Система за отопление на колектора

Основната цел на избора на отоплителна система за апартамент или отделна жилищна сграда е да се осигури надеждна работа през периода на експлоатация.

Понастоящем най-популярните отоплителни системи, които се основават на използването на разпределителни колектори, чиято характеристика е възможността за пропорционално разпръскване на топлинните потоци, отделяни от топлоносители с различни температурни индекси. Смята се, че с това разпределение ефективността на работа на системата достига максималното си ниво.

Какъв е принципът на функциониране на тази технология и какви са нейните основни характеристики и предимства? Колекторът за разпределение отопление е метална гребен с множество клонове тръби, които свързват всички нагревателни устройства в дома, и се използва за регулиране на параметрите на охлаждащата течност, като например температура, обем и налягане.

Това е централният елемент на отоплителната система, която контролира всички топлинни процеси, които се извършват в нея.

Разпределителният колектор може да се използва за отопление на жилищното пространство с радиатори, термични панели или система "топъл под". Това е един възел, който се състои от две взаимосвързани секции: захранващите и възвратните колектори.



Колекторът за захранване осигурява захранването с топла вода от източника на топлоснабдяване на клиентската верига. Ако е необходимо, някоя от веригите може да бъде изключена от работа чрез затваряне на желания вентил.

Функцията на колектора за връщане е да се осигури необходимата температура за загряване на всяка стая в къщата чрез регулиране на налягането на охлаждащата течност, създадена в съответната верига.

В отделни къщи с брой на етажи 2 и по-горе, на всеки от тях могат да бъдат инсталирани отделни разпределителни колектори. Удобството на такава схема е, че във всяка стая на всеки етаж има възможност за независим контрол на температурата. В същото време, в случай на необходимост от ремонтни работи на която и да е част от отоплителния тръбопровод, съответната топлинна верига може да се изключи, без да се спира работата на цялата отоплителна система.

Поради възможността за качествено регулиране на температурата на охлаждащата течност процесът на отопление на стаите е икономичен и рационален. И това компенсира разходите, свързани с инсталирането на колекторната отоплителна система.

Но високата техническа и икономическа ефективност на тази система може да бъде постигната само ако има отговорен и професионален подход за избор на оборудване и извършване на монтажна работа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплително разпределение на колектораОтоплително разпределение на колектора
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
Разпределител на топлинна енергияРазпределител на топлинна енергия
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
» » Система за отопление на колектора
© 2021 BggeHat.com