Индивидуално отопление в апартамента

Днес има доста начини да се създаде удобна температура в апартамента на многоетажна сграда. Сънародниците ни се опитват да увеличат топлината на жилищата - използват съвременни скъпи материали за затопляне на стените, инсталират нови прозорци и врати. Ако обаче апартаментът Ви има централизирана отоплителна система, всички тези усилия могат да бъдат напразни. Най-ефективният начин за създаване на най-удобните условия през студения сезон е индивидуалното отопление в апартамента.
индивидуално отопление в апартамента
Схемата за индивидуално отопление в апартамента

Причини за разпространението на системата

За днес индивидуалното отопление става все по-популярно. И има няколко добри причини за това.

Удобство и достъпност. Защо много хора се стремят да инсталират автономни отоплителни системи? Отговорът е прост - те не са доволни от качеството на централизираната отоплителна система у дома. Честото повреждане, ниското налягане в тръбите (и в резултат на това студените батерии), високата цена на услугата - всичко това причинява изключително негативна обратна връзка. Докато индивидуалното отопление в апартамента може да създаде перфектни удобства. На първо място можете да контролирате нивото на отопление на отоплителните тела и продължителността на котела. Освен това дори обобщаването на цената на котела и компонентите, разходите за монтаж и гориво ще бъде много по-малко от това, което се изразходва за редовното заплащане на сметката за отопление, предоставена от общинската служба.

индивидуално отопление в жилищен блок
Автономно отопление в апартамента

Друго съществено предимство на индивидуалното отопление в една жилищна сграда е фактът, че към системата може да се свърже т.нар. "Топъл под", отопляема кърпа за кърпи. В допълнение, тя се използва и за отопление на водата. Това означава, инсталиране на модерна отоплителна система, можете да спестите на плащане за електричество - защото вече не се нуждаете от котел.

Видове автономни системи

В момента има много видове индивидуални отоплителни системи. Но най-популярните са два - газ и електрически. И двамата имат значителен списък от предимства и са подходящи за всички жители на апартаменти без изключение.

Разбира се, преди да изберете и придобиете определен тип система, винаги трябва да се консултирате със специалист.

Освен това не трябва да инсталирате самостоятелно отоплителната система - така че отговорният бизнес със сигурност трябва да бъде поверен на професионалисти.

Газов котел за отоплителна система

Най-често срещана е схемата за автономно отопление, при която централният елемент е модерен двуканален газов котел. Това е доста компактно устройство, което е фиксирано към стената. Това устройство има специална камера, в която се извършва процесът на изгаряне на горивото. Предимството на този тип котел е, че не е необходимо да се създава специален газов комин. Модерната индивидуална отоплителна система в апартамента позволява на котела да използва въздух, който се подава директно от улицата през малка тръба. Котелът е снабден със специален дизайн на комина, който ви позволява точно да премахнете дима, без да причинявате неудобство на наемателите на апартаменти или на съседите им.

индивидуално отопление
Газов котел в апартамента

Трябва да се отбележи, че самата схема на индивидуалната система е оборудвана с достатъчно голям брой различни сензори, които контролират нейното функциониране на различни нива.

Използването на такава сложна техника гарантира най-бързо и най-добро качество и най-важното - безопасната работа на системата. Например, газът няма да влезе в горивната камера, преди системата да получи обратна връзка за нормална работа от всички налични в нея сензори. След това циркулационната помпа започва да работи - тя е отговорна за непрекъснатото движение на охлаждащата течност. Успоредно с това в камерата се създава вакуум с помощта на специален вентилатор. И едва след това се подава малка искра, от която се издига газът. В този случай целият процес на проверка отнема само част от секундата.

Предимства на индивидуалната отоплителна система

Устройството за индивидуално отопление в апартамента е отлично решение за тези, които живеят в високи сгради с много лоша централизирана отоплителна система. Наемателите в действителност често достатъчно се оплакват от прекъсвания с отопление на апартаменти. Има много причини за такава лошокачествена работа на системата - остарялото оборудване, което не позволява пълна диагностика на състоянието на системата и вследствие на това не дава възможност да се идентифицират всички нейните недостатъци. Освен това, поради редовни аварии (и за елиминирането им), е необходимо да изключите цялото стъпало от отопление - и това е изключително неприятно в ожесточена зима.

индивидуално отопление в разрешението за апартамент
Схемата за индивидуално отопление на апартамент


Предимството на индивидуалното отопление е, че диагностиката на системата, както и нейният ремонт, не отнемат много време. Освен това можете независимо да регулирате нивото на отопление на радиаторите. И дори да е имало нужда да напуснете за известно време, индивидуалното отопление у дома ви позволява да зададете минимално ниво на отопление - така че вашият апартамент няма да бъде студен. И се връщате, след няколко минути можете да възобновите в стаята най-удобния температурен режим.

Недостатъци на системата

Разбира се, всяка една дори и най-модерната отоплителна система има някои доста малки недостатъци. За най-тежките, много потребители приписват факта, че понякога е трудно да се получи разрешение за инсталиране на отделна отоплителна система. Всъщност в някои градове местните власти просто забраняват инсталирането на тези системи. Основната мотивация е тяхната несигурност. Въпреки това, дълго време индивидуалното отопление в жилищна сграда се характеризира с повишени мерки за сигурност, така че в някои случаи все още е възможно да се получи разрешение за инсталиране на необходимото оборудване за индивидуална отоплителна система.

Разбира се, за да получите необходимите разрешителни, може да се наложи да създадете специална комисия.

Желаният резултат обаче изисква такава стъпка. Разбира се, в този случай е много по-лесно да получите разрешение за инсталиране на индивидуално отопление за тези, които живеят в частна къща. Достатъчно е просто правилно да се начертае проектната система за отопление и да се представи за разглеждане от специалната комисия. Ако не можете да изчислите правилно индивидуалното отопление, можете да се свържете с представителите на компанията, специализиращи в предоставянето на тази услуга.

индивидуално отопление в апартамента
Индивидуална схема за отопление

Вторият недостатък на системата може да се нарече значителна цена както за самата инсталация, така и за услугите на тези, които я инсталират. В същото време тези разходи са напълно оправдани. В края на краищата тарифите за централно отопление в момента са доста високи и всяка година те растат. Така че, дори да сте закупили скъпа инсталация и редовно да харчите за поддръжка и да плащате сметки за газ или електричество (в зависимост от вида на системата), можете да компенсирате сравнително кратко време. И докато живее в един наистина топъл апартамент.

Качествените индивидуални отоплителни системи всъщност са важни за всяко жилище, независимо дали това е апартамент в многоетажна сграда или частна селска къща.

Не се страхувайте от трудностите, които възникват, когато се опитвате да изоставите централизираното отопление - всички те са преодолими. Основното е, че те незабавно ще подадат заявление до съответните органи, спазват всички правила, предписани от действащото законодателство. Освен това със сигурност трябва да бъдете изключително внимателни при избора на вида автономна отоплителна система - не трябва да действате единствено според вашите собствени мнения или препоръки от познати. Най-правилното решение е да се обърнете към специалисти - само професионалист ще може да прецени колко подходящо е да се използва в апартамента ви определен тип система.

В никакъв случай не трябва да се опитвате да инсталирате системата сами.

Инсталирането на индивидуално отопление в апартамент просто изглежда просто. И междувременно, той изисква спазване на голям брой правила и ред на действията. От своя страна, грешките, допуснати по време на инсталирането на системата, в най-добрия случай могат да доведат до нейния неуспех и необходимостта от замяна на отделните елементи. И в най-лошия случай е възможно системата да се запали, което може да доведе до загуби както за хората, така и за материалните.

Във вашия дом винаги ще бъдете уютно и топло с автономна отоплителна система. Основното нещо е да не се опитваш да го спасиш. Освен това в момента се срещат нови сгради с индивидуално отопление, което вече е инсталирано там. В допълнение, често се използват специални топлинни акумулатори за индивидуално отопление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Автономно отопление в апартаментаАвтономно отопление в апартамента
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Изчисляване на отоплението в жилищен блокИзчисляване на отоплението в жилищен блок
Отопление на газ в апартаментОтопление на газ в апартамент
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
» » Индивидуално отопление в апартамента
© 2021 BggeHat.com