Изчисляване на отоплението в жилищен блок

Най-често, в продължение на много години, използващи такава услуга като модерна централизирана отоплителна система, ние абсолютно не се интересуваме от начина, по който тя е подредена и как тя работи. По-точно, ние не се интересуваме от това, докато работата й не ни допада. Но представете си ситуацията - почти всички жители на вашата къща не са доволни от отоплителната система и всички са готови да свържат в своите апартаменти отделни автономни системи. В този случай възниква въпросът - как всичко работи преди това и дали апартаментите могат да бъдат нагрявани независимо един от друг. Разбира се, в този случай ще е необходимо да се изчисли отоплението в жилищната сграда, изготвянето на проекта - всичко това се извършва чрез специални услуги.
изчисляване на отоплението в жилищен блок
Отопление в жилищен блок

Всъщност, изграждането на всяка къща, независимо от броя на етажите през последните няколко години (и дори десетилетия), използва същата сравнително проста схема за отопление на сградата. Това означава, че в триетажна сграда и в къща с дванадесет етажа се прилагат същите схеми за създаване на отоплителна система. Разбира се, може да има малки различия, което предполага проектирането на система за отопление с няколко апартамента, но в повечето случаи - самоличността е пълна.

Каква е схемата на отоплителната система на многоетажна сграда?

На определен етап от строителството в къщата е инсталирана специална топлоизолация. На него са монтирани няколко термични клапана, от които се осъществява процесът на захранване на отоплителните възли в бъдеще. Броят клапани (и възли, съответно) зависи пряко от броя на етажите (жилища) и апартаментите в къщата. След това, след отварящата врата, елементът е колектор на кал. Не е необичайно случаите, когато два елемента от данни на системата са инсталирани наведнъж. Ако проектът на къщата предвижда схема за отопление на отворен тип Хрушчов, това изисква шибърен клапан за БГВ, който е необходим за аварийно отстраняване на охлаждащата течност от системата след калта. Тези клапани се монтират чрез вход. Има два варианта за монтаж - тръбата за подаване на охлаждащата течност или тръбата е обърната.

схеми за отопление на многоетажни сгради
Схема за отопление на 9-етажна сграда

Някои сложности и изобилие от елементите на централизираната отоплителна система се дължат на факта, че тя използва високо загрята вода като топлоносител. Всъщност само повишеното налягане в тръбите на системата, през които се движи, не позволява течността да се превърне в пара.

Ако доставената вода има много висока температура, е необходимо да активирате БГВ от връщането. Това се дължи на факта, че на участъците, които произвеждат изтичането на отработена охлаждаща течност, налягането е много по-ниско, отколкото на подаващите устройства. След като температурата на охлаждащата течност спадне до нормално ниво, течността отново влиза в системата от помпата.

Трябва да се отбележи, че най-често топлинният възел се прави в малко затворено пространство, което може да влезе само в представителите на комуналната компания, която обслужва тази отоплителна система. Това се дължи на изискванията за сигурност и е приложимо в почти всички съвременни многоетажни сгради.

Топлинна единица на жилищна сграда

Разбира се, въпросът възниква неволно - ако често температурата на охлаждащата течност в системата достигне критична точка, тогава защо батериите в апартаментите са предимно леко затоплени? Всъщност всичко е доста очарователно.

Само схемата на системата осигурява определен брой елементи, които ще защитят системата при повишена температура на охлаждащата течност.



Въпреки това, доста често компаниите за комунални услуги просто пестят гориво, като нагряват охлаждащата течност до ниво, което е много далече от това, което действително се изисква. Освен това, много често при инсталирането на системата поради небрежност на служителите се допускат груби грешки, които впоследствие водят до силни топлинни загуби.

Асансьор за централна отоплителна система

Разбира се, малко хора са чували термина "възел на асансьора". Той може да бъде наречен безопасно като инжектор, който включва схема за отопление за девет етажна панелна къща или къща с по-малко етажи. В края на краищата в него се подава топлоносител, който е загрял до границата, през специална дюза. Тук водата се изпомпва, след което течността започва да циркулира активно в отоплителната система. Строго погледнато, след като охладителят и връщането са влезли в системата през асансьора, те получават температурата, която чувстваме, когато докосваме батерията.

схема на отопление на многоетажна сграда
Асансьор за централна отоплителна система

Често, в зависимост от плана, който предполага проект за отопление на жилищната сграда, могат да се монтират различни видове клапани на термичния възел. В много отношения външният им вид зависи от това колко стаи трябва да се отопляват, независимо дали този възел е включен в отоплението на една стъпала (вход) или на цялата къща. Освен това понякога в допълнение към клапаните е монтиран допълнителен колектор, върху който, от своя страна, фиксиращите елементи са фиксирани. Често отделна част от входната система се използва за инсталиране на измервателни уреди. Най-често се използва един метър за един вход.

Принципът на изграждане на отоплителна система

Говорейки за принципа на схемата за отопление на многоетажни къщи, трябва да кажем няколко думи за неговото изграждане. Всъщност, това е доста просто. Повечето модерни къщи използват еднотръбна система за централно отопление за пет етажна къща или къща с по-малък / по-голям брой етажи. Това означава, че схемата за отопление на 5-етажна сграда е единична (за един вход) канавка, в която подаването на охлаждащата течност може да се получи както отдолу, така и отгоре.

В този случай има две възможности за местоположението на подаващото устройство - на тавана или в мазето. Обратните тръби винаги се полагат в мазето.

В зависимост от местоположението на подаващото устройство има два типа посока на охлаждане. Така че, при условие, че захранващите тръби са разположени в сутерена, има движение на брояча на охлаждащата течност. И ако захранващият елемент в тавана е посока на преминаване.

проект на отоплителна система за многофамилни къщи
Диаграма за разпределение на отоплителните тръби в многоетажна сграда

Много от тях се интересуват от това как се определя площта на радиатора за определена стая. Всъщност всичко е съвсем просто - трябва само да вземете под внимание скоростта на охлаждане на използваната охлаждаща течност (вода).

Повечето от нас погрешно вярват, че колкото по-голяма е къщата - толкова по-сложна и объркваща е схемата за отопление на многоетажна къща. Но това е погрешно мнение. Всъщност, в основата си, изчисляването на отоплението в жилищна сграда влияе върху броя на апартаментите, които трябва да се отопляват.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Индивидуално отопление в апартаментаИндивидуално отопление в апартамента
Независимо отопление на частна къщаНезависимо отопление на частна къща
Монтаж на отопление в частна къщаМонтаж на отопление в частна къща
Как да се изчисли отоплението в апартаментаКак да се изчисли отоплението в апартамента
Изчисляване на отоплениетоИзчисляване на отоплението
Промиване на отоплителни системиПромиване на отоплителни системи
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
Проектът за отопление на частна къщаПроектът за отопление на частна къща
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
» » Изчисляване на отоплението в жилищен блок
© 2021 BggeHat.com