Отопление на водата

Отоплението на водата се счита за най-надеждната и проста система, използвана за отопление на къщата. Всичко е много просто: водата се загрява от котела, след това преминава през тръбите към батериите в стаите, отделя топлина и се връща в котела. Процесът на циркулиране на водата се поддържа посредством устройство като циркулационна помпа.

Водна отоплителна система

Системата за затопляне на водата е затворена верига, състояща се от котел, който изпълнява функцията на топло генератор, тръбопроводна система и батерии. Чрез тази система вода или антифриз циркулира непрекъснато. Горивото за загряване на вода може да бъде въглища, дърво, керосин или природен газ, електричество, конвертори и др.

отопление на водата
Отопление на водата

Освен горните компоненти, които съдържа водна отоплителна система, тук по-нататък включва устройства за регулиране на системата - разширителен съд за отстраняване на излишната вода или течност като антифриз, които се появяват в случай на нагряване, температурни контролери, циркулационна помпа, манометър, изключване, автоматично пренапрежение въздух, клапани за защита.

За отопление с вода могат да се използват различни тръби:

  • Стомана, неръждаема стомана и поцинкована стомана. При монтажа на такива тръби те се заваряват. Стоманени тръби - са податливи на корозия. Поцинкована стомана и неръждаема стомана - нямат такъв недостатък, а при инсталирането им е по-добре да използвате резбовани връзки.
система за отопление на водата
Стоманени тръби
  • Мед. Такива тръби са надеждни, те търпят много високи температурни условия, високо налягане. Медните тръби се свързват чрез високотемпературно запояване със спойка, съдържаща сребро. Те могат да бъдат добре скрити в стените на къщата ви. Имайте предвид, че медни тръби - най-скъпите, те се използват, предимно в изграждането на изключителни съоръжения.
системи за отопление на водата
Медни тръби
  • Полимер (метална пластмаса, полиетилен, полипропилен, алуминиеви тръби). Такива тръби са доста удобни за монтаж. Метал-пластмаса - са силни и устойчиви на корозионния процес, те не позволяват отлагането на седимент върху повърхността вътре. Те се монтират чрез пресовани или резбови съединения без заваряване. Но такива тръби имат голям коефициент на разширяване на топлината. Ето защо, ако имаше само гореща вода за дълго време, тогава тя се разхладила, тогава подобни тръби можеха да изтекат. Ето защо, ако котелът временно спре да работи през зимата и размразява отоплителните системи, то ще бъде повредено.
системи за отопление на водата
Полимерни тръби

Изборът на тръбен материал, който ще използва определени системи за отопление на вода, задължително трябва да бъде съгласуван с дизайнерите, като се вземат предвид такива фактори като вероятността за алтернативно или аварийно отопление на сградата, предпочитания и финансови възможности. Специалисти са доказали, че най-надеждни са медни тръби, следователно, за изграждане на трайна система за отопление на водата, е необходимо да се използва точно такива.

Етапи на монтаж на система за отопление на водата

Системата за отопление на водата трябва да се планира въз основа на местоположението на основния елемент - котела. Самият котел се поставя още преди планирането на маршрута на тръбата. Ако котелът е обемист, тогава е направен бетонен пиедестал с височина от 4 до 5 см. Поставката може да бъде изработена от железен лист с азбест отгоре. Веднага след като пиедесталът е готов, котелът е свързан с комина, а всички стави са покрити с глина (но не и с цимент!).

схема за отопление на водата
Котелна къща на частна къща

Не забравяйте, че в стаята, където ще бъде поставен котела, трябва да има добра вентилация - естествена или принудена. Вентилационният отвор може да бъде снабден с жалузи, така че да спомогне за регулиране на въздушния поток.

Тръбите са направени само с метални тръби.

Само след като сте издържали разстоянието, посочено в ръководството, е възможно тръбопроводът да се подава вече с металопластични тръби, но въвеждането в котела трябва да бъде само метални тръби. Тръбите, вкарващи вода в котела, трябва да имат същия диаметър като изходите. Не можете да използвате адаптери!

Видове системи за отопление на водата

Класификацията на водните отоплителни системи предполага тяхното разделяне на едноканални и двуканални. Първият тип служи само за отопление на помещенията. Двупроводната система се използва не само за отопление на помещенията, но и за отопление на водата.



Практиката показва, че инсталирането на две еднокомпонентни системи често се използва: един от тях загрява стаите, а вторият - загрява водата. В този случай, ако лятото е на открито, тогава можете да използвате само една система, но не забравяйте, че 25 домакинска мощност на котела се използва за загряване на вода за битови нужди.

Схемите на системите за отопление на водата включват използването на три варианта за маршрутизиране на тръби: еднотръбна, двутръбна, колекторна.

Еднотръбното оформление е проста: тук загрятата вода от котела преминава последователно от една батерия в друга. Следователно, последната батерия във веригата ще бъде по-студена от първата. Обикновено такава система се разпространява широко в жилищни сгради. Такава система е доста трудна за управление, тъй като без специални методи просто не е възможно да се блокира достъпа на топлоносителя до един от радиаторите, тъй като достъпът до всички останали ще бъде блокиран.

схеми за отопление на водата
Единично разпределение на тръбите

Двупроводното оформление приема такъв принцип на работа на нагряването на водата, при което температурата в стаята е по-лесна за управление. За всеки нагревател, в този случай, се доставят две тръби - с топла и студена вода. Така че тръбите също могат да се развеждат и да имат звезда - на батерията се доставя тръба за топла вода и се оставя студена. Температурата на всяка батерия е една и съща.

принцип на работа на отоплението на водата
Двупроводни кабели

Има и колектор или разпределение на лъча. В този случай се подават две тръби от всеки колектор към всяко отоплително устройство - директно и обратно. Колекторът е устройство, което събира вода. Благодарение на универсалността на колекторните системи принципът на работа на водната отоплителна система може да бъде с прикрити тръби. Такава схема позволява регулирането на системата и монтажа на специални електрически двигатели, които поддържат в помещенията предварително определен температурен режим.

принцип на работа на водната отоплителна система
Кабелна (греда) окабеляване

Предимството, което носи такъв горещ нагряване на вода верига - е, че много лесно можете да регулирате температурата във всяка стая, тя е сравнително лесна за инсталиране и повредените части на тръбата могат да се сменят без да се нарушава цялата система.

Предимства и недостатъци на отоплението на водата

Сред предимствата, които водната отоплителна система предлага, можете да назовете следното:

  • Ефективност на разходите при материални разходи.
  • Доста високо ниво на топлинна мощност. В края на краищата, топлинната мощност на водата надвишава същата цифра за въздуха, затоплен до същата температура, 4000 пъти.
  • Удобна температура.

Както при всяка отоплителна система, има няколко недостатъка:

  • Сложността на инсталацията и работата в сравнение с други системи.
  • Необходимостта от постоянен мониторинг на топлинния генератор.
  • В случай на дългосрочно напускане - необходимостта от отстраняване на водата. В края на краищата, ако водата не се източи от тръбите, тогава в случай на ниски температури ще замръзне, в резултат на което тръбопроводът ще се спука. В допълнение, тръбопроводът с въздух бързо се подлага на корозионни процеси.

Монтирането на отопление на водата е възможно само по време на строителството или по-големи ремонти.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отопление на вилатаОтопление на вилата
Видове отопление на водатаВидове отопление на водата
Отоплителни системиОтоплителни системи
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Отворена отоплителна системаОтворена отоплителна система
Резервоарът на отоплителната акумулаторна батерия е студено устройство, причинява, средства за…Резервоарът на отоплителната акумулаторна батерия е студено устройство, причинява, средства за…
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
» » Отопление на водата
© 2021 BggeHat.com