Отоплителният радиатор отгоре е горещ и дъното е студено как да се определи ситуацията?

Много често наемателите на частни къщи и апартаменти се чудят: "Защо батериите са горещи и на дъното са студени?". Намирането на недвусмислен отговор е доста трудно, защото има няколко причини за появата на такъв проблем. Предлагаме подробно разбиране на ситуацията.

Какви са причините за неравномерното нагряване на радиаторите

Батериите са неразделна част от отоплителната система на корпуса. Зависи от тяхната експлоатация, колко топлина ще бъде в помещенията. С правилното свързване и правилното функциониране на радиаторите е възможно ефективно да се нагрява въздуха в големи пространства и да се поддържа удобна температура за дълъг период от време. Все пак, какво ще стане, ако горната част на радиатора се загрее добре и дъното остане студено? На първо място, трябва да разберете защо това се случва.

Дъното на батериите се влошава

Дъното на батериите се влошава

Веднага ще забележим, че по-голямата част от моделите батерии са подредени така, че по време на работа, долната част от тях се нагрява малко по-зле. Това се дължи на високата степен на пренос на топлина - през времето в радиатора водата има време да се охлади леко, преди да започне да изтича от батериите. В резултат на този принцип горната част на устройството винаги ще бъде по-гореща. Ето защо не е нужно да се притеснявате, ако по време на работа на нагревателните елементи тяхната повърхност не се нагрява равномерно до края.

По-лошо, ако се докоснете до устройството и забележите голяма температурна разлика. Това директно показва, че радиаторът не е бил свързан правилно или течността циркулира в него с недостатъчна скорост. В първия случай капитанът най-вероятно обърка тръбите за изтичане и захранване с вода. Много собственици на недвижими имоти са изправени пред тази ситуация. Причината е липсата на квалификация на призования майстор или опит за свързване на радиатора сами. Във втория случай, дъното на радиатора е студено поради ниския дебит на водата вътре в него. В този случай течността може напълно да се охлади, преди тя да изтече от елемента.

Неправилни методи за свързване и решаване на проблеми

При неправилно свързване на радиатори собственици на апартаменти рискуват да останат без ефективно отопление в жилищни помещения. Такава голяма грешка, в повечето случаи, е самоук. След като се смесят, те свързват тръба за изтичане на водата нагоре и каналът за подаване на течност - към долната тръба. В резултат на това възникват много проблеми:

  • циркулацията на водата се променя напълно;
  • ефективността на радиатора е значително намалена;
  • процесът на изтичане на вода;
  • рискът от корозия в горната част на радиатора се увеличава.

При неправилно свързан елемент течността навлиза през долната тръба на тръбата, тече в кръг и излиза. По този начин не всички участъци на радиатора се нагряват, поради което неговата ефективност се намалява понякога. Връзката в горната част не позволява изтичане на вода от вътрешността на устройството, тъй като вътре в радиатора няма такова високо налягане. При поглъщане водата се опитва незабавно да се издигне до горната част на елемента. Това се дължи на факта, че горещата вода има малко по-висока плътност от студената. Поради това, охлаждащата течност преминава по най-краткия път, преминавайки секциите на радиатора.

Ако връзката е правилна, течността влиза от горната страна на устройството и тече по горния колектор. Поради ниското налягане в радиатора охладителят влиза в колоните и тече в долната част на колоната. В този случай елементът работи ефективно. За да разрешите проблема с неправилна връзка, първо изключете всички тръби от радиатора. Свържете отново тръбите по такъв начин, че захранването с вода се осъществява през горната тръбопроводна тръба и изтичането през долния отвор. След това проверете резултата от работата.

Бавна циркулация на охлаждащата течност - търсене на неизправност

Друг проблем, поради който долната част на радиатора остава студена, е намалената скорост на циркулация на водата вътре в елемента. Тази ситуация може да възникне по две причини. Първо, една от тръбите има стеснена секция и второ, водата се движи изключително бавно в самата система. Във втория случай радиаторът има студено дъно поради липсата на мощност на помпата, която е отговорна за изпомпването на охлаждащата течност през системата. В този случай течността не може бързо да мине през радиатора и да продължи по-нататък. Такъв проблем е характерен за гравитационните системи, в които няма допълнителни подробности.

Поялни тръби

Поялни тръби



Намаляването на тръбите може да се случи по няколко причини. Първо, това е резултат от неправилно запояване на полипропиленови тръби. На второ място, тръбите вече могат да се дължат на инсталирането на контролен клапан със стеснена секция. На трето място, могат да се образуват депозити в тръбите, които възпрепятстват нормалната производителност. Друга причина за неефективната работа на радиатора е изключително ниската температура в помещението. Поради това елементът охлажда много по-бързо, тъй като дава цялата си енергия. Нормално е дъното на устройството да е студено и горната част да е гореща.

Решаване на основните проблеми с радиатора - как да се справят с аварии?

Ако сте започнали да се чудите: "Защо радиаторът в стаята е горещ отгоре и студен от дъното?", Време е спешно да предприеме необходимите мерки.

Правилно свързана батерия

Правилно свързана батерия

За да намерите причината, продължете по следния алгоритъм:

  • проверете дали тръбите са свързани правилно;
  • проверете самия радиатор;
  • изсмучете въздуха и почистете уреда;
  • проверете състоянието на клапаните за настройка;
  • инспектирайте тръбите;
  • проверете помпата.

Първият етап изисква проверка на връзката грамотност. Първо, изчислете температурата на дюзата в долната част на радиатора. Ако устройството не е свързано правилно, долната дюза ще е гореща. За да се реши проблемът, е необходимо да се изключат всички тръби и да се свържат отново в съответствие с горния принцип. Ако направите всичко правилно, долната тръба на клона ще бъде малко топла.

Често в радиатора се образува въздушен корк, който пречи на нормалното нагряване на елемента. За да се реши проблемът, устройството трябва да има Maevsky кран или отделно уплътнение за освобождаване на въздуха. За почистване изключете захранването с въздух, отворете напълно дренаж и освободете целия въздух. След това клапанът трябва да се върне в предишното си положение и клапаните на системата да се въртят. В много случаи тази процедура води до желания резултат.

Ако системата е оборудвана с регулиращ вентил, проблемът може да бъде покрит в него. Извадете крана и я инспектирайте внимателно. Ако забележите изтъняване на края, ще трябва да върнете данните към оригиналния диаметър с клещи. Много експерти съветват веднага сменете кранчето, Да се ​​удължи ефективната работа на системата.

Ако кранът липсва, най-вероятно проблемът е в тръбите. Съветваме ви да премахнете каналите със специален разглобяем ключ, да ги почистите от ръжда и други замърсители. Ако тръбите вече не са подходящи за работа, сменете ги с нови.

Системата често няма високо налягане, с оглед на нейните конструктивни характеристики. Това трябва да знаете, когато купувате апартамент или частна къща. За да увеличите тази цифра, сменете старата помпа или я купувайте, ако помпата напълно липсва. Това ще позволи да се увеличи скоростта на циркулацията на охлаждащата течност и да се осигури по-ефективна работа на цялата система.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Радиатори и обща информация за батериитеРадиатори и обща информация за батериите
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Как да настроите отоплителните акумулаториКак да настроите отоплителните акумулатори
Как да направите замяна на радиатори в апартамент?Как да направите замяна на радиатори в апартамент?
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Боядисването на горещи батерии е възможно да се актуализират радиаторите през отоплителния сезон?Боядисването на горещи батерии е възможно да се актуализират радиаторите през отоплителния сезон?
Устройството на отоплителния радиаторУстройството на отоплителния радиатор
» » Отоплителният радиатор отгоре е горещ и дъното е студено как да се определи ситуацията?
© 2021 BggeHat.com