Схема на отопление двуетажна къща

Представена е най-разпространената схема за отопление на двуетажна къща. Описани са основните видове отопление на такава сграда: въздух, пещ, с помощта на отоплителни котли, работещи с различни видове гориво. Представени са препоръки за монтиране на печки на двата етажа на къщата.

Модерна система за отопление на двуетажна къща е автономна отоплителна система, изградена на базата на бойлер за топла вода (ако има водно отопление) или на топъл генератор (ако е въздух). Схемата за отопление на двуетажна къща включва междинни връзки между крайните точки на отоплителните радиатори. Първата междинна връзка е хидравличният колектор, чиято основна функция е изразена в отделянето на охлаждащата течност в две схеми (първична и вторична). (Виж също: Схема на окабеляване на колектора)

Отоплителна система на двуетажна къща

Отоплителна система на двуетажна къща

Първичният кръг е веригата на котела. По този начин хидравличният колектор прави връзка между предната и обратната линия на котела, в резултат на което топлоносителят се подава при същата температура във всяка от системните вериги. Втората и не по-малко важна функция на хидравличния генератор е отделянето на потока по отоплителните кръгове на първия и втория под. Без това е невъзможно равномерното разпределение на топлинната енергия в цялата система.

Втората междинна връзка на системата е подовите колектори, които осигуряват равномерно подаване на охлаждащата течност към всички крайни нагревателни точки на двуетажната къща. Резултатът е балансирана и ефективна отоплителна система, която може да бъде допълнително автоматизирана.


Видове отоплителни системи на двуетажна къща


Има два основни типа отоплителни системи за къщи с два етажа: вода и въздух. Системата за отопление на въздуха е подобна на принципа на вентилационната система. Въздухът се загрява от топъл генератор и с помощта на вентилатор горещият въздух се разпределя върху всички канали, които могат да бъдат директни и обратни (като тръбопроводи). (Виж също: Дву-тръбна отоплителна система)

На прав тръбопровод преминава топъл въздух през стаите, на връщащата се ръкава се връща (само в охладена форма). Най-често въздушните канали се опитват да се скрият, тъй като не е много хубаво, когато такива ръкави минават отгоре. Скритата инсталация може да се извърши с помощта на специални решетъчни решетки. Отоплителната система на двуетажна къща с помощта на топъл въздух може да се използва като основен метод на отопление. И ако включите специална климатична система във веригата, температурата в къщата може да се поддържа автоматично.

Отоплителна схема с котел

Отоплителна схема с котел


Пещ за отопление на двуетажна къща


За да намалите натоварването на пода (тъй като фурната има впечатляваща маса), трябва да се придържате към правилата за организиране на такова отопление. Ако къщата има два етажа, то печката трябва да се постави на първия етаж близо до вътрешните стени. По този начин можете да оптимизирате работата си. Видът печка трябва да бъде избран с очакванията, че трябва да се затоплят всички етажи на къщата.


Правила за инсталиране на фурната


Ако теглото на пещта е по-малко от 700 кг, то може безопасно да се монтира директно върху пода, но само ако е достатъчно силно. Ако теглото на фурната е твърде високо, тогава трябва да помислите за основата, която трябва да бъде погребана в земята поне 1 метър. Затоплянето на камина в двуетажна къща изисква специален подход, така че фондацията е малко по-голяма от обичайното. (Виж също: Отоплителни системи за многоетажни сгради)

Ако такова отопление е планирано да стане основно, то най-вероятно ще изисква една пещ на етаж. Инсталирайте фурната на втория етаж на къщата, от която се нуждаете, точно над отоплителната система на първия етаж. По този начин натоварването на пода ще намалее и стоманобетонната плоча трябва да се използва като долната основа.

Пещ за двуетажна къща



Пещ за двуетажна къща


Фурнир за зидария


По-лесно е да се изработи пещ от глинеста смес, което гарантира дълъг експлоатационен живот на конструкцията. Тухла е най-често полага под формата на трезора, така че структурата е още по-надеждна. Не си струва да изграждате такава отговорна структура, освен ако, разбира се, нямате достатъчно опит. Ако зиданната технология не се наблюдава правилно, зидарията може да изисква повторна организационна строителна работа. Много е хубаво, ако печката е включена в проекта за отопление на двуетажна къща на етапа на нейното изграждане.

Отопление на дърва у дома

Отопление на дърва у дома


Втори подово отопление


Ако става въпрос за постоянно използване на пещта, то може да се построи само на първия етаж, а второто ниво да се отоплява по-добре с помощта на алтернативно отопление: електрически камини, топлинни оръжия или други отоплителни уреди. Но има възможност за отопление на двуетажна къща, а именно втория етаж от инсталираната по-долу пещ, с капак или малка капачка, която ще получи енергия от първата пещ и ще я предаде. (Виж също: Отоплителни системи на частна къща)

В случая на местоположението на една пещ над друга, зависимостта на пещите възниква както в работата, така и в случай на повреда, защото ако една пещ не успее, втората не работи правилно. На горната част на печката се поставя стоманобетонна плоча, така че втората печка е защитена. Ако къщата е тухлена, то печките могат да бъдат поставени върху стоманени греди или релси, които могат да бъдат вградени в зидарията.

Когато уплътнявате такива греди, трябва да използвате специални подложки, за да предотвратите унищожаване. Между гредите трябва да излеете лек бетон, а самите пещи трябва да бъдат запечатани с глина, тъй като тя перфектно взаимодейства с тухла.



Важно! Изградете двете пещи по такъв начин, че да могат да бъдат пуснати в експлоатация отделно.



камина

камина



Съвет! Във втория етаж печката може да монтира камина, а фурната на първия етаж може да бъде поставена в кухнята и с помощта му за приготвяне на храна. Така че ще бъде много икономичен и удобен. (Виж също: Схеми за отопление на водата)



Предимствата на отоплението в пещта



  • Ако къщата се намира извън града, където няма електричество или газопровод, тогава отоплението в пещта, например с дърва за огрев, е почти единственият възможен вариант;

  • Напълно евтин метод за отопление (само трябва да купите дърва за огрев или въглища, а ако има гора близо до къщата, тогава отоплението е обикновено безплатно).

  • Топлината, излъчвана от пещта, е несравнима с всичко. Къщата, в която каменната печка работи, ще изглежда топла и уютна, тъй като огънят е символ на дома.


Недостатъци на отоплението на печката



  • Много голяма тежест и размери на такава структура, но ако къщата е голяма и има много пространство, това може да се счита за недостатък;

  • Пещите са инерционни: те се загряват за дълго време и са толкова готини за дълго време;

  • Доста големи топлинни загуби през комина;

  • Ниска ефективност - 25;

  • Първо, фурната загрява собствените си стени и едва тогава къщата ще бъде топла.


Други видове отопление двуетажна къща


Ако въздух или печка отопление двуетажна къща не ви харесва, тогава можете да разгледате още няколко опции. Първият вариант е да загрявате двуетажна къща със собствените си ръце, използвайки котел с газ, дизелово гориво, твърдо гориво (дърва, въглища, пелети) или електрически бойлер. Силата на такъв котел трябва да бъде огромна, така че да може да загрява цялата къща. Освен това ще е необходимо да се инсталират една или повече циркулационни помпи, тъй като система с естествена циркулация в двуетажна къща ще бъде много трудна за работа.

Двуетажно отопление на водата

Двуетажно отопление на водата



Съвет! Най-добре е в модерните къщи и частни къщи на два етажа да се инсталира двутръбна система за отопление на водата с вертикални решетки. Не се препоръчва хоризонтална система за такава сграда, тъй като къщата не може да се затопли напълно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление на вода в частна къщаОтопление на вода в частна къща
Диаграма на отопление на двуетажна къщаДиаграма на отопление на двуетажна къща
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
Разпределител на топлинна енергияРазпределител на топлинна енергия
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
» » Схема на отопление двуетажна къща
© 2021 BggeHat.com