Антифриза за отоплителната система на селска къща е обещание за топлина и комфорт

Водата - обичайната охлаждаща течност за отоплителната система. Но когато къщата не е постоянна, възникват трудности с нея. Особено в студения сезон - замръзнал при минусови температури, водата ще доведе до главната неработеща. Като алтернатива, собствениците на селски къщи използват антифриз - не замразява течност.

Видове охлаждащи средства без замръзване и техните характеристики

Преди да излеем такава охладителна течност в отоплителната система (СО), ще разберем нейния състав и техническите характеристики. Съставът на антифриз включва различни съставки:

  • Пропилен гликол;
  • Етилен гликол;
  • Разтвори на основата на алкохол и глицерин.
Преди да използвате охлаждащата течност, трябва да се разрежда с вода

Преди да използвате охлаждащата течност, трябва да се разрежда с вода

За крайния потребител течността влиза под формата на концентрат, който трябва да се разрежда с вода преди употреба. Между другото, "nezamerzayki" по-ниски от него в топлинна мощност от около 20-30. Като цяло, говорете за пълна замяна на водата с антифриз рано. Има няколко функции, които налагат ограничения за използването им:

  • Компонентите на не замразяващите течности оказват влияние върху компонентите и уплътненията на системата;
  • Варенето, антифризът губи качеството си и подлежи на подмяна.

Производителите, знаейки за тези характеристики на охлаждащата течност, въвеждат в състава си добавки, които неутрализират отрицателните свойства. Цената на антифриз зависи до голяма степен от количеството и качеството на добавките.

Сред собствениците на имоти са популярни разтвори на пропилен гликол и етилен гликол. Първият безопасен и скъп, вторият евтин, но вредни за човешкото здраве. Но всеки от тях има свои собствени поддръжници.

Характеристики на използването на етилен гликол антифриз

Този безцветен и безвкусен двуосновен алкохол, който няма силен мирис. В неразредена форма практически не се използва, защото вече при -12 ° C губи свойствата си. Поради това в отоплителните мрежи се използват водни разтвори с различни концентрации. При съотношение от 60 етиленгликол към 40 вода, точката на замръзване на състава е -50 ° С. Но температурата на кристализация на охлаждащата течност може да се промени чрез промяна на съотношението на водата и концентрата.

Трябва да се регулира отоплението, в което се използва охлаждащ агент, базиран на етиленгликол. Този антифриз се страхува от високи температури. Дори краткотрайното кипене ще доведе до разграждането на течността в компоненти. В същото време се появява седимент, способен да удари тръбопроводи в тесни места, а течността става реактивоспособна. Тоест кипящият разтвор на етилен гликол може напълно да забрани отоплението.

Друга опасна характеристика на този антифриз е неговата токсичност. Според европейската класификация, на това решение е възложен трети клас на опасност. Ето защо, охлаждащата течност от етилен гликол се излива изключително в затворената отоплителна система. Течният или газообразният концентрат на това вещество, който влиза в стаята, причинява тежко отравяне.

Както можете да видите, антифризът на базата на етиленгликол е опасен при работа. От положителните качества отбелязваме ниска цена и устойчивост на ниски температури. В средата на ХХ век, когато такава антифриз е алтернатива на водата, нейното използване е оправдано. Днес несигурната охладителна течност може да бъде заменена с пропиленгликолов състав.

Характеристики на пропилен гликол охладител

Отличителна характеристика на разтвора на основата на пропилей гликол е безопасността. Течността се използва в хранителната промишленост, при производството на пълнители за електронни цигари. Тази сладка, екологосъобразна субстанция без мирис се появи на руския пазар в края на 20-ти век. В продължение на две десетилетия тя се е превърнала в асистент на човека в много сфери.

Способността да се вари при +180 ° С и да се замразява при -60 ° С прави разтвора на пропилен гликол отлична течност за топлинния тръбопровод. Дори след замразяване такава охладителна течност ще се превърне в гелообразна маса и няма да наруши целостта на системата. Веществата, лежащи в основата на пропилен гликоловия концентрат, не са химически активни и това намалява изискванията за материала на тръбопровода.

Топлоносителят на тази основа се характеризира със следните качества:

  • Нетоксичен - съставът на течността е безопасен за хора и животни;
  • Антифризата почти напълно се разтваря във вода и има отлична хигроскопичност;
  • Такова решение предпазва СО не само от замръзване, но и от корозия.
Основното предимство на пропилен гликола охладител е безопасността

Основното предимство на пропилен гликола охладител е безопасността



За съжаление пропилен гликол антифриз за отоплителната система на селска къща далеч не е идеален. Също така има недостатъци, които ограничават употребата му.

В сравнение с водата тази течност има по-малка топлинна мощност. Следователно натрупването и освобождаването на топлина е по-бавно. За да загреете бързо къщата, трябва да инсталирате отоплителни уреди с увеличена мощност.

Вискозитетът на антифриз е 5 пъти по-висок от този на водата. Поради това се използва изключително в затворени линии за захранване с топлина, при които движението на течността се осигурява от циркулационна помпа. Това е една от причините, поради която при отворени системи не се използва антифриз.

Освен това, в сравнение с концентрацията на етилен гликол и особено водата, такъв антифриз не е евтин. Но когато има голям риск от замръзване на системата и водата, тъй като охлаждащата течност не е подходяща, това е най-добрият вариант. За разлика от етилен гликола, пропилен гликол антифриз е безопасно за жителите на къщата. И както знаете, те не спасяват здравето.

Какво да търсите при избора на антифриз

В магазините има много антифриз, както на основата на етилен гликол, така и на пропилей гликол. Въпреки различните характеристики и цена, те се избират по същия алгоритъм:

  1. 1. Обърнете внимание на датата на изтичане на срока. Течността може да се съхранява за неопределено време в затворени контейнери, но в този случай датата на производство трябва да е на опаковката. Неговото отсъствие е повод за размишление;
  2. 2. Условия за ползване. По правило антифризите за отоплителна система са универсални, но понякога поради техния химичен състав те са подходящи само за някои отоплителни съоръжения;
  3. 3. Материалът на контейнера. Концентратът трябва да се съхранява в пластмасови кутии, в метални продукти той губи своите качества;
  4. 4. Наличие на сертификат, потвърждаващ качеството. Антифризите за отоплителната система трябва да бъдат подложени на лабораторни тестове. При продажба те се получават само след получаване на документи, потвърждаващи сигурността;
  5. 5. Концентратът трябва да съдържа продукти за рафиниране на нефт.
Преди да закупите антифриз, изучете информацията на етикета

Преди да закупите антифриз, изучете информацията на етикета

Когато планирате да запълнете антифриза в отоплителната система, проучете наличната литература. Понякога собственици на имоти, които не разполагат с необходимите познания, използват автомобилни антифризи. Но тези течности са склонни към пожар и не са безопасни за човешкото здраве.

Пълнене на отоплителната среда в отоплителната система

Изборът на охлаждащата течност остана назад и сега трябва да се изпомпва в топлопровода. Операцията не е трудна, но отнема много време.

Пълненето на охлаждащата течност в отоплителната система е лесна, но изискваща много време работа

Пълненето на охлаждащата течност в отоплителната система е лесна, но изискваща много време работа

Получаване. На този етап, изплакнете отопление - излейте в него разтвор на вода и сода каустик, той ще премахне от стените на тръбите измет и корозия. Освен това проверете херметичността на тръбопроводите, радиаторите, целостта на уплътненията.

Разреждане на концентрата. Изчислете обема на отоплителната система и подгответе контейнери за разреждане на разтвора, това може да бъде пластмасов или метален контейнер. Количеството вода и концентрат зависи от количеството на нагряването. Първата вода се излива в резервоара и след това концентратът се излива внимателно. Обърнете внимание, че смесената течност не пяна - това ще увеличи съдържанието на кислород в системата.

С пълненето на антифриз в отворена система е малко вероятно проблемите да възникнат. Но с затворена магистрала не е толкова просто. Преди да излеете разтвора в отоплението, изпълнете следните стъпки:

  1. 1. Отворете спирателния вентил;
  2. 2. Затворете крановете, които прекъсват котела от системата;
  3. 3. Затворете предпазните клапани;
  4. 4. Отворете вентила, който отрязва разширителния съд.

Потопете нагряващата среда в системата, докато налягането достигне 1, 4-1,5 бара. След това изпуснете въздуха. Но не позволявайте спадане на налягането под 1 бар. След като изпуснете въздуха, продължете да зареждате системата, докато иглата на манометъра достигне 1,5 бара.

След това отворете крановете, които прекъсват котела от системата. На първо място - вентилът на захранващата линия, а след това и връщането. Може би налягането отново ще падне малко - добавете антифриз към системата. В резултат на това манометърът трябва да показва 1, 8 бара. Крайният етап е тест. От системата изхвърляме остатъците от въздуха и регулираме налягането.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителна среда за отоплителни системиОтоплителна среда за отоплителни системи
Антифриза за отоплителни системиАнтифриза за отоплителни системи
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Радиатори за отопление на частна къщаРадиатори за отопление на частна къща
Отоплителна течност Температура и регулиранеОтоплителна течност Температура и регулиране
Резервоарът на отоплителната акумулаторна батерия е студено устройство, причинява, средства за…Резервоарът на отоплителната акумулаторна батерия е студено устройство, причинява, средства за…
» » Антифриза за отоплителната система на селска къща е обещание за топлина и комфорт
© 2021 BggeHat.com