Резервоарът на отоплителната акумулаторна батерия е студено устройство, причинява, средства за защита

От ефективната работа на отоплителната система зависи колко удобно ще бъде температурата през студения сезон на къщата. Понякога има ситуации, при които горещата вода влиза в системата и батериите остават студени. Важно е да откриете причината и да я премахнете. За решаването на проблема е необходимо да се знае структурата на отоплителната система и причините за студената връщане при горещо хранене.

Устройството на отоплителната система - какъв е връщащият поток?

Отоплителната система се състои от разширителен резервоар, батерии и котел. Всички компоненти са свързани помежду си във веригата. Течността се излива в системата - охлаждаща течност. Водата се използва като течност или антифриз. Ако инсталацията се изпълни правилно, течността се нагрява в котела и започва да се издига през тръбите. При нагряване течността се увеличава, излишъкът навлиза в разширителния резервоар.

Устройството за отоплителна система с разширителен резервоар

Устройството за отоплителна система с разширителен резервоар

Тъй като отоплителната система е напълно напълнена с течност, горещата охлаждаща течност измества студа, който се връща в котела, където се нагрява. Постепенно температурата на охлаждащата течност се повишава до необходимото, като се отопляват радиаторите. Циркулацията на течност може да бъде естествена, наречена гравитационна и принудена - чрез помпа.

Връщането е охлаждащо средство, което преминава през всички нагревателни устройства, влизащи в кръга, дава топлината си и, охладено, се връща обратно в котела за следващото отопление.

Батериите могат да бъдат свързани по три начина:

  1. 1. По-ниска връзка.
  2. 2. Диагонално свързване.
  3. 3. Странична връзка.

При първия метод доставката на охлаждаща течност и изтеглянето на обратния поток се осъществява в долната част на акумулатора. Този метод е препоръчително да се използва, когато тръбопроводът е разположен под пода или первази. При диагонално свързване охлаждащата течност се подава отгоре, връща се от противоположната страна отдолу. Тази връзка се използва най-добре за батерии с голям брой секции. Най-популярният начин е страничната връзка. Горещата течност е свързана отгоре, изтеглянето на връщащия поток се извършва от дъното на радиатора от същата страна, където се подава охлаждащата течност.

Връщане в отоплителната система

Връщане в отоплителната система

Отоплителните системи се различават по отношение на полагането на тръби. Те могат да се поставят в еднотръбни и двутръбни. Най-популярната схема за оформление с една тръба. Най-често се инсталира в многоетажни сгради. Тя има следните предимства:

  • малък брой тръби;
  • ниска цена;
  • проста инсталация;
  • серийно свързване на радиатори не изисква организиране на отделна тръба за източване на течности.

Недостатъците са, невъзможността да се регулира интензивността и за определена радиатор за отопление, намаляват температурата на охлаждащата течност като разстоянието от котел. За да се подобри ефективността на еднотръбно окабеляване, са монтирани кръгли помпи.

За организацията на индивидуалното отопление се използва двутръбна схема за полагане на тръби. Една тръба носи гореща захранка. С втората охладена вода или антифриз се връщате в котела. Тази схема позволява паралелно свързване на радиатори, осигурявайки равномерно нагряване на всички устройства. В допълнение, двутръбната система ви позволява да регулирате температурата на отопление на всеки нагревател отделно. Недостатъкът е сложността на инсталацията и голямото потребление на материали.

Защо столчето е горещо и батериите са студени?



Понякога, когато загряването на нагревателната батерия за гореща вода остава студено. Има няколко основни причини за това:

  • неправилна инсталация;
  • системата или един от изравнителите на отделен радиатор е надут;
  • недостатъчен флуиден поток;
  • се намалява напречното сечение на тръбата, по протежение на което се подава охлаждащата течност;
  • отоплителната верига е замърсена.
Регулиране на затварящия клапан в отоплителната система

Регулиране на затварящия клапан в отоплителната система

Студената връщане е сериозен проблем, който трябва да бъде премахнат. Това води до много неприятни последици: температурата в помещението не достига желаното ниво, ефективността на радиаторите намалява, няма възможност да се коригира ситуацията с допълнителни устройства. В резултат на това отоплителната система не работи както трябва.

Основната причина за възникването на студено връщане е голямата разлика в температурата, която се наблюдава между температурата на захранването и на изхода. В този случай образува кондензат на стените на котела, реагирайки с въглероден диоксид, който се отделя при изгаряне на горивото. В резултат на това се образува киселина, която корозира стените на котела и съкращава живота на котела.

Как да направите радиатори горещо търсещи решения

Ако се установи, че връщането е твърде студено, трябва да извършите серия от действия, за да намерите причините и отстраняването на неизправности. Преди всичко трябва да проверите верността на връзката. Ако връзката е неправилна, долната тръба ще бъде гореща, но трябва да е леко топла. Свържете тръбите по схемата.

Понякога може да е необходимо да разглобите регулиращия вентил, за да увеличите напречното сечение

Понякога може да е необходимо да разглобите регулиращия вентил, за да увеличите напречното сечение

За да се избегне претоварването на въздуха, което възпрепятства развитието на охлаждащата течност, е необходимо да се предвиди инсталирането на майевски кран или устройство за спускане за евакуация на въздуха. Преди въздухът да е изтощен, затворете потока, отворете крана и изсмучете въздуха. След това клапанът се затваря и отоплителните клапани се отварят.

Често причината за студено връщане е контролният вентил: напречното сечение е стеснено. В този случай кранът трябва да бъде демонтиран и напречното сечение увеличено с помощта на специален инструмент. Но е по-добре да си купите нов кран и да го замените.

Причината може да е в запушването на тръбите. Трябва да ги проверите за проходимост, да премахнете мръсотията, депозитите, да почистите добре. Ако проходимостта не може да бъде възстановена, облицованите площи трябва да бъдат заменени с нови.

Ако скоростта на охлаждащата течност е недостатъчна, е необходимо да проверите дали има циркулационна помпа и дали отговаря на изискванията за захранване. Ако тя отсъства, е желателно да го инсталирате и ако има недостиг на енергия, заменете или надстройте.

Познавайки причините, поради които отоплението може да работи неефективно, можете независимо да идентифицирате и поправите грешки. От качеството на отоплението зависи комфортът в къщата през студения сезон. Ако извършите инсталацията и проверка на отоплителната система собствена, тогава можете да спестите от наемане на трета страна работна сила.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практичнаСхемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практична
Разширителен резервоар за отоплениеРазширителен резервоар за отопление
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отоплителният радиатор отгоре е горещ и дъното е студено как да се определи ситуацията?Отоплителният радиатор отгоре е горещ и дъното е студено как да се определи ситуацията?
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
Отворена отоплителна системаОтворена отоплителна система
Отоплителна течност Температура и регулиранеОтоплителна течност Температура и регулиране
» » Резервоарът на отоплителната акумулаторна батерия е студено устройство, причинява, средства за защита
© 2021 BggeHat.com