Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?

Оптималната схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация ще спести парите на собственика както по време на инсталационната фаза, така и по време на работа. Ето защо в тази статия ще търсим точно такъв вариант на подреждането на отоплителната система на жилището.

Отоплителни системи на едноетажни къщи - каква е разликата между тях?

Най-често срещаните схеми отопление в жилищни сгради включват следните опции:

  • Еднотръбната връзка за връщане на налягането и връщането на котела е свързана с една линия, към която, като перлите на низ, се намират радиатори.
  • Дву-тръба - в този случай една от линиите излиза от тръбата за налягане, а втората - от противоположната. Тези линии се нарязват в съответните тръби (радиатори).
  • Колектор - на тръбата за връщане и отклонение на налягането на термичните центрове на бойлера, които събират или разпределят охлаждащата течност в окабеляването. Радиаторите в този случай са свързани към колекторите на хъбове.
При еднотръбна система връзката под налягане и връщане на котела е свързана с една линия, към която се намират радиаторите

При еднотръбна система връзката под налягане и връщане на котела е свързана с една линия, към която се намират радиаторите

Всичките три варианта на схеми могат да се отнасят до системи от затворен или отворен тип. Отворената версия предполага контакт на охлаждащата течност с атмосферата в разширителния резервоар и натиск в системата малко над атмосферното. Втората опция е предназначена за пълно запечатване на циркулационните линии и налягането е 2-4 пъти по-високо от атмосферното. Коя схема за отопление на една едноетажна къща е по-добра, е трудно да се каже. За точен отговор ще трябва да научим предимствата и недостатъците на всяка опция за окабеляване, както в отворено, така и в затворено състояние.

Предимства и недостатъци на версията с една тръба

Еднотръбната отоплителна система с принудителна циркулация е добра за нейната евтиност. И ниската цена на строителството е типична както за отворени, така и за затворени версии. В крайна сметка от котела до батериите (и гърба) има само една резба на тръбопровода. В резултат на това имаме спестявания в отоплителните тръби, фитингите за сглобяване на кабелите и времето за сглобяване. За съжаление, за евтин дизайн ще трябва да плати неуспех на способността да се коригира температурата в определени части на къщата.

Загрятата охлаждаща течност се придвижва от котела, преминавайки през всички батерии, а всеки регулатор в неговата пътека ще задръсти цялата верига, спирайки циркулацията в окабеляването. Освен това не можете да изключите батерията или да изрежете друга линия или клон в кабелите. И след преструктурирането или преустройството на жилището, ще трябва да оборудвате кабелите отново. Ето защо един-тръбен дизайн на окабеляване се сглобява само в малки къщи до 50-60 квадратни метра. Освен това, на природен терморегулацията отоплителния кръг в стаята с най-желаната температура (като в спалните) "последна" батерия във веригата - от порядъка се присъжда охладени охладител който всъщност се премества на връщаща тръба - към котела за отопление.

Какви са предимствата и недостатъците на схемата с две тръби

Двупроводната схема на частната система за отопление с принудителна циркулация ви позволява да регулирате температурата буквално на всяка батерия. Тук можете да използвате дистанционни и прости терморегулатори, конвенционални клапани и вентили, както и други спирателни и регулиращи вентили. В този случай потребителят може да спре или да забави циркулацията на топлоносителя в дадена батерия, без да се отрази на общия поток, който протича през отделните тръбопроводи. Нарязването на акумулатора в линиите за налягане и връщане позволява дори безболезнено изключване на радиатора, ако е необходимо.

Двупроводна схема на отоплителната система

Двупроводна схема на отоплителната система

И тази контролируемост се постига поради не толкова разходи за окабеляване. Собственикът на двутръбна система ще трябва да заплати две разходи за дължината на армировката и броя на фитингите. И това, може би, е единственият недостатък на тази схема. В допълнение към възможния контрол на температурата в отделни помещения в къщата, двутръбният дизайн дава още един плюс - готовност за мащабиране. Можете да възстановите цялата мрежа, като отрежете допълнителна батерия или извадите радиатора, без да нарушавате структурата на системата.

Какви са ползите и разходите за инсталиране на колекторна система

Колекторни схеми на отопление с принудителна циркулация са полезни за тяхната управляемост и желание да работят с помещенията на всяка област и брой етажи. Разпределителните колектори (колектори) могат да бъдат разположени във всяка стая или на всеки етаж. В същото време дистанционен или механичен контролер, свързан към термостата или изграден въз основа на управлението на капацитета на канала, може да бъде фиксиран на абсолютно всички линии за подаване или изпускане на топлоносителя. Такава схема ви позволява да контролирате топлинната мощност на радиаторите до известна степен. И, ако е необходимо, мащабиране на мрежата с минимални разходи за надграждане.

Колекторни схеми на отопление с принудителна циркулация

Колекторни схеми на отопление с принудителна циркулация

Но консумацията на тръби и фитинги в този случай ще бъде просто колосална, поради което такива конструкции не се монтират в едноетажни къщи, а в къщи от големи етажи или дворци на страната. Само в този случай разходите за монтаж могат да бъдат блокирани от бъдещата икономия на гориво за котела през отоплителния сезон. В допълнение, колекторският вариант може да работи само ако потокът топлоносител е принуден. Тази структура няма да работи при гравитация при никакви обстоятелства. И ако в къщата светлината се изключи, тогава топлината ще свърши.

Колкото повече тръби - толкова по-добре!

Предимствата и недостатъците на описаните по-горе системи предполагат два извода. Първо, ако имате нужда от оптимална схема за отопление на триетажна къща с принудителна циркулация, тогава е по-добре от окабеляване на колектори, че няма да намерите нищо. Но в едноетажни къщи оптималната схема е двутръбен вариант. В този случай е възможно да се сведе до минимум дебитът на клапана и да остане в мрежата за топлоснабдяване, чувствителна към управлението. Системата с една тръба ще струва по-малко, но няма да спести гориво, като регулира температурата на батериите. Ето защо, колкото повече тръби, толкова по-добре.

Затворена двутръбна система

Затворена двутръбна система

Сега за затворено или отворено изграждане. В двутръбния корпус отворена отоплителна система с принудителна циркулация не дава шанс за сериозна икономия на гориво. Отвореният резервоар за разширение изпуска топлина в атмосферата и не позволява циркулацията да се разпада до прилични скорости. Друго нещо е затворената двукорпусна схема. Това изисква малко усилия по време на монтажа, но възможността за увеличаване на налягането и ускоряване на циркулацията на охлаждащата течност до приемливо ниво дава шанс за добра икономия на гориво. В края на краищата, ако охладителната течност премине през тръбите под високо налягане, то тя все още се затопля в котела.

При температурна разлика между тръбите за налягане и връщане на котела при 10-15 градуса по Целзий икономията на гориво ще оправдае всички разходи за допълнителни елементи само за 3-4 години.

Как е оптималната отоплителна система за едноетажна къща

Като оптимално предложение избрахме затворена отоплителна система с принудителна циркулация - схемата на тази опция гарантира максималния набор от ползи за подреждането в едноетажна къща. Остава да разберем само как е подредена.

Ако се преместим от котела в посока на охладителната циркулация, тази система ще се състои от следните елементи:

  • Устройството за генериране на топлина (котел) - загрява пара, вода или подготвената охлаждаща течност.
  • Затворен резервоар за разширение - поддържа налягането на системата и поддържа възможността за регулиране на този параметър. Този елемент е монтиран на изхода на котела, повдигайки батериите.
  • Окабеляване на място под налягане с изводи за батерията. Обикновено се поставя върху периметъра на къщата, по дължината на носещите стени.
  • Радиатори (отопление на батериите), чиято горна тръбопроводна мрежа е свързана към разделителната част на тръбопровода. Те се окачват под прозорците на специални скоби.
  • Отводняване на топлопровода (връщане) с кранове за свързване на долната тръба на радиаторите. Тази линия е разположена по протежение на секцията за налягане.
  • Циркулационна помпа - тя е свързана към връщащата тръба преди да влезе в тази линия в котела.

На топлопреминаване на флуидите се движи от линията на котел поток и минаваща през батерията се разреди в обратната линия. Помпата генерира мотив за циркулация, а затвореният разширителен резервоар създава желаното налягане. Освен това, между котела и резервоара в тръба под налягане се разби манометър (наблюдение на налягането) и предпазен клапан, излишък нулиране на охлаждащата течност, когато над ограничение налягане в тръби, бойлери и радиатори. Монтажът на такава конструкция може да бъде завършен в рамките на 1-2 дни от едно лице.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Схеми за отопление на частна къща и свързващи радиаториСхеми за отопление на частна къща и свързващи радиатори
Как да отопляваме вода в частна къща?Как да отопляваме вода в частна къща?
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Еднотръбна отоплителна система на частна къщаЕднотръбна отоплителна система на частна къща
Избор на отоплителна системаИзбор на отоплителна система
» » Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
© 2021 BggeHat.com