Изчисляване на отоплителната система

Представено е подробно изчисление на отоплителната система на къщата с всички характеристики и трудности, както и отоплителните източници, които са най-често спомагателни, както и еднотръбната и двутръбната отоплителна система.

В процеса на изграждане на частни къщи възниква въпросът за избора на отоплителна техника, за да се осигури комфорт и да се създадат удобни условия за живот. Нека разгледаме как правилно да се изчисли отоплителната система, като се вземат предвид различните характеристики. Сред различните начини за отопление на частна къща, най-често в момента се признава като индивидуална система за отопление на водата. (Виж също: Преимуществено отопление на вилата. Отоплителна система "Ленинградка")

Една от системите за отопление на дома


Фигура 1: Една от домашните отоплителни системи



Модерни източници на отопление на къщата


Електрически нагреватели, които включват нагреватели, инфрачервени нагреватели, маслени радиатори, вентилаторни печки, "топло етаж" и други, както и камини и печки често се използват като помощни източници за отопление. Частна къща с въздушна отоплителна система е изключителна рядкост.

Трябва да се отбележи, че има общоприети норми за специфичната мощност на котела в зависимост от климатичните зони:

  • W = 1,5 - 2,0 kW - в северните региони.

  • W = 1,2 - 1,5 kW - в централните райони;

  • W = 0,7 - 0,9 kW - в южните райони;


Използвайки формула W cat. = S * W / 10, можете да изчислите изхода на котела.

Изчисляването на жилищната отоплителна система включва изчисляването на мощността, при което следва да се вземат под внимание следните параметри: (Виж също: Изчисляване на отоплителния котел)

  • S е общата площ на загрятата стая;

  • W - мощност на котела (специфично) на 10 m3, което се определя, като се отчитат климатичните особености на района.


Съвет! За да се опрости изчислителната система, е възможно да се приложи средната стойност на специфичната мощност на котела (W), която е равна на една. Ето защо стандартната мощност на котела се взема от изчислението на 10 kW на 100 m2 стая, която се отоплява. Например:

1) S = 100 m2 - площта на стаята, която се отоплява -

2) W = 1,2 kW е специфичният капацитет на централните квартали.

W cat. = 100 * 1,2 / 10 = 12 kW.

Проектиране на отоплителна система


Фигура 2: Проектиране на отоплителната система



Характеристики на дизайна на отоплителната система


Видът на отоплението директно зависи от площта на къщата.Заради ниската инерция, системата с естествена циркулация може да се използва за конструкции с площ не повече от 100 квадратни метра. Изчисляването и проектирането на отоплителните системи се извършва, като се вземат предвид редица характеристики. Например, за сгради с по-голяма площ е необходимо принудително движение на охлаждащата течност. Този тип охлаждаща течност се осигурява чрез включването на циркулационни помпи в системата. (Виж също: Какво трябва да знаете за дизайна на отоплението)

Съвет! За да се увеличи живота на частите, циркулационните помпи трябва да бъдат монтирани на връщаща линия, която води директно към котела от нагревателите. По този начин е възможно да се избегне контакт на частите с гореща вода.

Проектиране на циркулационната помпа


Фигура 3: Проектиране на циркулационната помпа



Изисквания за циркулационните помпи


Тъй като циркулационните помпи работят непрекъснато, има определени изисквания, които те трябва да изпълняват:

  • тиха работа;

  • простота на работа;

  • ниско потребление на енергия;

  • надеждност;

  • издръжливост.


Циркулационни помпи


Фигура 4: Циркулационни помпи



Характеристики на изчисляване на отоплителната система


Хидравличното изчисляване на отоплителната система е един от най-отнемащите време и сложни етапи при проектирането на водни отоплителни системи. Преди да извършите проекта, е необходимо да направите изчисления и графични работи: (Виж също: Как да изчислим радиаторите)

  • определя топлинния баланс на помещенията, които се нагряват;

  • изберете вида на повърхностите на топлообменника или нагревателите, след това ги поставете върху плановете на сградите на помещението, което се отоплява;

  • взема решения за конфигуриране и монтаж на водогрейната отоплителна система: клонове на инструмента за проследяване и главни тръбопроводи, поставят топлинен източник.

  • определяне на типа тръбопроводи, които се използват, регулиращи и спирателни вентили (клапани, потоци, клапани, клапани и регулатори на налягането, термостати);
  • (Виж също: Как да изчислите броя на отоплителните акумулатори)
  • изготвя аксонометрична диаграма за дадената отоплителна система, в която е необходимо да се посочи броят, дължината на изчислените участъци и топлинните натоварвания;

  • идентифициране на основния циркулиращ пръстен, който се състои от последователни тръбни секции, с максимална скорост на потока за системата на охлаждащата течност тръба (от източника на топлина към най-отдалечения нагревателя) или единична тръбопроводна система (по-тире нишки щранг обратно към източника на топлина).




Програма за изчисляване на хидравликата


Фигура 5: Програма за изчисляване на хидравликата



Дву-тръбна отоплителна система


Изчислената част на тръбопровода е участък от фиксиран диаметър със стабилен поток топлоносител, който се определя от топлинния баланс на отопляемото помещение. Изчисляването на двутръбна отоплителна система включва номерирането на изчислителните площи, които трябва да започват с източник на топлина (топлинен генератор или ИТП). По принцип възловите точки в линиите на клона се разпределят с главни букви на линията за доставка. Съответните възли са обозначени с ход на главните тръбопроводи за събиране.

Дву-тръбна отоплителна система


Фигура 6: Двутръбна отоплителна система


По отношение на възлови точки в тръбопроводите (в места, където разпределението инструмент клон разклонена), те представляват един прост арабски цифри, съответстващи на номерирани етажи (хоризонтални системи) или да отговарят на броя на апаратура клон-щранг (за вертикално). Тези цифри се осветяват в местата, където се събират потоците охлаждаща течност. Всеки сайт за селище е номериран с две букви или цифри, които трябва да съответстват на началото на секцията и неговия край.

Вертикална отоплителна система


Когато вертикални щрангове, наброяващи (клонове инструмент) за отопление трябва да се представят цифри арабски азбука в посока на часовниковата стрелка, като се започне от апартамента, който се намира на пода план в горната лява част на периметъра на сградата. С помощта на планове, изготвени на скала, дължината на секциите на тръбопровода се определя с точност от 0,1 м.

Двутръбна вертикална отоплителна схема


Фигура 7: Вертикален отоплителен кръг с два тръби


Изчисление частен дом отоплителна система не е без изчисляване на частта топлинно натоварване, така че е необходимо да се определи топлинния поток, който преминава по тръбите за доставка или вече подаде охлаждащата течност. Топлинно натоварване съответните части на тръбната система (разпределение и глава) се изчислява с закръгляване до 10 вата, и се определя само след разпределение на топлината натоварване между всички устройства и клонове на устройства, които са се загрява. Обичайно е да се посочи топлинното натоварване на сечението - Qi-j (W) над дистанционната линия и нейната дължина - li-j (m) под дистанционната линия.

Еднотръбна отоплителна система


Изчисляването на еднотръбните системи леко се различава от изчислението на двутръбните системи чрез малък брой характеристики при определяне на необходимата повърхност на отоплителните уреди и също така при определяне на размера и диаметъра на затварящите се части и на проводниците на тези отоплителни устройства. Процедурата за изчисляване на тази отоплителна система съвпада с горния пример за изчисляване на двутръбна система.

Изчисляването на еднотръбна отоплителна система започва с факта, че диаметрите на тръбите и тръбите трябва да се изчисляват от налягането. Можете също така да изчислите обратната схема: първо открийте диаметрите по пръстена на устройството и след това определете диаметрите на затварящите области. С това изчисление коефициентът на изтичане се определя от графика, който се събира след резултатите от проведените проучвания.

Еднотръбна отоплителна система


Фигура 8: Еднотръбна отоплителна система


Важно! При изчисленията е невъзможно да се използва предварително поетото количество вода, което се влива в отоплителни уреди, тъй като този индикатор не е фиксиран и постоянен, но варира под въздействието на различни фактори.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
» » Изчисляване на отоплителната система
© 2021 BggeHat.com