Не замразяваща течност за отопление

Водната отоплителна система има много предимства, но има един голям недостатък. Това е, че съществува риск от замръзване на водата. Замразяването на вода може да се случи в една от следните две причини: ако домакинът преди зимата забравих изцедени от системата на вода в случай на прекъсване на отоплителен котел. За да избегнете такава неприятна ситуация, можете да използвате друга течност като охлаждаща течност. Говорим за охладителна течност като не замразяваща течност за отопление - т.е. антифриз или антифриз.
антифриз течност за отопление
Не замразяваща течност за отопление

Антифризите могат да се различават не само в типичната си категория, но и в предназначението им. Някои видове не замразяващи топлинни течности се използват за автомобили, други за отоплителни системи. Трябва да се помни, че в състава те са значително различни, така че те не могат да бъдат объркани или заменени един от друг. Не замразяващата течност за домашно отопление се класифицира в тази категория като основен вид суровина, от която е произведена. Суровината за производството на антифриз може да бъде:

  • Етилен гликол;
  • Пропилен гликол.

Също така антифриза за отопление на къщата може да се различава и за такива параметри като вискозитет, ценова категория, температура на замръзване и др.

Антифризи етиленгликол

Този тип незамръзване за отопление е станал доста разпространен. Този антифриз може да бъде опасен за човешкото здраве, тъй като, когато попадне върху кожата, може да причини тежки изгаряния или рани. Опасни и чифт от този вид охладител, като етилен гликол, не замръзващ за отопление на къщата, дишайки в тях, човек може да се задуши. Ако използвате подобен антифриз като охладител за отоплителната система, трябва да направите това много внимателно и да спазвате всички правила за безопасност.

Потопяването в отоплителната система, произведено на базата на етиленгликол, преди да се излее в отоплителния кръг, трябва да се разрежда с вода.

не замръзване за отопление
Антифризи етиленгликол

За да не се направи погрешно изчисление с пропорции, е необходимо да се изчисли каква ще бъде температурата на замръзване след разреждането.

В случай, че етилен гликол се използва в система за отопление за двукръгова система за отопление, е необходимо да се прави разлика между тези две схеми, за да се избегне удара горещ антифриз към водоснабдителната система, която се използва за нуждите на ежедневието природата.

Ако в системата е инсталиран разширителен резервоар от отворен тип, този тип охлаждаща течност, като например отопление, което не е предназначено за замръзване, за вашите ръце, не може да се използва за такава система.

Системата трябва да бъде напълно запечатана, тъй като дори малката течност може да доведе до изключително неприятни последици, които този вредни алкохол ще причини в отоплителната система.

Антифризи пропилен гликол



Пропилен гликолът в отоплителната система не е толкова токсичен, колкото предишния тип. Съставът на този антифриз може да съдържа хранителни добавки, които не са опасни дори и за човешкото здраве.

Вярно е, че такъв охладител може да съдържа различни добавки, които могат да повлияят на материалите, от които се произвеждат различни елементи от отоплителната система. Начинът, по който добавките работят зависи от материала, от който се произвеждат компонентите на отоплителната система. Необходими са някои добавки, за да се избегне различно окисляване или пенене в отоплителната система.

Не замразяваща течност за отоплителни системи
Антифризи пропилен гликол

Характеристики и свойства на антифриз

Важен нюанс на антифриз е наличието в състава на съставки като инхибитори. Такива елементи влияят на крехкостта на полимерите, например в състава на тръби като полиетилен.

Съществуват и други нюанси, които могат да причинят неудобства при използването на такава охлаждаща течност, тъй като не замръзва за отопление:

  • Ако го сравним с водата, тогава охлаждащата течност, която не се замразява в системата за отопление на къщата, се загрява по-бавно и по-малко ефективно натрупва топлина. За да използвате антифриз като охлаждащ агент, е необходимо да монтирате доста силен котел в системата. Това ще доведе не само до първоначалните финансови инвестиции, но и до разходите за закупуване на гориво.
  • Не замразяващата течност за отоплителни системи има по-висок вискозитет от водата. За антифриз е необходимо да се монтира циркулационна помпа с по-голяма мощност.
  • Антифриза има по-висок коефициент на вискозитет, така че трябва да се обърне специално внимание на запечатването по време на монтажа на различни стави.
антифриз за отоплителна система
Технически характеристики на антифриз

Не забравяйте, че антифризът за отоплителната система трябва да се разрежда с вода. Процентът на охлаждащата течност директно зависи от температурата на замръзване, която се характеризира с антифриз.

Количеството добавена вода също е важно. Производителите препоръчват използването на вода за разреждане, която има параметър на твърдост не повече от 6 единици.

Ако охлаждащата среда за отопление, която не се замръзва, се разрежда с твърде твърда вода, това може да доведе до образуване на утайка. Такъв неприятен фактор може да повлияе на ефективността на отоплителната система или може да причини разпадане на един от компонентите на отоплителната система.

 

Ако сравним ценовите категории, тозолът в домашната отоплителна система ще струва повече от вода. Финансовата страна на проблема, както показват ревютата, също играе важна роля в процеса на организиране на отоплителната система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителна среда за отоплителни системиОтоплителна среда за отоплителни системи
Антифриза за отоплителни системиАнтифриза за отоплителни системи
Електрическо парно отоплениеЕлектрическо парно отопление
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Антифриза за отоплителната система на селска къща е обещание за топлина и комфортАнтифриза за отоплителната система на селска къща е обещание за топлина и комфорт
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
Диаграма на котелаДиаграма на котела
» » Не замразяваща течност за отопление
© 2021 BggeHat.com