Изчисляване на отоплителната система

изчисляване на отоплителната система
Изчисляване на отоплителната система

Помислете за подробно изчисление на отоплителната система на частна къща. Той предоставя информация за всички източници на топлина - както основни, така и спомагателни, описва всички характеристики на инсталацията.

Доста често в началния етап на изграждането на частна къща възниква въпросът за отоплителната система. В края на краищата, подходящо избраното оборудване и завършеният монтаж ще ви позволят от много години да се насладите на топлината и комфорта във вашия дом, като получите висока ефективност на отоплителната система. Въпреки това, за да се създаде такава система за качество, трябва да се извърши задълбочено предварително изчисление на отоплителната система.

Към днешна дата повечето собственици на частни къщи, планиращи отоплителна система, предпочитат отопление на водата. Нека разгледаме как изчислението за него се извършва правилно.

Модерни нагревателни елементи

Днес е изключително рядко да се види къща, в която отоплението се извършва изключително от източници на въздух. Те включват електрически уреди за отопление: вентилаторни нагреватели, радиатори, UV, топли оръжия, електрически камини, печки. Най-рационално е да ги използвате като помощни елементи със стабилно функционираща система за централно отопление. Причината за тяхното "средно" е доста висока цена на електроенергията.

как да се изчисли отоплителната система
Основните елементи на отоплителната система

При планирането на отоплителна система от всякакъв вид е важно да се знае, че има общоприети препоръки относно специфичната мощност на използвания отоплителен котел. По-специално, за северните райони на страната тя е приблизително 1.5-2.0 kW, в централните райони е 1.2-1.5 kW, в южните райони 0.7 - 0.9 kW.

В същото време, преди да се изчисли отоплителната система, за да се изчисли оптималната мощност на котела, трябва да се използва формулата:

W cat. = S * W / 10.

Изчисляване на отоплителната система на сградите, а именно - капацитета на котела - важен етап в планирането на изграждането на отоплителна система. Важно е да обърнете специално внимание на следните параметри:

  • обща площ на всички помещения, които ще бъдат свързани към отоплителната система - S;
  • препоръчителна мощност на котела (регионално зависим параметър).

За да се опрости максимално изчислението на отоплителната система онлайн, в някои случаи е възможно да се приеме 1 като препоръчителна мощност на котела.

Нека предположим, че е необходимо да се изчисли капацитета на отоплителната система и капацитета на котела за къщата, при който общата площ на помещенията, които ще се отопляват, е S = 100 m2. В същото време приемаме препоръчителната специфична мощност за централните региони на страната и заместваме данните във формулата. Получаваме:

W cat. = 100 * 1,2 / 10 = 12 kW.

Какво да имате предвид при планирането на отоплението

Изборът на най-подходящия тип отоплителна система винаги трябва да отчита площта на къщата. Това е важно, защото например една система с една тръба с естествена циркулация идеално се показва само в къщи, чиято площ не надвишава 100 м2. Но в къща, чиято площ е много по-голяма, тя не може да функционира поради доста голяма инерция.

отоплителна програма
Отоплителна система на частна къща

По този начин е необходимо предварителното изчисление на налягането в отоплителната система и планирането на отоплителната система, за да се намери и проектира система, чието използване в дома ще бъде най-ефективно. На етапа на предварителното планиране трябва да се опитате да вземете предвид всички характеристики на архитектурата на сградата. По-специално, ако сградата е доста голям и, съответно, - площта на помещенията, които са предмет на Ardagh, твърде голям, най-приемливият е въвеждането на система за отопление с помпа, която ще осъществява циркулацията на охлаждащата течност.

При избора на място за монтиране на циркулационната помпа е важно да запомните една характеристика - при постоянен контакт с горещата охлаждаща течност отделните компоненти на помпата се провалят много по-бързо.

Това означава, че за по-продължително действие на този тип оборудване той трябва да бъде инсталиран на обратната верига, през която се връща охладената охлаждаща течност за повторно загряване на котела.

обем на изчислението на отоплителната система
Отоплителна система с циркулационна помпа

В този случай има определени параметри, които циркулационната помпа трябва да изпълни:

  • дълъг експлоатационен живот;
  • ниско потребление на енергия;
  • висока мощност;
  • надеждност;
  • простота на работа;
  • Без шум и без вибрации по време на работа.

Изчисляване на отоплителната система



Когато планирате отоплителна система за частна къща, най-трудният и отговорен етап е да извършите хидравлични изчисления - трябва да определите съпротивлението на отоплителната система.

За тези, които никога не са се сблъскали с такова нещо преди това, не се препоръчва сами да произвеждате обема на изчислението на отоплителната система. Много по-добре - ще се обърнат към специалисти, които ще изпълняват тази работа възможно най-бързо и качествено.

В крайна сметка, независимо как да изчислим обема на отоплителната система и да планираме по-нататък системата, много малко хора знаят, че е необходимо да се направи някаква графично-дизайнерска работа. По-специално е необходимо да се определят и покажат в плана на отоплителната система такива параметри:

  • топлинния баланс на помещенията, в които ще се намират отоплителните уреди;
  • вид на най-подходящите радиатори и топлообменни повърхности, да ги посочи в предварителния план на отоплителната система;
  • най-подходящия тип отоплителна система, изберете най-подходящата конфигурация. Също така трябва да се създаде подробно оформление на отоплителния котел и тръбопровода.
  • изберете вида на тръбопровода, определете допълнителните елементи, необходими за качествена работа (клапани, клапани, сензори). Да се ​​посочи в предварителната схема на системата тяхното местоположение.
  • да се създаде пълна аксонометрична схема. Той трябва да посочва броя на парцелите, продължителността им и нивото на топлинния товар.
  • планирайте и покажете главния отоплителен кръг на диаграмата. Важно е да се вземе предвид максималният дебит на охлаждащата течност.
как да се изчисли обема на отоплителната система
Схема на отоплението

Дву-тръбна отоплителна система

За всяка отоплителна система изчислената тръбопроводна секция е този сегмент, чийто диаметър не се променя и където потокът на охлаждащата течност е стабилен. Последният параметър се изчислява от топлинния баланс на стаята.

За изчисляване на двутръбна отоплителна система трябва да се извърши предварително номериране на участъците. Започва с нагревателен елемент (котел). Всички възлови точки на захранващия блок, в които се извършва разклонението на системата, трябва да бъдат отбелязани с главни букви.

изчисляване на налягането в отоплителната система
Дву-тръбна отоплителна система

Съответните възли, разположени на главните тръбопроводи, трябва да бъдат отбелязани с тирета. Клоните на клоновите клонове (на възела) са най-често означени с арабски цифри. Тези обозначения съответстват на номера на пода (в случай че е инсталирана хоризонтална отоплителна система) или на номера на тръбата (вертикална система). В този случай броят на потока на топлоносителя се обозначава с допълнителен ход.

За да се постигне максимално качество на работата, трябва да се номерира всеки сайт. Важно е да се има предвид, че броят трябва да се състои от две стойности - началото и края на сайта.

Вертикална отоплителна система

При разработването на предварителен план за вертикална отоплителна система за увеличаване на номерацията трябва да се използват арабски цифри. В този случай началото на номерирането трябва да се извърши от апартамента, който е изобразен в диаграмата в горния ляв ъгъл и постепенно се движи по посока на часовниковата стрелка. Предварителният план със стриктно спазване на скалата позволява да се определи продължителността на единична секция на отоплителната система с точност до 0,1 м.

отоплителна мощност
Вертикална отоплителна система

При планирането на отоплителната система на къщата програмата за изчисляване на отоплителната система трябва да обърне специално внимание на определянето на топлинния товар на участъците. За да направите това, изчислете плътността на топлинния поток, който се дава от охлаждащата течност. В същото време се определя нивото на разпределение на топлинния товар за всички нагревателни елементи, присъстващи в мрежата и само тогава се определя топлинното натоварване на отделните участъци от системата.

Когато топлинното натоварване на секцията (Qi-j) се покаже в плана, то се показва над отдалечената линия. В този ред се посочва продължителността на даден сегмент от системата.

Еднотръбна отоплителна система

Пример за изчисление на отоплителната система, извършено при планирането на еднотръбна система, е малко по-проста от двутръбната система. На първо място, тя съдържа по-малко характеристики, които се проявяват при определяне на площта на нагревателния елемент, необходима за висококачествено отопление. В допълнение, в такава система има относително по-малко трудности при определяне на продължителността и диаметъра на сегментите на затварящите елементи.

Първата стъпка в изчисленията за еднотръбна отоплителна система е да определи най-подходящия диаметър на повдигача.

Важен фактор е нивото на налягане в тръбата. От друга страна, изчисленията могат да бъдат направени и по някакъв друг начин - първоначално да се определят диаметрите на тръбата, използвана за основната верига и едва след това - за затварящите сегменти на системата. Важно е резултатите от изследванията да се показват на графиката - всъщност тя ще се използва за изчисляване на коефициента на изтичане в бъдеще.

Трябва да се помни, че количеството вода, циркулиращо в системата, може да варира в зависимост от броя на многобройните фактори. Следователно не трябва да третираме количеството вода в системата като константа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на частното отопление на къщатаИзчисляване на частното отопление на къщата
Изчисляване на отоплителната системаИзчисляване на отоплителната система
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
Хидравлично изчисляване на отоплителната системаХидравлично изчисляване на отоплителната система
Отоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариантОтоплителна система на двуетажна къща Търсим най-добрия вариант
Изчисляване на радиаториИзчисляване на радиатори
Налягане на отоплителната системаНалягане на отоплителната система
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Монтаж на помпата за отоплениеМонтаж на помпата за отопление
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
» » Изчисляване на отоплителната система
© 2021 BggeHat.com