Конвекторно отопление

Въпросът за отоплението на къщата по всяко време е много подходящ за жителите на нашата страна. В края на краищата, без да загрявам мразовитата зима в къщата, за да я сложим леко, ще бъде неудобно. Ето защо повечето собственици на къщи и апартаменти се опитват да създадат най-качествената отоплителна система. В повечето случаи радиаторът е основният радиатор. Той е, който се отоплява отвътре от охлаждащата течност, предава топлина във въздуха на стаята. Приблизително същият принцип се използва за отопление на конвекторите.
конвекторно отопление
Конвектор за отопление

Конвекторът е доста дебела тръба, през която охлаждащата течност се движи. Заваряват се голям брой плочи, които се загряват от тръбата, а след това постепенно се загрява в помещението. В продължение на много години конвекционното отопление не се считаше за най-успешното решение. Най-често в високите сгради на стари конструктивни батерии от този тип, в повечето случаи, са много студени или се загрява само леко. По това време чугунните радиатори станаха популярни - в сравнение с конвекторите, тяхната работа беше много по-забележима.

Как действа конвекционният нагревател?

Конвекционният отоплителен радиатор е нагревателен елемент, снабден с голям брой тънки метални пластини, между които свободно циркулира въздух. По време на експлоатацията на конвектора въздухът между плочите се загрява и се издига, като се отстъпва на нова част от студения въздух. Такава постоянна циркулация и осигурява достатъчно бързо загряване на помещението.

Конвекторни отоплителни батерии се състоят само от два основни компонента: метални пластини (тръби) и нагревател, в който нагретият топлоносител непрекъснато циркулира.

Следователно, при отсъствието на елемент, работата на конвектора ще бъде просто невъзможна.

Прегледи за конвекторни отоплителни батерии
Устройството на електрически конвектор

Най-често нагревателният елемент на конвектора е във формата на намотка. Съществуват и модели, при които нагревателят е само прав участък от тръбата. По принцип нагревателят е изработен от мед или стомана. Важно условие е тръбата да издържа на налягане от 25 атмосфери. Като материал за изработване на перки (плочи) на конвектора се използва главно нисковъглеродна стомана. В същото време размерът на плочите зависи до голяма степен от площта на отопляемото пространство и до каква температура въздухът трябва да се загрее в него. Разбира се, броят на инсталираните пластини и дължината на самия конвектор също са от голямо значение. В някои случаи се използват специални екрани за насочване на потока топъл въздух, чрез който част от конвектора е покрита.

Трябва да се отбележи, че за максимално ефективно отопление на помещението се препоръчва закупуване на конвекторни радиатори със запоени плочи.

Ако сте инсталирали модел с натиснати пластини, бъдете готови за това, че скоро ще видите намаляване на степента на нагряване на плочата, съответно - стаята.

конвекторни радиатори
Конвекторен радиатор с запоени плочи

Съществува класификация на конвекторите в съответствие с принципа на циркулация на въздуха между плочите:

  • естествено разпространение;
  • принудителна циркулация - въздухът, който се загрява между плочите, се влива в стаята посредством вентилатор. В този случай загряването става малко по-бързо.

Класификация на конвекторите



Разбира се, батерията на отоплителния конвектор няма да може да функционира правилно, освен ако не е свързана към източник на охладител. Днес е обичайно да се използват конвектори в различни видове отоплителни системи:

  • конвекторите за отопление на вода - т.е. конвекторната тръба получава много топла вода, от която се загряват плочите;
  • Газовото отопление не е най-добрият вариант за живеене, тъй като изисква спазване на повишените мерки за сигурност;
  • електрически конвектори - работят от мрежата, могат да бъдат инсталирани навсякъде в апартамента или къщата и могат лесно да се преместват, ако е необходимо.
конвекционни нагревателни батерии
Воден ковгектор

Най-често в жилищни сгради се използват електрически конвектори и конвекторни нагреватели. Първият вариант е сравнително лесен за работа, както показват многобройни ревюта, а особеността му е, че този тип конвектор не се нуждае от инсталиране. За съжаление, това не може да се каже за водни конвектори, които са три вида:

  • стена;
  • етаж;
  • вдлъбната;

Нека разгледаме подробно предимствата и недостатъците на всеки тип.

Предимства и недостатъци на конвекторите

Радиаторите за отопление на стени с конвектори са удобни, тъй като имат по-скоро компактни размери. По-точно конвекторът има доста голяма площ, но е много тънка - така, инсталирана в стаята, тя не намалява полезното пространство по никакъв начин. Такива радиатори и конвектори за отопление са монтирани на стената. Изработени от тежък метал, те са много лесни за използване, което прави възможно дори спирането на тези видове конвектори, ако е необходимо (разбира се, това е планирано предварително). На практика всички модерни конвектори на отоплителната система от този тип имат удобен регулатор за управление на нивото на отопление.

ревизии за отопление на конвектори
Конвектор с управление на нивото на отопление

Подовите конвекционни нагревателни батерии са големи, в сравнение със стенните конвектори, размерите.

Конвекторите като основно нагряване са достатъчно голям (дълъг) нагревателен елемент със заварени ребра, затворени в удобен корпус.

На съвременния пазар има доста голям брой модели конвектори от този тип. Икономичните топлинни конвектори могат да имат връзки за топла вода не само отстрани, но и отдолу. Освен това почти всички модели имат малък вентил, който позволява на собственика, ако е необходимо, да извади събрания въздух от системата, без да изключва конвектора.

Вградените отоплителни конвектори, чиито технически характеристики не се различават от предишните, стават все по-популярни напоследък. Това е отлична алтернатива на отоплителните, стените и подовите радиатори. Конвекторът може да бъде свързан към подовата отоплителна система и вграден директно в пода. По този начин процесът на нагряване ще се извършва непрекъснато, но няма да бъде възпрепятстван от окачен или стоящ нагревателен елемент.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Начини за свързване на радиаториНачини за свързване на радиатори
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Как да изберем помпа за отопление?Как да изберем помпа за отопление?
Изчисляване на отоплението в жилищен блокИзчисляване на отоплението в жилищен блок
Помпа за котелПомпа за котел
» » Конвекторно отопление
© 2021 BggeHat.com