Избор на отоплителна система

Тази статия сравнява основните отоплителни системи. Също така са описани начините на циркулация на топлоносителя в отоплителните системи и е описано устройството на еднотръбни и двутръбни отоплителни системи.


Отопление на селска къща


Фигура 1: Отопление на селска къща

При изграждането на къща извън града, много внимание трябва да се обърне на отоплителната система. В крайна сметка правилният избор на отоплителната система зависи от топлината и комфорта в стаята. Към днешна дата съществуват няколко вида различни системи за отопление, но е необходимо да се направи избор въз основа на достойнствата и недостатъците на всеки един от тях, а също и въз основа на възможността за използване на определен вид гориво. (Виж също: Отопление със собствени ръце)


Сравнение на модерните отоплителни системи


Всички модерни отоплителни системи могат да бъдат разделени на течни, въздушни и електрически.



  • Течните системи затоплят стаята с отопляема охлаждаща течност, която, преминаваща през система от тръби и нагревателни елементи, дава топлина на помещението. Горивото в тази система може да служи като дизелово гориво, гориво и т.н. Най-икономичният тип охладител за такива системи е природен газ, но разходите за свързване към газовата мрежа днес са доста големи. Когато се използват други течни горива, е необходимо да се реши въпросът за доставката и съхранението им. Най-екологичното гориво за такава отоплителна система у дома е водата. Един от недостатъците на такава система може да бъде наречен скъп и отнемащ време процес на монтаж и инсталиране, но е компенсиран от ниската цена на охлаждащата течност.

  • При въздушните отоплителни системи въздухът действа като топлоносител, който след отопление се доставя в затоплена стая. Тези системи също изискват инсталирането на отоплително оборудване. Но тази система е по-екологична от предишната. Тя също е по-надеждна, а инсталирането и поддръжката ще бъдат по-евтини и по-лесни.

  • При използване на електрическа отоплителна система не се използва топлоносител и електрическата енергия се преобразува директно в топлинна енергия. Такава система е лесна за инсталиране, инсталиране и поддръжка, но огромният й недостатък е високата цена на електроенергията, както и голямата консумация на енергия, която градските мрежи не винаги могат да осигурят за вашия дом.
  • (Виж също: Отоплителни системи на частна къща)

"Съвети!" За да изберете модерни отоплителни системи, е необходимо да продължите от бюджета, възможността за доставяне на гориво, а също и в зависимост от местоположението на къщата по отношение на системите на гръбнака. Необходимо е също така да се знае, че всички отоплителни системи, в които се използва охлаждащата течност, са разделени на системи с естествена и принудителна циркулация. Нека да ги разгледаме по-подробно.


Системи с естествена циркулация


В отоплителни системи с естествена циркулация, алтернативно наречен тежестта отсъства циркулационна помпа и движение на охлаждащата течност се извършва поради разликата в плътността му в горещо и охлаждане. Предпоставките за работа на системата се увеличава диаметъра на тръбите, както и тяхната специфична конфигурация. Странично, издигаща се от котела до най-високата точка на системата трябва да бъде разклонена в хоризонтални легла, които трябва да имат малък наклон към радиаторите. За тези тръби в бойлер нагрява топлопреносната течност влиза нагревателите, където се охлажда и се подава обратно в котела, но за легла, които имат наклон от радиаторите на котела. Котелът в такава система трябва да е най-ниската точка.


Отоплителна система с естествена циркулация


Фигура 2: Отоплителна система с естествена циркулация

Такива отоплителни системи на къщи имат редица недостатъци. Те са трудни за настройка и те също имат ниско ниво на автоматизация. Поради използването на широки тръби тази система не изглежда много естетически. Но такава система е напълно нестабилна. (Виж също: Монтиране на отопление от собствените си ръце)


Системи с принудителна циркулация


Движението на охлаждащата течност в такава система се дължи на действието на помпата, което помага да се преодолее устойчивостта на тръбите. Такива системи могат да затоплят помещения с по-голяма площ и също така да имат по-висока ефективност и инертност по отношение на системите с естествена циркулация. Те също така са по-лесни за управление и по-автоматизирани.




Циркулационна помпа за отоплителни системи с принудителна циркулация


Фигура 3: Циркулационна помпа за отоплителни системи с принудителна циркулация

Монтажът на отоплителни системи с принудителна циркулация може да бъде различен и разпределението на тръбопровода трябва да бъде индивидуално избрано. Основните видове окабеляване са:



  • Едножилни кабели, се използва главно за многоетажни сгради.

  • Дву-тръбното окабеляване, - най-често срещаната форма на окабеляване, оптимално осигурява помещение с топлина и има приемлива цена.
  • (Виж също: Избор на тръби за отоплителната система)

"Съвети!" Ако къщата има малка площ и често остава без електричество, по-добре е да инсталирате отоплителна система с естествена циркулация. И ако площта на къщата е доста голяма, тогава сте по-подходящи за отоплителна система с принудителна циркулация на охлаждащата течност.


Еднотръбна отоплителна система


Еднотръбна отоплителна система


Фигура 4: Еднотръбна отоплителна система

В такава система охлаждащата течност преминава последователно през една тръба през всички радиатори, като охлажда във всяка от тях и след това се връща обратно в котела. Еднотръбната отоплителна система има редица предимства - лесна за инсталиране, както и икономия на консумативи. И основният му недостатък е невъзможността за свързване на голям брой отоплителни акумулатори, тъй като това може да доведе до неравномерно нагряване на помещението. Съвременната еднотръбна система осигурява монтаж на термостатни вентили, регулатори, балансиращи вентили, което позволява по-равномерно разпределение на температурата между радиаторите. За едноетажни и двуетажни къщи се използват хоризонтални системи с принудителна циркулация и вертикални системи с естествена и принудителна циркулация на охлаждащата течност.


Монтаж на двутръбна отоплителна система


Дву-тръбна отоплителна система


Фигура 5: Двутръбна отоплителна система

Такава отоплителна система е може би най-често срещаната. Тя няма никакви недостатъци, които са присъщи на еднотръбната система, и най-често в изграждането на частни къщи, е за предпочитане. Двутръбната отоплителна система се счита за най-ефективна днес. В него охладителят се подава към радиаторите с една тръба и се връща към котела от другия. В този случай отоплителните акумулатори са свързани паралелно, независимо един от друг. Двутръбната отоплителна система може да има както горна, така и долна тръба. Горното окабеляване е по-подходящо за устройството с естествена циркулационна система, тъй като има по-ниско хидравлично съпротивление. Системата с по-ниско окабеляване е по-удобна за устройството, тъй като и двата тръби работят близо един до друг. Между другото, такава система има няколко модификации. (Виж също: Колко правилно да се нагрява)



  • Радиални или звезда, в този случай отделни тръби за захранване и връщане са подходящи от всеки колектор към всеки радиатор.

  • "Втулката", в този случай захранващите и възвратните тръби преминават през веригата и са свързани последователно с всяка батерия.


"Съвети!" За отопление на частна къща е по-добре да изберете двутръбна отоплителна система, тъй като това ще спомогне за по-удобно и равномерно отопление на помещението и ще бъде по-надеждно и лесно за следене. "Заключение!" Отоплителната система на частната къща е избрана на базата на няколко компонента:



  • Изборът на системата и охлаждащата течност, върху която ще работи.

  • Избор на начина на циркулация на охлаждащата течност в системата.

  • Изборът на окабеляване за тръбопровода на отоплителната система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителни системи за многоетажни сградиОтоплителни системи за многоетажни сгради
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Монтаж на системи за самозатоплянеМонтаж на системи за самозатопляне
Отоплително оборудванеОтоплително оборудване
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Избор на отоплителна система
© 2021 BggeHat.com