Как да освободите въздуха от отоплителната система?

Въздухът в батериите пречи на циркулацията на охлаждащата течност и намалява топлообмена на радиаторите. Ето защо е обичайно да изпускате въздух от батериите (освобождаване). Как се прави това? Можете да научите за това от нашата статия. По-долу в текста ще разгледаме процеса на изваждане на щепсели от отоплителни системи с едноканално, двуканално и колекторно окабеляване.

Характеристики на кабелното устройство

В съвременните жилища се използват три вида схеми на окабеляване:

  • еднокомпонентна версия със серийно свързване на батерии,
  • Двуконтактна версия с паралелно свързване на радиатори,
  • Колекторен вариант с вложката на всеки нагревателен елемент в разпределителя.
В едно-верижна система за отопление, щепселът може да блокира цялата циркулация

В едно-верижна система за отопление, щепселът може да блокира цялата циркулация

При едноклетъчна схема всички нагреватели са "навити" върху резбата на отоплителния кръг и образуват почти огромен радиатор. Версията с два вериги включва полагане на две струни с вдлъбнатина на батериите. Колекторната верига се основава на свързването на всеки елемент с котела чрез разпределител (колектор).

В резултат на това щепселът в една верига може да блокира цялата циркулация. В двуцинален и колекторен вариант не е изправен пред този проблем. Но ако един въздушен балон навлезе във водата, един от радиаторите ще спре да загрява стаята.

Следователно такова претоварване трябва да бъде премахнато от всякакви кабели. И колкото по-рано, толкова по-добре. Как се прави това, можете да разберете по-долу в текста, където ще разглобяваме най-ефективните методи за изтичане на крушки от тръби и нагревателни елементи.

Как да освободите въздуха от еднокръгова система

За да освободите въздух от едноканална отоплителна система трябва да направите следното: изключете водата на помпата, увеличете налягането, включете помпата. Поток от охлаждащата течност ще улови балончето и ще го извади в разширителния резервоар. И ако във вашия дом има отворен експандер, задръстванията веднага ще отидат в атмосферата.

Ако в инсталацията няма помпа, вместо това може да се използва котел. То трябва да загрее охладителната течност до максималната температура, а след това въздухът да остави водата под въздействието на налягането, което се генерира в резултат на топлинната циркулация.

В затворени еднопроводни линии е обичайно да вмъкнете отделен клон с клапан в края, чийто край е най-високата точка на окабеляването. С помощта на този кран можете да изгорите въздух, като отворите вентила. И ако коркът не напусне тръбите и нагревателите незабавно, тогава ще трябва да повторите манипулациите с помпата и клапана за захранване с вода към отоплението от водопровода.

Освен това би било хубаво да се нарязва на последния нагревател, изходът от който води до връщащата връзка на котела, Mayevsky единицата или конвенционалния сферичен кран. Както показва практиката, балонът най-често се натрупва в горната част на последната акумулаторна батерия.

Как да премахнете въздуха от двуканално окабеляване

За да премахнете задръстванията от двуканална отоплителна система трябва да вкарате маявския кран в радиатора предварително, дори и на етапа на монтаж. Този вентил е проектиран специално за отстраняване на въздуха от нагревателите. И без да се премахне корк ще бъде изключително трудно.

Въздухът от радиатора се снижава с помощта на маитевския кран

Въздухът от радиатора се снижава с помощта на маитевския кран



Е, процесът на понижаване на кашата от отоплителната система е, както следва:

  1. 1. Отворете клапана, за да подадете вода от водопровода към отоплението.
  2. 2. Сложихме една кофа от 5 литра под всяка мивка.
  3. 3. Отваряме всички кранове на Мажевски.
  4. 4. Изчакаме, докато водата излезе от сливите.
  5. 5. Затворете клапаните, затворете клапана и излейте водата от кофите.

Налягането на водата от водопровода отстранява корк, като го пробива през отворения кран на Майевски. И ако има малко течност между мивката и въздушния мехур, то то просто се оттича в рамката на кофата. Е, след като водата излезе от мивката, можете да я затворите и да изключите захранването от водопровода.

В този случай не е необходимо да включвате котела или помпата. Необходимото водно налягане се генерира от водоснабдяването. И в затворени вериги, преди да отворите клапана на захранващия тръбопровод от течността от водопровода, трябва да източите зърното на разширителния резервоар, облекчавайки налягането в тръбите и нагревателите.

Как да отстраните въздушния щепсел от колекторната система

Кървенето на запушалките от колекторната отоплителна система е възможно само ако има същите маитевски кранове. Те се нарязват в свободния горен ъгъл на нагревателния елемент по време на фазата на монтаж. Освен това, колекторната структура се почиства от задръстванията почти по същия начин, както двуцикъла отоплителни линии.

Въздушната капачка се изтласква от главата на водата

Въздушната капачка се изтласква от главата на водата

За да направите това, поставете кофа под крана на радиатора, затворете клапана на колектора за връщане, прекъснете нагревателя от котела и подайте вода от водопровода към тръбите. Налягането на водата ще натисне мехурчето и ще го избута през отвора в отворения дренаж. Затвореното връщане не позволява на балона да се премести в котела.

В този случай от батерията може да изтече прилично количество вода, така че кофата под крана трябва да е най-малко пет литра. И най-вероятно в самото начало на слива ще бъде вода, последвана от въздух. Ето защо не си струва да бързате и да блокирате кранчето.

След излизането на задръстванията от радиатора, трябва да затворите водопровода от водопровода към тръбите и да отворите връщащата тръба на подходящия колектор. По този начин можете да включите котела и помпата.

Как да намерите въздушен мехур в отоплителната система

Въздушният обект може да бъде открит чрез усещане за усещане или ухо. В първия случай сте заобиколили всички радиатори (в посока на движение на охлаждащата течност) и ги докосвате с ръката отгоре и отдолу. Ако една от батериите се окаже по-студена от предишните, тогава проблемът вероятно се натрупва на това място. Следователно маитевския кран трябва да бъде отворен при тази батерия, като изключва (ако е възможно) от връщането.

Понякога коркът може да бъде идентифициран чрез звук. Частично напълнен с въздух батерията продължава да работи, но охлаждащата течност, циркулираща във вътрешността му, излъчва характерен ромон. И ако сте чували това "стърчило" в стаята, то просто отидете на звука и открийте проблема радиатор.

И редките скърцания и писъци в тръбите нямат нищо общо с задръстванията. В повечето случаи те индикират възможна спада на налягането или водния чук във вентила. Това, разбира се, не е много добро, но за шлюза няма нищо общо.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Радиатори и обща информация за батериитеРадиатори и обща информация за батериите
Схемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практичнаСхемата за отопление на частна къща с естествена циркулация е неестетична, но практична
Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?Схема за отопление на едноетажна къща с принудителна циркулация, която е по-добре?
Еднотръбна отоплителна системаЕднотръбна отоплителна система
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Монтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръцеМонтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
» » Как да освободите въздуха от отоплителната система?
© 2021 BggeHat.com