Конвектори за отопление на вода

Отоплението с водни конвектори е включено в категорията на най-икономичните и ефективни нагреватели. Благодарение на него можете да поддържате най-оптималния за себе си и за семейния ви микроклимат.

Това оборудване изпълнява следните функции:

  • Осигурява място за топлина и създава за обитателите на къщата най-удобните и оптимални условия.
  • Тя отрязва потоците от охлаждан въздух.
  • Разпределя топлия въздух в стаята по най-равномерния начин и осигурява нормалното му обръщане.
  • Предотвратява кондензация на остъклената повърхност.

Ако погледнете името на такова устройство, можем да заключим, че това не е радиатор. Между тези два нагревателя има няколко значителни разлики. Преди да разберете какво е отоплението с водни конвектори, трябва да разберете термина "конвекция".

конвекторно отопление
Водни конвектори

конвекция

Този термин се отнася до процеса на пренос на топлинна енергия чрез движещ се въздух, който идва от топъл обект. Тъй като въздухът се нагрява, той става по-лек, което означава, че ще се изкачи. Там се среща със студен въздух и в резултат на смесването отново се спуска, където отново се нагрява. По подобен начин протича процес на циркулация.

Конвекторите за отопление на вода загряват въздуха точно чрез циркулация, а не като отоплителни радиатори, които загряват въздуха чрез излъчване на топлина.



Конвекторите имат своите предимства и недостатъци. Плюсите включват такива характеристики като:

  • Отличният дизайн и красивите и елегантни форми позволяват използването на такъв нагревател дори и в стаи с най-модерен дизайн. Освен това конвекторите за отопление на водата, чиито технически характеристики са приемливи, са доста лесни за поддръжка и нямат големи размери.
Конвекторите за отопление на вода
Отоплението с водни конвектори има привлекателен външен вид
  • Отоплението на помещението се извършва най-равномерно. Благодарение на малкото количество топла вода, загряването на стаята става само за няколко минути. Благодарение на това се спестява доста голямо количество електроенергия.
  • Когато конвекторът работи, разликата в температурата на въздуха в близост до пода и в зоната на тавана е само 1-2 градуса, докато по време на работа на радиатора разликата може да бъде 6-7 градуса.
  • Много водогрейни конвектори са снабдени с термостат, чрез който можете да изберете най-удобната температура за себе си. Благодарение на вградения температурен датчик, желаният температурен режим ще се поддържа през цялото време, докато конвекторът работи.
конвектори за гореща вода
Термостат за воден конвектор
  • Конвекторът има максимална температура на нагряване 90 градуса. Ако да се сравни с радиатор на отопление разликата може да направи от 30 до 50 градуса. Тази функция е особено полезна за семейства с малки деца.
  • Ако конвекторите са комбинирани, е възможно да се контролира цялата система за отопление на къщата.
  • Това устройство е напълно огнеупорно.
  • Конвекторната нагревателна вода се предлага на много изгодна цена, както се посочва в рецензиите.
конвектори за отопление
Отоплителна система с водни конвектори, контролирана дистанционно

Видове конвектори

Конвекторни радиатори за отопление на водата могат да бъдат класифицирани въз основа на параметри като: размери, методи за управление, местоположение в помещението, параметри на мощността, дизайн и много други:

  • Конвекционни радиатори за отопление на водни стени. Такъв воден конвектор има относително ниско тегло и следователно може да бъде прикрепен към стената. Тя може да бъде прикрепена дори към стена, изработена от леки материали, например като гипскартон. Поради факта, че такова устройство е съвсем компактно, то може да бъде инсталирано дори под прозореца. Такива устройства могат да имат различни размери, но дори и малък конвектор от гледна точка на производителността на мощността е малко вероятно да отстъпи място на тромава батерия.
конвекторни отоплителни радиатори
Стенни монтирани конвектори
  • Конвектори за подово отопление. Такава конструкция на конвектор е доста подобна на устройство за стена. Също така се състои от неделим твърд блок и нивото на топлинния му стрес е доста ниско. Поради това, в близост до конвектора, можете да поставите различни предмети и да не се страхувате, че ще се изстрелят. Въпреки компактния размер, тези устройства имат доста висока мощност. Конвекторите няма да изсушават въздух в помещението и могат да бъдат използвани като основен източник на топлина. В помещенията с големи стъкла, където няма възможност за инсталиране на отоплителни радиатори, водните подови конвектори могат да се използват като допълнителен източник на топлина.
конвекторни радиатори за отопление на вода
Воден конвектор за пода
  • Вграден конвертор за отопление на водата. Тези устройства са в категорията на ултрамодерни. Те са в състояние да се вписват във всякакъв вид интериор.
преобразуватели на вода за отопление
Вграден конвертор за отопление на водата

Такива конвектори се монтират или в основата или в тръбата на пода, която е направена специално за тях. Благодарение на конвекторите от вграден тип е възможно да се затопли малка стая и сграда с голяма площ.

Конструкция на водния конвектор

Медна тръба, снабдена с алуминиеви плочи, е сърцето на водния конвектор. Ако разстоянието между ребрата е голямо, тогава нивото на топлопренасяне ще бъде високо. Такава тръба е в защитен корпус, а корпусът от своя страна е затворен с помощта на специална решетка. Благодарение на вентила, монтиран на устройството, е възможно да се регулира температурата. Този клапан се управлява от термостат. Освен това, конвекторът на нагряващата вода е снабден с клапан за отстраняване на въздуха. За да увеличите параметрите на захранването, можете да инсталирате два или три топлообменника в един корпус.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите електрическо отопление в частна къща и какво е необходимо за това?Как да направите електрическо отопление в частна къща и какво е необходимо за това?
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Отопление на газОтопление на газ
Как се използва конвектомата за отопление на една къща, каква е тяКак се използва конвектомата за отопление на една къща, каква е тя
Конвектори за отопление на водаКонвектори за отопление на вода
Конвекторно отоплениеКонвекторно отопление
Какво е добро за подови конвекториКакво е добро за подови конвектори
Конвектори за водно подово отоплениеКонвектори за водно подово отопление
Конвекторно отопление за домаКонвекторно отопление за дома
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
» » Конвектори за отопление на вода
© 2021 BggeHat.com