Отоплително разпределение на колектора

Към днешна дата може да се срещнат иновативни разработки в отоплителните системи, но отоплението с вода изглежда винаги е начело. В крайна сметка, такава система е ефективна и практична, повечето хора са много доволни от нея. Но всяка система за отопление на водата може да стане по-малко ефективна във времето. И тогава мнозина започват да се интересуват от начините за модернизацията му.

На такива методи може да се класифицира разпределителният колектор на отоплението, който успешно замества едно- и двутръбно отопление. Такава система може да увеличи ефективността, лекотата на работа и пригодността за ремонт. Също така, смесител за отопление се използва като подобрение на подовата отоплителна система.

разпределителен колектор
Отоплително разпределение на колектора

Подреждане на колекторите и принцип на работа

Системата за отопление на колектора е гребен, от който излизат терминалите за свързване на отоплителните уреди. Броят на тези заключения може да бъде съвсем различен. Ако е необходимо, възелът може да бъде допълнен с кранове. Колекторът може да бъде оборудван с клапани за източване и източване на вода и въздух, топломери.

Също така е възможно да се поставят регулиращи или изключващи клапани на клемите, така че потокът на топлоносителя да може да бъде регулиран или изключен. Устройството се поставя в отоплителната система като колекторна единица, която включва захранващ и връщащ гребен. Те са оборудвани с клапани за клапани и клапани.

гребен за отопление
Компоненти на колекторния възел

Греблото за отопление функционира много просто. Топлоносителят, който се нагрява от котела до желаната температура, влиза в захранващия колектор. След това тя се разпределя между отоплителните уреди. За всяко устройство е направен тръбопровод, по който преминава топлоносителят. В радиатора течността, която вече е отстъпила част от топлината, е частично охладена, другата тръба преминава в гърба на гърба и оттам до котела. Благодарение на това разпределение, радиаторите се нагряват равномерно, тъй като за всяка от тях е подходяща отделна захранваща тръба.

В многоетажна сграда е инсталиран колектор за отопление на всеки етаж, така че е възможно да се получат отделни подови нагревателни вериги с автономно регулиране.

Ако е необходимо, можете да изключите отоплението на целия етаж или само няколко уреди, така че поддръжка и ремонт на смесителя е много по-лесно. Разпределението на цялата отоплителна система няма да се отрази на това. Използването на колекторната система повишава ефективността на отоплителното оборудване, тъй като може да се използва за подаване на устройства, регулиращи температурата и налягането на топлоносителя, дебитомера.

колекторна отоплителна система
План за отопление с колектори

Характеристики на колекторната система

Ако разпределителният колектор на отоплителната инсталация е инсталиран в нискоетажна къща или частна къща, тогава се счита за най-ефективна и надеждна. Разположението на такава система ще бъде по-скъпо от инсталирането на традиционни едно- и двутръбни системи.

Когато планирате да инсталирате отопление на колектора, не забравяйте, че той не може да работи без циркулационна помпа.

Освен това инсталирането на такава система е доста трудоемка и сложна. Несъмнено инсталирането на колекторна система е най-добре възложено на професионалисти. За монтаж ще ви трябва много тръби, тъй като ще има индивидуално оформление от колектора за всеки отоплителен уред.

Видове колектори

Досега производителите предлагат различни модели на такива устройства като разпределителни гребени за отопление. Сред тези модели можете да намерите устройства, които имат максимален набор от елементи. Например, от страна на снабдяването може да има разходомери, които да контролират потока на топлоносителя във всеки контур, така че да се разпределят по-добре. На връщащата тръба се използват термични датчици, които контролират температурата на всяко отоплително устройство. Системата ще ви позволи да контролирате автоматично отоплението на всеки радиатор. Цената на такъв гребен ще бъде висока.

гребен за отоплителна система
Разпределителни колектори за отопление

Можете да изберете по-прости модели. Например, месингов гребен за отоплителна система с инчов проход. На устройството има запушалки на връщащия колектор, поради което при необходимост е възможно да се поставят допълнителни устройства. Има и отливки, както и обикновени с клипси за тръби и метални пластмаси. Такива колекционери са най-евтините варианти, но и проблематични. В края на краищата, такова устройство ще пострада от възможното изтичане на топлоносителя в зоната, където е свързан вентилът, тъй като уплътнителят бързо износва и не винаги може да се променя.



Капитаните на всички занаяти често правят сами колектора на отоплителната система.

Така че е възможно да се вземе тръба от неръждаема стомана с необходимия диаметър, където изходите са заварени. Също така тук ще трябва да добавите допълнителни елементи, за да получите пълно оборудване. Ето защо много хора използват бюджетния вариант - колектор за отопление от полипропилен. Такова устройство на отоплителната система, подобно на гребен за нагряване от полипропилен, е доста удобно, но все пак по-лошо качество.

колектор на отоплителната система
Производство на отоплителен колектор от собствените си ръце

Място за системата

Най-доброто място за поставяне на топлообменник ще бъде неговият избор в процеса на проектиране. Ако имате сграда на няколко етажа, всяко място е поставено под колекторния блок. Обикновено в стената е направена ниша, която се намира на малка височина от пода. Нишата винаги трябва да бъде в стая, която е защитена от прекомерна влага.

смесваща единица
Разпределителна кутия

Устройството може да бъде инсталирано директно на стената, ако това е помещение за поддръжка, или за него специалните колекционни шкафове за отопление перфектно служат. Такива шкафове са изработени от метал, имат врата и щамповане, което служи за тръбопроводи в страничните стени. Вътре има и специални закрепвания за колекторния блок. Шкафът може да бъде прикрепен или вграден.

Предимства и недостатъци на колекторната система

На първо място, предимствата, които колекторната схема на отоплението осигурява, се свеждат до удобство при работа и управление. Тук всеки компонент на целия контур може да бъде управляван независимо и централно. Ето защо, ако сте в една точка на къщата, можете да зададете температурен режим за всяка стая. Ако е необходимо, можете напълно да изключите отоплителното устройство или група от устройства. Прекъсването няма да повлияе на останалите помещения.

Всеки клон, който влиза в блока за управление на отоплението на колекторната система, осигурява само един радиатор или малка група, така че можете да вземете малък диаметър на тръбата.

Ако е необходимо, схемата за колектор на топлина ще ви позволи да направите няколко схеми с различни параметри на нагряване - температура и диференциал. За целта се използва хидро-пистолет - това е вид устройство, като например водогреен колектор на отоплителната система, която е тръба с голям вътрешен обем.

разпределителния колектор на отоплителната система
Gidrostrelka

Тя е малко по-необичайна, вид късо съединение на храната и връщане е направено. Котелът постоянно нагрява водата в първичния контур, бавно циркулира в хидравлична посока, когато водата е показано на различни разстояния от доставка и връщане кадъра, могат да се получат различни стойности на пад на налягането и температурата на топлоносителя.

Сред недостатъците на системата може да се отбележи няколко. Имайте предвид, че разпределителният колектор на отоплителната система не е евтино удоволствие. Цената на такава система е може би единственото нещо, което плаши потребителите. В крайна сметка пръстенният колектор за отопление е изработен от висококачествена стомана и цената му е много по-висока от обикновените тръби. Също така за подреждането на системата е необходим висококачествен спирателен вентил. Броят на фитингите зависи от броя на веригите.

колекторно отопление
Сглобка на сглобката на колектора

Също така недостатъците могат да бъдат приписани на факта, че колекторът за отопление може да работи само с наличие на циркулационна помпа и това е цената на електроенергията.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Диаграма на котелаДиаграма на котела
Разпределител на топлинна енергияРазпределител на топлинна енергия
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
» » Отоплително разпределение на колектора
© 2021 BggeHat.com