна къщаСхема на отопление двуетажна къща
Газови пещи за отопление на домаГазови пещи за отопление на дома
Проекти на къщи с отопление на печкиПроекти на къщи с отопление на печки
» » Модерни пещи за отопление на дома
© 2021 BggeHat.com