Разпределител на топлинна енергия

Днес много собственици на селски къщи все повече предпочитат колекторната отоплителна система и нейните различни варианти. И това не е чудно, защото тук тръбите за подаване и връщане са скрити в пода, той е колекционер в мазето или в центъра на къщата. Да, и направете разпределителен колектор на отопление със собствените си ръце - това не е толкова трудно.
разпределителен разпределителен кръг
Система за отопление на колектора

дизайн

Системата за събиране за отопление на частна къща е в състояние да осигури равномерно разпределение на топлината и постоянен температурен режим в помещението и, следователно, комфорт и уют. Заедно с стайния термостат, колекторът може да гарантира точен контрол на потока.

Не забравяйте, че при системи, в които има колектор за отопление от собствените си ръце, задължително условие е наличието на циркулационна помпа. Благодарение на работата си, температурната разлика между топлоносителя на входа и изхода на системата се намалява, което означава, че отоплението ще бъде по-качествено.

Преди да направите гребен за отопление, трябва да научите цялата необходима информация за компонентите на системата.

Всеки от колекторите трябва да има сферичен кран, а това устройство ще прекъсне нагревателите, без да повлияе на системата. Този вид система може да бъде оборудвана за хоризонтална еднотръбна или двутръбна система.

колекторна система за отопление на двуетажна къща
Колектор за отоплителна система

Захранващите и възвратните колектори са разположени на всеки етаж на основната тръба. От колекторните тръби се монтират в пода или стените и след това се свързват с всяка отоплителна батерия. Ако захранващите и връщащите тръби се намират в замазката на подовата настилка, всеки отоплителен уред трябва да бъде снабден с кран за въздух или въздушен уловител.

Видове отопление на колектора

Системата за събиране на отопление на двуетажна къща може да бъде изпълнена по отношение на различни системи:

  • Отопление с батерии. Връзката може да бъде направена - странично, с вътрешна циркулация, диагонал, отгоре и отдолу. Обикновено се използва долната връзка, с която е възможно да се използват добре металопластични и полипропиленови тръби. Въвеждането на такава система за свързване се извършва под дъската или под пода.
колекторна отоплителна система на частна къща
Система за отопление на колекторната радиаторна система
  • Подът е топъл. Ако правилно изчислявате системата за топлоснабдяване, по принцип можете да направите без загряване на батериите. Така че, топлината пръстени затвори и се скрие в пода. Като правило тази система не е основна, но в момента тя е доста популярна.
колекторно отопление на двуетажна къща
Под
  • Слънчева енергия. Доста необичаен начин. Радиацията, която идва от слънцето при ясно време, е 1,2 киловата за 1 квадратен метър. Така че, ако има ясно време, тогава на ден можете да получите 10 kW-часа енергия от един квадратен метър. Благодарение на такива изчисления се появиха слънчеви колектори. Те са проветриви (парников ефект), подвижни (проследяване на слънцето), плосък тип, тръбен, тръбен вакуум, слънчеви концентратори.
колектор за отопление от собствените си ръце
Отопление с помощта на слънцето

Разпределителни колектори

Колекторни разпределение на отопление се характеризира със следните характеристики: от колектора към всяко отоплително устройство са две тръби - директно и обратно. По същество колекторът е уред, който събира вода в случай на загряване на вода.

Той има вградена клапана, която хидравлично се настройва за тест на системата. Тези колектори включват: термометър, сферични кранове, адаптери, крайни секции за източване и изтичане на въздух, щепсели и скоби.

разпределение на отоплението на колектора
Отоплително разпределение на колектора

монтиране



За да се инсталира колектор, мястото на неговия блок се избира в етапа на проектиране на отоплителната система. Обикновено се изработва специална ниша на малка височина от пода. За ниша не трябва да има влажност - коридорът или килерът са добри. Колекторни отопление на двуетажна къща предполага съществуването на специален блок, който ще бъде поставен тук. Уредът е прикрепен към стената, когато е монтиран в помещението за поддръжка или в специален колекторен шкаф. Шкафът е метална кутия, която има в страничните стени релеф за тръби и врати. Вътре в кутията могат да бъдат направени специални крепежни елементи за устройството.

загряващ гребен
Разпределителна кутия

Ако проводниците на колектора се изпълняват правилно, тогава ще ви гарантираме ефективна и надеждна система. Тук, поради минималния брой стави и тръби, минималната възможност за течове. Можете също така да направите скрито окабеляване.

Когато планирате как да се направи колектор за отопление, не забравяйте да се има предвид, че тя ще работи само с циркулационна помпа и ще се нуждаят от много тръби, като към всеки от радиатора трябва да има своята очна линия.

По време на монтажа на системата трябва да се внимава да се гарантира, че всички топлинни пръстени са приблизително еднакви. Ако това не се случи, всеки пръстен трябва да бъде снабден с помпа и системи за контрол на температурата. Тази настройка, зададена на една, ще повлияе върху останалото.

Недостатъци на колекторната система

Имайте предвид, че окабеляване на колектора има един съществен недостатък - това е висока цена. Тази опция е една от най-скъпите. Сред другите недостатъци е, че отоплителният гребен за собствена употреба няма да функционира без циркулационна помпа. Също така ще ви трябва голям брой тръби, тъй като от колектора има отделни тръби към всяко отоплително устройство.

Монтаж колекторната система и монтирането на загряване на колектора - това е процес, който отнема време, в сравнение с инсталирането на други видове системи, така че ви чакат допълнителни такси.

По принцип колекторната система е една от най-надеждните и ефективни отоплителни системи. Въпреки високите разходи и някои недостатъци, подобна система е доста обща опция. Ето защо, ако бюджетът за строителството е малко ограничен, по-добре е да се даде предимство на надеждна система за отопление, отколкото на скъпи довършителни работи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплително разпределение на колектораОтоплително разпределение на колектора
Диаграма на отопление на двуетажна къщаДиаграма на отопление на двуетажна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Системи за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схемиСистеми за отопление на вода от частни типове къщи, видове, схеми
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отопление на водатаОтопление на водата
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
» » Разпределител на топлинна енергия
© 2021 BggeHat.com