Резервоарът за разширение на отоплителната система

Отопление на разширителния съдРазширителният съд в отоплителната система е просто необходим. Този дизайн служи за премахване на свръхналягането. Принципът на действие се основава на законите на хидравликата. Разширявайки се, течността се увеличава, докато налягането по стените на тръбите се увеличава.

За да избегнете изтичане в отоплителната система, има компенсационен излишен охладител, резервоар. В зависимост от вида на системата разширителен резервоар за отопление може да бъде от отворен или затворен тип.

Принцип на действие на разширителния резервоар

Как работи отоплителният резервоар?Работата на разширителния резервоар е да регулира налягането във водопроводната система. Затвореният резервоар създава нормализиране на налягането, дължащо се на компресирането на съдържащата азот смес. В този случай, свръхналягането в тръбопровода се компенсира от налягането в контейнера.

Отвореният резервоар изпълнява две функции наведнъж. Той поема излишната течност, когато се разширява и въздухът се отстранява от тръбите и радиаторите. Охлаждането на въздуха в системата не е необичайно. Поради това правилното инсталиране и отстраняване на въздуха са много важни. В края на краищата, задръстванията водят до хидравличен шок, който оказва неблагоприятно въздействие върху работата на всички компоненти на мрежата.

Когато системата се стартира, загрятата течност преминава през пътя от нагревателния елемент до цевта. По пътя въздухът се премества с вода. Благодарение на отворения тип на резервоара, въздушните маси могат да избягат, без да се забавят системата и да се изсмукват отново.

Разширителни резервоари, отворен и затворен тип

Разликата между отоплителните системи от отворен и затворен тип се характеризира основно от наличието на един или друг разширителен резервоар. Отворените системи работят само с вода. Друг вид охлаждащ агент не е икономически ефективен поради голямата летливост на течността. Контактът с въздуха създава парни маси от нагрятата течност. Такъв ефект на парата има слаб ефект върху конструкцията на тавана. Освен това през отворения резервоар въздухът може да излезе от системата и да влезе в нея с течността.



Този факт поражда загриженост за образуването на въздушно задръстване. През зимата такъв проблем може да деактивира системата дълго време.

Затворените резервоари ви позволяват да използвате като топлоносител, като вода и други течности. Изпарението и влизането на въздушните маси в системата са елиминирани. Резервоарите от затворен тип могат да се поставят навсякъде в къщата. Това ги отличава от отворените контейнери, чието местонахождение е възможно само в таванската стая.

Разширяващите се резервоари са изработени от:

  • метал;
  • полипропилен;
  • неръждаема стомана.

Обемът на резервоара се определя от изчислението. Това зависи от обема на системата, максималното налягане и температурата. За многофамилни къщи танковете могат да бъдат доста големи. В частна къща е достатъчен малък дизайн на фабрично или ръчно производство.

Монтиране на разширителния резервоар

Монтиране на разширителния резервоарНа пръв поглед инсталирането на резервоара е лесна операция. Само че не всеки е като всичко е гладко. Първо, е необходимо да се подготви инструмент и необходимите инструменти, за да се изчисли броят на крановете и допълнителните механизми. Инструментът предоставя набор от ключове, включително газ, отвертки, заваръчна машина, в случай на метални тръби и т.н.

В горната част на системата е монтиран разширителен резервоар за отопление, точно над отоплителния котел. Затвореният резервоар се нарязва на връщащата линия на системата. Преди да инсталирате резервоара, се нуждаете от устройство в системата за спиране на клапана. Също така пред резервоара със затворен тип е необходимо да се инсталира станция за регулиране на налягането. В този случай, ако се превиши договорената марка, системата автоматично се изключва, което ще ви помогне да избегнете злополука.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Налягането в отоплителната система в частния дом се учи да контролира и регулираНалягането в отоплителната система в частния дом се учи да контролира и регулира
Разширителен резервоар за отоплениеРазширителен резервоар за отопление
Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
Налягане във водоснабдителната системаНалягане във водоснабдителната система
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
Отоплителна система с принудителна циркулацияОтоплителна система с принудителна циркулация
Дву-тръбна отоплителна система на частна къщаДву-тръбна отоплителна система на частна къща
» » Резервоарът за разширение на отоплителната система
© 2021 BggeHat.com