Отворена отоплителна система

Отворената отоплителна система привлича много разработчици. Поради факта, че цената на този вид работа е минимална. По отношение на поддръжката и монтажа, така на този етап от работата няма никакви трудности. Днес откритата отоплителна система премина промени, което й позволява да се използва в по-отдалечените райони на градовете и селата. Основното условие за монтажа е наличието на газ.
отворена отоплителна система
Отворена отоплителна система

С помощта на отворена отоплителна система можете да отоплявате малка стая. Освен това има и друго предимство - евтиност при плащане на изразходвания газ. Поради това все по-голям брой летни обитатели предпочитат отворена отоплителна система.

Как работи отворената отоплителна система?

За да стартирате системата, няма нужда да инсталирате помпата. Топлоносителите са постоянно в затворена система, така че няма загуба. Монтирането на отоплителната система е толкова просто, че не изисква специални умения.

отворена система за отопление
Отоплителна система от отворен тип

Какви са основните части на системата?

  1. Котел на газ или твърдо гориво. Потребителят може да избере най-добрия вариант за себе си, отговарящ на желаните изисквания;
  2. Радиатори за отопление. Можете да направите своя избор в полза на чугун и стомана;
  3. Разширителен резервоар от стомана;
  4. Тръби.

Как работи отворената отоплителна система?

Първото нещо е отоплението на водата в котела. След това горещата вода постъпва в тръбите под налягане и достига зоната с ниско налягане. След като горещата вода прави пълна вихровка и отделя топлината, тя се връща към стартовата точка - котела. Поради факта, че водата се разширява под въздействието на високи температури, в системата е необходим разширителен резервоар. Той действа като компенсатор за излишната вода. Резервоарът е обект, който не е запечатан. За да се улесни стартирането на отоплителната система, е необходимо да се монтира кран. С него въздухът се отстранява от системата. Принципът на работа на отворена отоплителна система е разделен на два етапа:

  • "Представяне". Водата се загрява, навлиза в радиаторите през тръбите и загрява стаята;
  • "Обработка". Охладената вода от радиаторите през тръбите се връща към котела.

Характеристики на разположението на отворена отоплителна система:

  • Уверете се, че сте поставили резервоара за разширение над нивото на останалите уреди в отоплителната система;
  • За по-добро отопление на стаята използвайте тръби с по-голям диаметър. Това ще позволи на водата да циркулира по-добре в системата;

  • Като охлаждаща течност, изберете вода, а не антифриз;
  • Тъй като водата може да се изпари при нагряване, важно е да се контролира нивото й в котела и да се попълват резервите във времето.

Възможно ли е да инсталирате самостоятелно отопление?

С инсталирането на отворена отоплителна система не е необходимо да имате супер способности, важно е внимателно да изучите такъв въпрос като схемата на работа. Първо инсталирайте котела. Можете да го поставите на пода или да го окачите, за да спестите място. Силата на котела се избира в зависимост от това каква част от стаята планирате да отоплявате.



Вторият етап ще бъде разпределението и монтажа на радиатори. Изчислете броя им на база площта на стаята. Един радиатор може да загрее до 1 кв.м. жилищна площ. Не искайте радиатор, фиксирайте тръбата с диаметър 10 см. Може да се стартира около къщата и да се върне обратно в котела. За по-добра циркулация на водата фиксирайте тръбата под ъгъл. Що се отнася до резервоара, той може да бъде монтиран на връщане в близост до котела.

отворена отоплителна система
Монтаж на радиатори

Има още една опция за инсталиране на отворено отопление. Отвореното отопление може да се постави вертикално, докато резервоарът е монтиран на тавана. За да сте сигурни, че резервоарът не е засегнат от температурната разлика, внимавайте за неговата изолация.

Обърнете специално внимание при изчисляването на обема на резервоара за разширение. Ако направите грешното изчисление, рискувате да избухне. Резервоарът се разрушава от действието на повишено налягане.

Нека да поговорим за избора на части за отворено отопление:

  • Котелът е най-добре поставен в отделна сграда. В същото време въздухът трябва да бъде свободно достъпен за него. На пода поставете материал, който не избухва по време на пожар. За да направите това, е по-добре просто да покриете подовете. Измерете площта на стаята. Въз основа на тези изчисления можете да изчислите необходимия капацитет на котела. Котелът може да работи както на газ, така и на дърва.
  • Радиаторите са по-добре да избират стомана. Те са монтирани по такъв начин, че да са поставени от стената на разстояние 5 см. Радиаторите могат да се монтират под прозорците. В този случай те ще предпазят помещението от външния настин, играейки ролята на воал. От пода, отстъпете най-малко 40 см. За да затоплите стая от 15 кв.м. трябва да инсталирате радиатор с размери най-малко 100 см.
отворено отопление
Метални радиатори
  • Тръби. По стария начин се използват медни тръби. Те обаче не се оправдаха. Медните тръби са скъпи и бързо ръждясат. Оптимален избор ще бъде изборът в полза на пластмасови тръби. Техният диаметър е не по-малък от 32 mm. Изчислете дължината на тръбите, тъй като те излизат от горната част на радиатора и го затварят до дъното. Монтажът на тръби се извършва на външната част на стената. Няма нужда да ги монтирате в стената. Свържете тръбите една към друга с помощта на завои. Също така, не забравяйте да свържете тръбите към котела, разширителния резервоар и радиаторите.
  • Разширителен резервоар. Поставете разширителния резервоар в таванската стая или близо до котела. Резервоарът за разширение не трябва да надвишава 5 от цялата отоплителна система. За да затоплите къщата на един етаж, трябва по-добре да изберете резервоар от 8 литра. За да не се заблуждавате, купете резервоар за 15 литра.
отворено отопление
Разширителен резервоар

Какви са предимствата и недостатъците на отворената отоплителна система?

Професионалистите, които се предоставят чрез отворена схема за отопление:

  1. Изключително лесно е да се монтира отопление на проста схема. Лесна поддръжка и подмяна на неизправни части;
  2. За да се стартира системата, е важно да има достъп до газовата система;
  3. Монтажът на системата се извършва в рамките на часове;
  4. Лесно се включва и изключва. За да стартирате отопление с отворен тип, достатъчно е да включите газта;
  5. Наличност на цената на резервните части.

Има обаче недостатъци в отворена отоплителна система. Не всеки го оценява. Има потребители, които не са доволни от размера на котела и цялата система. Отворена отоплителна система с помпа не винаги може да бъде инсталирана в малка стая, за да не се натрупва свободно пространство. При отворен резервоар за разширение има голяма вероятност за ръжда на радиатори и тръби.

Не забравяйте, че изпаряващата течност в резервоара не разваля околното оборудване, излива се масло върху повърхността на водата. Неговият слой не е по-малък от 2 см. Съществува мнение, че отворената отоплителна система не е много ефективна за отопление на жилищните помещения, тъй като нейната ефективност не е висока.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъциСхема за отопление leningradskaya Предимства и недостатъци
Отворена водна системаОтворена водна система
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Система за отоплителна централаСистема за отоплителна централа
Затворена отоплителна системаЗатворена отоплителна система
Автоматизация на циркулационната помпаАвтоматизация на циркулационната помпа
Отоплителна система ЛенинградскаяОтоплителна система Ленинградская
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Схема и характеристики на еднотръбната отоплителна системаСхема и характеристики на еднотръбната отоплителна система
» » Отворена отоплителна система
© 2021 BggeHat.com