Видове и видове конвектори

Конвекторът е устройство, достъпно за много хора, чрез което е лесно да се създаде най-комфортната температура в стаята. Масовото използване на конвектори е станало сравнително скорошно. Но дори и в такъв кратък период от време конвекторът е спечелил репутацията на надежден уред. Към днешна дата има доста голям брой различни видове конвектори - таван, подово конвекторно отопление, от различни материали. Помислете как са подредени и как работят.
подово отопление на конвекторите
Конвектор на отопление

От какво се състои конвекторът?

В действителност няма нищо сложно или неразбираемо в работата на конвектора. Както знаете, горещият въздух в стаята винаги се издига. Съответно - студът е по-близо до пода. Конвекторите за централно отопление са отворени за устройства за проникване на въздух с много горещ нагревателен елемент. Въздухът в контакт с даден източник на топлина се нагрява бързо и се издига бързо. На свой ред охладеният въздух отново се спуска към дъното на стаята - и отново се издига, загрява се от конвектор. По този начин в стаята има естествена циркулация на горещ и студен въздух.

В някои случаи конвекторът е снабден със специален защитен екран, който ви позволява да настроите потока на топъл въздух в определена посока.

Индивидуалните модели конвектори са оборудвани със специален вентилатор. Конвекторите за отопление с вентилатор с него значително ускоряват циркулацията на въздуха в помещението. И го затопля, съответно, както добре.

конвертори на подово отопление
Конвекторна подредба

Класификация на конвекторите

Както всеки друг нагревател, видовете отоплителни конвектори са класифицирани според техните различни характеристики. По-специално, има няколко основни класификации на това устройство:

  • по видове инсталационни преобразуватели - конвертори на подово отопление, стени (отопление на хоризонтални и вертикални конвектори, отопление на таванни конвектори), вградени;
  • по принцип на отопление - вода, газ, електричество (и отделно инфрачервени отоплителни конвектори);
  • от принципа на разпространение до изкачването - с естествена и принудителна циркулация.

Нека разгледаме по-подробно всеки от типовете.

Конвектори на пода, стени и вдлъбнатини

Конвекторите за подово отопление са много удобно решение. Предимството е в мобилността. В крайна сметка, ако е необходимо, можете да преместите устройството в друга стая. Но недостатък може да се нарече захранващ кабел. Без връзката с мрежата конвекторът няма да може да работи - а в някои случаи кабелът може да се превърне в очевидно неудобство (особено ако в къщата има малко дете).

Най-често срещаните са конвекторите, затоплящи стената.

Предимството им е с малка дебелина. Такъв конвектор може да бъде монтиран под прозореца - това ще създаде надеждна защита срещу проникване на студен въздух в помещението. Конвекторите на стена са атрактивен дизайн - те са почти невидими и не развалят цялостния външен вид на стаята.

отопление на стоманени конвектори
Стенни електрически конвектори

Вградените топлинни конвектори са идеалното решение за големи помещения. В тях не е изгодно да се инсталират стени конвектори, тъй като те просто не могат да нагреят доста голяма площ.

Предимството на вградените конвектори е, че те могат да бъдат поставени на пода в която и да е част от помещението - и след това те ще могат да се справят с отоплението на стаята.

Единственото неудобство - планирането на такава отоплителна система се прави в процеса на изграждане на сградата. В крайна сметка, нишите за конвектори, както и каналите, в които ще се постави тръбопровод, доставящ гореща охлаждаща течност, трябва да бъдат специално подготвени на пода. Външно, вградените кондензатори за отопление на мед ще изглеждат точно като красива решетка в пода, през които се издига отопляем въздух в стаята.

видове конвектори
Конвектори за подово отопление

За да се ускори отоплението на голяма стая с вграден конвектор, често използвайте устройство, оборудвано с мощен вентилатор. С неговата помощ циркулацията на въздуха е много по-бърза.



Отлично решение за къщата са достатъчно малки вградени стоманени конвектори за отопление. Те лесно се монтират под основата, в случай на вградени мебели. Разбира се, тази опция е подходяща само за електрически конвектори.

Водни, газови и електрически конвектори

Водни конвектори, затоплящи мед-алуминий или от други материали - отлична алтернатива на обикновените радиатори. Всъщност конвекторите днес са част от повечето системи за отопление на водата. Горещият топлоносител циркулира в тръбата, която е в основата на конвектора, отоплявайки плочите и въздуха между тях.

инфрачервени отоплителни конвектори
Конвектор за вода

Системата, оборудвана с газови конвектори, е най-икономична. Причината за това е доста ниската цена на този вид гориво. От друга страна, такава система е и най-малко сигурната, поради което рядко се използва за отопление на жилищни сгради.

отопление на конвектори
Газов конвектор

Електрическите конвектори са най-простият и бърз начин да се настрои отоплението в къщата. В края на краищата тяхната работа не изисква дълъг полагане на тръби, избор на отоплителен котел или получаване на многобройни разрешителни.

Използването на електрически конвектори е допустимо във всяка къща - основното е, че трябва да има достъп до електрическата мрежа.

Но въпреки лекотата на използване, работата на конвектори от този тип предполага стриктно спазване на мерките за безопасност. И не бива да се забравят. Такива керамични отоплителни конвектори могат да бъдат отлично решение за малка селска къща, където няма да посещавате често. Въпреки това, като ги използвате постоянно за отопление на жилищна сграда, бъдете готови да получавате големи сметки за електричество. В същата категория могат да се припишат и IK конвектори за отопление.

видове отопление на конвектори
Електроконвектор за отопление

Разнообразието от конвектори на модерния пазар ще помогне да се създаде топлина и комфорт във всеки дом. Основното нещо е да бъдете най-внимателни при избора на конкретен модел.

Конвектори с принудителна циркулация на въздуха

Всъщност това са конвенционални стоманени, алуминиеви или биметални отоплителни конвектори, които се допълват от доста мощен вентилатор. Има две основни цели на този елемент в конвектора:

  • по-активна циркулация на въздуха - топъл въздух се издига много по-бързо от конвектора, съответно - помещенията се затоплят по-бързо;
  • охлаждане на нагревателния елемент - вентилаторът в този случай действа като вид защита срещу прегряване. И това може значително да увеличи живота на конвектора.

Яркият пример за конвектор с вентилатор може да се види в почти всеки модерен супермаркет. Малцина обръщат внимание на малки решетъчни решетки около периметъра на залата. Междувременно от тях се издига мощен струя горещ въздух, който загрява стаята.

конвекторни нагревателни дъски
Конвектори с принудителна циркулация на въздуха

Разбира се, вентилаторът на конвектора изисква връзка с мрежата. Въпреки това, той консумира малко количество електроенергия, така че няма да видите никакви материални отпадъци. Но резултатът ще бъде забележим.

Общи характеристики

Има някои параметри, които са задължителни за всички видове конвектори. Те включват:

  • регулатори на температурата - електронен, програмируем или механичен температурен контрол винаги се намира на всеки модерен конвектор. Основната задача на този елемент е да ви позволи да установите степента на отопление на въздуха, която ще бъде най-удобна.
  • Електронният сензор е прост и удобен елемент, който значително повишава безопасността на конвектора. По-специално, всички отоплителни конвектори алуминий, стомана, биметална - оборудвана прегряване сензор, - тоест, по времето, когато работната температура на конвектора, подаването на гориво се изключва автоматично (газ или електричество) ще бъде постигнато охладителните циркулационни спирки. След охлаждане работата на устройството също автоматично се възстановява. В допълнение, отделните модели на електрически конвектори също имат наклонен сензор. Това означава, че устройството ще спре да работи, ако е изпуснато.
  • екран (амортисьор) - той може да е неподвижен или мобилен и ви позволява да коригирате посоката на потока на загрят въздух.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем електрически конвектори?Как да изберем електрически конвектори?
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
Какво е добро за подови конвекториКакво е добро за подови конвектори
Конвектори за водно подово отоплениеКонвектори за водно подово отопление
Конвекторно отопление за домаКонвекторно отопление за дома
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
Монтаж на отоплителни конвекториМонтаж на отоплителни конвектори
» » Видове и видове конвектори
© 2021 BggeHat.com