Промиване на отоплителни системи

Някои от нас, без съмнение, се сблъскаха с доста неприятна ситуация - няколко месеца след началото на отоплителната система стана ясно, че ефективността на работата й е намалена. Според информацията, предоставена от инженерите, ефективността на отоплителната система до края на отоплителния сезон може да се понижи с 10. Въпреки това трябва да се отбележи, че тези данни се отнасят само до онези системи, в които водата се използва като охладител. Доста логичен е въпросът - как да се избегне намаляването на ефективността и как да се измие отоплителната система? Това е съвсем просто - е необходимо периодично да се извършва такова събитие като зачервяване на отоплителните системи.
зачервяване на отоплителната система на частна къща
Измиване на отоплителната система на частна къща

Къде в отоплителната система на замърсяване?

химическо почистване на отоплителната система
Замърсяване на отоплителните тръби

Това е намирането на тези вещества в системата, както и тяхното по-нататъшно утаяване по стените и води до намаляване на качеството на топлопреминаването, което води до необходимостта от такъв процес като измиване на отоплението на жилищни сгради.

Трябва да се отбележи, че ако върху вътрешната повърхност на системата се натрупа депозит (скала) от слой с дебелина над 8-9 мм, това води до намаляване на ефективността на отоплителната система с повече от 40.

Трябва да се има предвид, че наличието на утайка по стените значително увеличава скоростта на износване на системата, като по този начин намалява живота на системата.

Има ли измет в системата?

Разбира се, появата на отоплителната система, дори и една сравнително нова, не е възможно да се каже дали има още една плоча върху вътрешната повърхност, както и дали искате да го почистите частен дом отоплителна система. Все пак е доста лесно да се разбере. Трябва просто да наблюдавате работата на системата и да извършвате някои прости действия. Основните признаци на нападение на вътрешната повърхност и необходимостта от такъв процес като почистване на отоплителната система са:

  • по-дълго загряване на системата;
  • по време на работа се чува външен шум от котела, който преди това не е бил;
  • радиаторът е частично студен (отгоре - горещ, отдолу - не);
  • радиаторът е напълно студен, докато доставяната до него тръба е гореща;
  • Ако котелът е електрически, има значително увеличение на потреблението на електроенергия.
измиване на сградна отоплителна система
Мръсната батерия не се загрява много добре


Освен това, често в отоплителната система има нападение, след като е било свързано с допълнителен елемент (при условие че системата е функционирала по-рано).

Методи за борба с проблема

Благодарение на съвременните технологии са разработени няколко много ефективни начина за борба с изгорелите газове, произхождащи от системата:

  • Смесена с вода смес. Такова изпиране на отоплителната система на сградата изисква специално оборудване. С него системата се запълва с връзка на сгъстен въздух и вода. В резултат на активната пулсация, всички примеси се измиват от вътрешните стени на системата. Това почистване на отоплителните тръби е добро, защото ви позволява бързо и точно да почистите системата от ръжда, плаки и утайки. В резултат на това това увеличава експлоатационния живот, експлоатационния живот и преноса на топлина на системата, както и значително намалява потреблението на гориво или електроенергия.
зачервяване на отоплението
Измиване на отоплителната система с пулсираща вода смес
  • Биологични. Бързо и практично загряване на отоплението е достатъчно. Характеристиката му е, че няма нужда да изключвате отоплението. Принципът на действие е проста - в биологично активен начисляват специално промиване отоплителна система флуид, който циркулира заедно с вода, разтваря почти всички утаяване, ръжда и котлен камък. Този метод позволява в доста кратък период от време напълно да се почисти системата от замърсяване. Трябва да се отбележи, че течността, използвана за промиване на отоплителната система, е безопасна за околната среда и не уврежда вътрешната повърхност на системата.
как да промиете отоплителната система
Биопрепарати за почистване
  • Пневматичен шок. Много практично почистване на отоплителните системи, използвани дори при стари отоплителни системи, които включват чугунени радиатори. Това почистване на отоплителните системи изисква връзка със системата на специално оборудване, чрез която се създават кратки, но активни, въздушни хидро-вълни. Те допринасят за много бързо откъсване от стените на системата на всякакъв вид замърсяване. Не се страхувайте, че в резултат на този вид почистване ще пострада самата система. Въпросът е, че основната сила на удара попада точно върху потока на охлаждащата течност (98). Но стените получават само малък удар от силата на само две вълни - и не представляват заплаха за системата. Според експерти, които използват този вид отопление почистване, той е много ефективен при почистване на отоплителната система, чиято дължина не надвишава 55-60 метра. Диаметърът на тръбата е 4 инча. Промиването на нагревателните тръби с помощта на пневматичен чук отнема много малко време - 5-50 минути, докато всички отлагания в системата са напълно отстранени.

  • Химически препарати. Трябва да се отбележи, че при системи с доста сложно оформление не винаги е възможно да се отстранят замърсителите от отделни, най-недостъпни места. И ако има такива във вашата отоплителна система, тогава най-практичният и удобен начин за почистване от мащаба ще бъде използването на специално химическо решение. Съставен от няколко вида киселини, химическото почистване на отоплителната система може за кратко време да извади от отоплителната система цялото замърсяване, което пречи на нормалната му работа. Този метод обаче трябва да се прилага внимателно. Химическото промиване на отоплителната система може да увреди директно вътрешните стени на системата. Следователно, преди да го използвате, се препоръчва да се оцени цялостното състояние на системата (което означава - да се провери нивото на износване на материала). Също така е важно да проверите химичния състав на натрупванията - това ще ви позволи да изберете най-ефективното съединение от киселини и химическото почистване на отоплителната система ще бъде по-добре.
промиване на тръби за отопление
Химикали за почистване на отоплителната система

Прилагането на този или на този метод за почистване на отоплителната система зависи до голяма степен от неговото състояние, както и от степента на неговото замърсяване. В никакъв случай не трябва дори да се опитате да мислите как да почистите самите тръби за отопление - почти всички методи за почистване изискват специални умения и знания. Затова, за да получите желания резултат, винаги поканете специалист, който знае точно как да почиства ефективно отоплителните тръби. Тогава вашата отоплителна система ще продължи дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Оборудване за промиване на отоплителни системиОборудване за промиване на отоплителни системи
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
Измиване на отоплителната система, защо, по какъв начин?Измиване на отоплителната система, защо, по какъв начин?
Налягане на отоплителната системаНалягане на отоплителната система
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
» » Промиване на отоплителни системи
© 2021 BggeHat.com