Диаграма на разпределението на жилищното отопление

При планирането на отоплителната система на помещенията е важно да се определи оптималния вид на оформлението на тръбопровода. Работата на всички отоплителни уреди, свързани към една система, зависи от правилността на избраната схема.

Вертикална схема на разпределение на жилищното отопление


При вертикално оформление на отоплителните тръби основната тръба е разположена в сутерена, а вертикални решетки с по-малък диаметър на тръбата се издигат нагоре от нея. (Виж също: Изчисляване на отоплителната система)

Схемата за отопление на частна къща може да има еднотръбни и двутръбни версии.

Еднотръбна вертикална верига с горно окабеляване е показана на фиг. 1


Фигура 1


Основната водопроводна линия тук е разположена на върха и може да бъде по правило на тавана. Нагрятата вода навлиза във вертикалните тръби и след това се разпределя върху отоплителните уреди. При еднотръбна схема охладителят прави затворен цикъл: след преминаване на пътя от топлинния генератор през отоплителните уреди, той се връща към източника на топлина.

Основното предимство на този метод на свързване е малкият брой тръби. Сред недостатъците е невъзможността за регулиране и разединяване на отделните нагревателни елементи.

При двутръбна система една тръба влиза в радиатора, а другата служи за източване на охлаждащата течност от нея. Такива нерегулирани системи, които нямат затварящи зони, се използват за осигуряване на естествената циркулация на превозвача. (Виж също: Видове системи за отопление на водата)


Фигура 2


На фиг. 2 показва двутръбна вертикална отоплителна верига, имаща долно окабеляване.

С такава система както главната тръба - и храната, и обратното - намира в мазето и снабдена с охлаждаща течност независимо един радиатор. За да се осигури възможност за отвеждане на отоплителната система, специални кранове трябва да бъдат инсталирани на горните радиатори.

Предимството на този метод на окабеляване е възможността за регулиране или дезактивиране както на единично отоплително устройство, така и на системата като цяло. Също така плюсовете включват отсъствието на най-горния етаж на главния тръбопровод за доставка.

Недостатъците на схемата за отопление, описана по-горе, са: по-голяма консумация на тръби и невъзможност за инсталиране на метър за един апартамент. (Виж също: Монтаж на системи за самозатопляне)

Хоризонтално оформление на тръбопроводите


В този случай основната тръба, преминаваща през всички етажи, захранва хоризонтални тръби, които минават през всички апартаменти. Еднотръбните отоплителни схеми с хоризонтално окабеляване се използват много малко.

На фиг. 3 показва разположението на помещение с двутръбна хоризонтална тръбопроводна система по периметъра.



Фигура 3


В този случай тръбопроводите за доставка и връщане от основната тръба минават по периметъра на всеки етаж. На всяко отоплително устройство са предвидени кранове, позволяващи освобождаване на въздух. Такава система ви позволява да изключвате устройствата един по един и поотделно, да ги регулирате, да прилагате батерии с по-ниска връзка, което прави възможно да се скрие тръбопроводът в изграждането на подове. С такава система, метра могат да бъдат инсталирани поотделно във всеки апартамент. (Виж също: Каква е разликата между схемата на колекторната греда на разпределението на отоплението от периметъра)

Недостатъците на тази схема е необходимостта от по-компенсатори устройства за дълги участъци и сложността на операцията, поради големия брой на крановете.


Фигура 4


На фиг. 4 показва друга схема на евентуално насочване на тръбите. Това е двутръбно разпределение на колектори, направено от пода. С такава схема, колектор се намира на всяка стъпало, откъдето тръбите отиват към всяко устройство.

Тази схема на окабеляване с частно парно отопление става все по-разпространена в модерното строителство на частни сгради.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Дву-тръбна отоплителна системаДву-тръбна отоплителна система
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Ленинградската отоплителна система на частна къщаЛенинградската отоплителна система на частна къща
» » Диаграма на разпределението на жилищното отопление
© 2021 BggeHat.com