Отопление на газ в апартамент

В наши дни много често е възможно да се срещне такава ситуация: много жители на жилищни сгради не искат да бъдат зависими от централизирано топлоснабдяване и да инсталират самостоятелно газово отопление в апартамента.
отопление на газ в апартамент
Газов котел в кухнята на апартамента

Защо услугите не харесват автономното отопление на наемателите

Като правило всички организации за доставка на топлинна енергия са противници на автономното отопление в жилищни сгради, особено ако от самото начало къщата е проектирана специално за централизирано отопление. Ако един от наемателите инсталира автономен бойлер, това ще доведе до дисбаланс на вътрешната отоплителна система на цялата сграда.

В допълнение, понякога отделянето и инсталирането на собствено отопление на газ в апартамент в страните от постсъветското пространство се съпровожда от нарушения на изискванията за сигурност и документация.

В резултат на това се оказва, че този, който се е отделил - остава в икономическа полза, а останалите наематели страдат от това.

Един от недостатъците е прекъсването на хидравличния баланс. Така че, се оказва, че в някои апартаменти помещенията се нагряват много, а в други - напротив, е студено. Поради това термичните инженери трябва да се намесят и да създадат отоплителна система.

Освен това има и екологичен аспект. Много добре, ако индивидуалното парно отопление в апартамента е инсталирано в сграда, която има стара конструкция - т.е. наличието на комин е осигурено. Но в модерните многоетажни сгради този вид вентилация не е налице: вентилационните канали са само в кухнята и в банята.

Обикновено наемателите пускат газови газови котли, които имат коаксиална тръба през стената под прозореца. Обикновено газът преминава през тръбата през тръбата. И това води до факта, че продуктите от изгарянето на газ (въглерод, въглероден окис, комбинация от сяра, оксиди) - преминават през отворения прозорец към собственика на апартамента или неговите съседи. Въпреки че много модерни котли са оборудвани с затворена горивна камера, този факт не може да бъде пренебрегнат.

индивидуално парно отопление в апартамента
Комин на парапетния котел

Монтаж на самостоятелно отопление

Несъмнено, преди ясното ви решение да инсталирате отоплението си, трябва да бъде последван от обжалване пред специална услуга, която отвежда апартаментите до самостоятелно отопление. Тук ще бъде изготвен проект и разрешение. Без този етап не могат да се предприемат всички по-нататъшни действия.

газово отопление на апартамент
Схемата за самостоятелно отопление на апартамент

Когато проектът е готов и сте получили разрешението, оборудването и материалите са закупени, следва инсталационната фаза. Първо, съществуващите радиатори и нагреватели са отрязани. Ако радиаторите са в нормално състояние, не ги изхвърляйте, те могат да бъдат полезни за нова система. По-нататък в стенните дупки се пробиват тръбите. При необходимост се реконструира вътрешното газоразпределение. След това оборудването се поставя и свързва.

Безопасност на газовите котли в апартаментите



В съвременното време производителите предлагат разнообразни опции за котли. Ако спазвате правилата за работа, всички те са в безопасност. Но всеки бойлер, който използва автономно газово отопление в апартамент, е сериозно оборудване, което изисква настройка и постоянно наблюдение на работата му.

отопление на газ от врата до врата
Минимални изисквания за монтаж на газов котел

Ако в апартамента ви все още има комин, след известно време ще се натрупат сажди. Тя трябва да бъде почистена поне веднъж годишно. Ако това не бъде направено, ефективността на котела ще намалее значително, освобождаването на вещества ще се увеличи. Например, ако един нов котел отделя единица от тези вещества, човекът, който е работил няколко години без почистване, вече ще разпредели два.

Днес всеки бойлер е оборудван с автоматично горене и автоматична безопасност. Последният е предназначен да изключи захранването с газ, ако налягането е понижено, и след възстановяването на налягането, котелът не трябва да стартира самостоятелно без издухване.

Често се случва след няколко опита да се покаже грешка. И ако котелът е сравнително стар, тогава такава система може да не е такава. Такъв котел ще изисква вентилация и ръчно стартиране. Ако автоматиката не работи, може да се получи съдържанието на газ в котела и помещението. Много организации се занимават с изграждането и обслужването на котлите, така че не се опитвайте да ги поправите сами, дори ако ви се струва, че виждате грешката или грешката.

Резултати: предимства и недостатъци на автономното отопление в апартамента

Така че, самостоятелното отопление на апартаментите има няколко предимства. По принцип те ще бъдат полезни само за собствениците на такава система:

  • Собственикът на автономно отопление плаща само количеството топлина, което използва. За всички топлинни загуби, когато ги доставяте от източника, няма да плащате, а това е около 30 спестявания.
  • Собственикът решава независимо какъв температурен режим да инсталира в апартамента си, кога да започне или завърши отоплителния сезон.
  • Собственикът, в който е инсталирано газовото отопление на апартамента, винаги ще има топла вода, а през лятото няма да бъде прекъсната, както обикновено се случва.

Също така имайте предвид недостатъците на автономната система:

  • Отоплението и наличието на топла вода зависят от газа, така че в случай на повреда на налягането, може да имате проблеми.
  • Ще трябва да отделите допълнителни пари за периодично обслужване на газовия котел, ремонт, почистване на комина.

Какво трябва да направя?

Така всеки собственик на апартамент самостоятелно решава дали да го отдели от останалите или не. Но ако не можете да решите какво да правите в този случай, тогава просто помислете и претегнете всички плюсове и минуси. Ако имате ниска жилищна сграда от стар тип, която е оборудвана с комини, можете безопасно да превключите към автономно отопление.

отопление на газ в апартамент
Многофамилна котелна къща

Ако всички ваши съседи искат да се отделят - тогава може да има два начина. Възможно е да се извърши основна реконструкция на къщата - да се оборудват комини и вътрешни газопроводи, напълно отоплителната система. Това е сериозен вариант, изискващ високи разходи, но всеки пребиваващ ще има собствен бойлер. Друга възможност е да инсталирате котелна къща. Тоест, ще има един мощен бойлер, за него - специална стая. Жителите ще трябва само да реконструират отоплението за този тип система и да поставят измервателните уреди. Въпреки че няма да има пълна автономия тук, но основните предимства са, че поставяте температурния режим самостоятелно и плащате само за това, което сте направили сами.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Индивидуално отопление в апартаментаИндивидуално отопление в апартамента
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Автономно отопление в апартаментаАвтономно отопление в апартамента
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Централно отоплениеЦентрално отопление
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Отоплителни системи в жилищни сградиОтоплителни системи в жилищни сгради
» » Отопление на газ в апартамент
© 2021 BggeHat.com