Хидравлично изчисляване на отоплителната система

Напоследък автономната отоплителна система става все по-търсеща. Повечето собственици на апартаменти отказват да използват централно отопление, като се има предвид, че индивидуалната система е по-надеждна и качествена. В същото време доста често основната причина за избора на автономна отоплителна система е нейната достъпност и икономичност. Разбира се, първоначално за закупуване на необходимото оборудване и инсталиране на системата ще трябва да бъдат изразходвани. Всички разходи обаче се изплащат сравнително бързо, тъй като в бъдеще поддържането на такава система е много по-евтино от месечното плащане за централно отопление. Разбира се, икономиката на автономна система се постига само ако е правилно подбрана и инсталирана. В тази връзка огромното значение се получава при хидравличното изчисляване на отоплителната система, което трябва да се извърши предварително.
хидравлично изчисляване на отоплителната система
Схемата за самостоятелно отопление на апартамент

За какво е това?

На първо място, трябва да се разбере, че старата програма за мониторинг на функционирането на отоплителната система се различава значително от модерната, точно поради различното внедряване на хидравличния режим. Освен това модерните отоплителни системи се характеризират с използването на по-добри материали и инсталационни технологии - което се отразява и в тяхната цена и икономичност. Освен това модерната система ви позволява да контролирате на всички етапи и забележки дори леки температурни колебания.

хидравлично изчисляване на програмата на отоплителната система
Аксонометрична диаграма на отоплителната система на къщата - първият етап на хидравличното изчисление

Можем да направим едно просто заключение: прилагането на по-добра модернизирана модерна система може значително да намали нивото на потребление на енергия, което на свой ред води до увеличаване на икономиката на системата. Не трябва обаче да инсталирате отоплителната система сами, защото този процес изисква специални знания и умения. По-специално, проблемите често са причинени от неправилно инсталиран скелет и невъзможност за извършване на хидравлично изчисление на отоплителната система. Какво е важно да се има предвид при инсталирането на системата:

  • Само при правилно изпълнена инсталация ще се постигне равномерно протичане на охлаждащата течност към всички елементи на системата. И този индикатор е гаранция за равновесие между редовно променящата се температура на въздуха извън и вътре в стаята.
  • Минимизирането на разходите за експлоатация на системата (по-специално - гориво) води до факта, че значително намалява хидравличното съпротивление на отоплителната система.
  • Колкото по-голям е диаметърът на използваните тръби, толкова по-висока е цената на отоплителната система.
  • Системата трябва не само да бъде надеждно и качествено инсталирана. Важен фактор е неговата безшумна работа.

Каква информация ще получим след хидравличното изчисление на отоплението:

  • диаметър на тръбите, приложим в различни части на системата за максимално ефективна работа;
  • хидравлична стабилност на отоплителната система в различните сегменти на отоплителната система;
  • тип хидравличен тръбопровод. В някои случаи, за да се постигне максимален баланс на отделните процеси, се използва специална рамка.
  • потока и налягането на охлаждащата течност по време на циркулацията в отоплителната система.

Разбира се, изчисляването на хидравличното съпротивление на отоплителната система е доста скъп процес. Все пак трябва да се има предвид, че правилността на нейното прилагане прави възможно да се получи най-точната информация, необходима за създаването на висококачествена отоплителна система. Следователно, най-подходящото е да наемете специалист, вместо да се опитвате да направите сами това изчисление.

хидравлично съпротивление на отоплителната система
Пример за работна схема в програмата при извършване на хидравлично изчисление

Преди хидравличното изчисление на отоплителната система да се извършва онлайн, трябва да получите следните данни:

  • баланс на индикаторите за топлина във всички помещения, които ще трябва да се нагреят;
  • най-подходящия тип отоплителни уреди, изготвят предварителния план на отоплителната система подробно подреждане;
  • Определяне на вида и диаметъра на тръбите, използвани за монтаж;
  • разработването на план за заключване и насочване на скелети. Освен това е важно да се разгледат подробностите в системата на всички елементи - от топлинни генератори до вентили, стабилизатори на налягане и сензори за наблюдение на температурата на охлаждащата течност;
  • създаване на най-подробния план на системата, който ще показва всички негови елементи, както и дължината и натоварването на сегментите;
  • определя местоположението на затворения контур.
хидравличен тест на отоплителната система
Пример за таблица с получените данни за хидравличното изчисление

Примерно изчисление на отоплителната хидравлика

Ето един пример за хидравлично изчисляване на отоплителната система. Вземем отделен участък от тръбопровода, върху който има стабилна топлинна загуба. Диаметърът на тръбите не се променя.



Определете тази област, следвана въз основа на данните за топлинния баланс на помещението, в което се намира. Важно е да запомните - номерирането на секции започва от източник на топлина. Маркирайте свързващите възли, които се намират в течащата част на магистралата с главни букви.

хидравлично изчисляване на отоплението
Схема на отоплението

Ако на магистралата има възли, те трябва да бъдат отбелязани с малък удар. Използваме арабски цифри, за да определим възловите точки, които присъстват в секциите на клона. При хоризонтална отоплителна система всяка от точките съответства на номера на етажа на сградата. Ако се използва вертикална система, стойността на точката съответства на стойността на стъпалото. Възлите, в които се събира потокът, също трябва да бъдат отбелязани с тирета. Трябва да се отбележи, че цифрите задължително трябва да се състоят от две цифри. Първият от тях означава началото на обекта, а вторият, съответно, е краят.

В случай на вертикална система, номерирането на рейдове трябва да се извършва в арабски цифри, следвайки посоката на часовниковата стрелка.

За да се определи дължината на всички участъци от тръбопровода, трябва да се използва предварително изготвен подробен план за разходите. При създаването му да се следва точно 0.1 m. В този случай, част на топлинния поток, при изчисляването случи, равна на термично натоварване, за да се получи охладител в този сегмент на системата.

хидравличното изчисляване на отоплителната система Excel
Индикатори за хидравличното изчисляване на циркулационната циркулационна верига, като се отчита загубата на налягане за локално съпротивление в участъците

Използване на програми

В процеса на моделиране на нова сграда най-разумно е да се използва специална програма, която точно определя топлинните и хидравличните характеристики на бъдещата отоплителна система. И можете да използвате програмата Excel. Програмата предоставя такива данни:

  • Необходим диаметър на тръбопровода;
  • размера на отоплителните уреди;
  • вид регулиране на балансиращи вентили;
  • ниво на регулиране на регулиращите клапани;
  • ниво на предварителна регулация на термостатичните вентили;
  • Регулиране на сензорите за колебание на налягането в системата.

Разбира се, за непознат потребител ще бъде изключително трудно да извърши самостоятелно изчисляване и хидравлично тестване на отоплителната система. Най-правилната опция е да се свържете с специалист, който има достатъчно опит в тази област. В случай, че няма възможност за привличане на професионалист, трябва внимателно да прочетете методичната литература, която описва толкова подробно процеса на хидравличното изчисление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Индивидуално отопление в апартаментаИндивидуално отопление в апартамента
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Автономно отопление в апартаментаАвтономно отопление в апартамента
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Отопление на ток Оценка на разходите и разходиОтопление на ток Оценка на разходите и разходи
Отоплителни системи в жилищни сградиОтоплителни системи в жилищни сгради
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
» » Хидравлично изчисляване на отоплителната система
© 2021 BggeHat.com