Монтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце

Самото инсталиране на отоплителните радиатори е решение, което трябва да се вземе на сериозно: не всеки може да го направи. Най-малкото човек трябва непременно да се подготви за подобен процес. Обикновено, ако само един аматьорски поглед към ситуацията, можете да получите отрицателни последици спешни при излизане.

монтаж на самонагревателни радиатори
Монтаж на радиатори

Ако живеете в апартамент от многоетажна сграда, най-добре е да се обадите на специалисти за това, тъй като съществува риск от наводняване не само на вашия апартамент. В частна къща можете да опитате да инсталирате и инсталирате домашно отоплителни батерии със собствените си ръце - все пак трябва да разберете основните моменти на инсталиране.

Предварителна подготовка

Първо, трябва да определите кой тип окабеляване е използван за изграждане на отоплителната система. Тези, които са подредени, това трябва да е известно - еднотръбно или двутръбно окабеляване.

И преди да започнете сами инсталирането на радиаторите, трябва да разберете и коя отоплителна верига е еднотръбна или двутръбна.

В крайна сметка, от оформлението на вашата отоплителна система ще зависи от избора на части и техния брой, фотохемите по-долу.

монтаж на отоплителни радиатори
Еднотръбна отоплителна система

инсталиране на самонагряваща се батерия
Дву-тръбна отоплителна система

Какво трябва да инсталирате

В зависимост от проектните особености на отоплителната система зависи броят и списъкът на частите, необходими за инсталиране. Например, ако това е отопление с една тръба, се изисква байпас. В случай на неизправности можете да изключите само устройството с този елемент и цялата система няма да трябва да бъде затворена - особено в зимни ситуации, когато не е много удобно да изключите отоплението при замръзване.

Броят на частите за монтаж се определя и от електрическата схема и вида на радиаторите. Съгласно схемата са избрани съединители, адаптери, ъгли и нипели.

Също така инсталирането на самонагряваща се батерия със собствените си ръце ще изисква спирателни вентили. Трябва да изберете радиатор тип фитинги, не трябва да участвате в сложни сферични клапани с така наречените "американски", които изискват професионални знания. И за да се гарантира стягане без много опит в тази област ще бъде трудно. За да се свържат ръчно отоплителните радиатори към тръбопровода, това ще изисква отклонения, които ще съответстват на размерите на радиатора и тръбите с резба. Втулките също ще бъдат навити с втулка - след завъртане се вкарва в батерията. Струва си да се отбележи, че когато купувате чугунени радиатори, трябва да проверите, преди да инсталирате дали скобите съответстват на материала на стената, върху който ще бъдат прикрепени.

самонагреващ се радиатор
Монтаж на спирателни вентили

За да се даде възможност за освобождаване на въздуха от акумулатора, е необходимо да се постави Maevsky кран на него. Като правило, това е в завода оборудване, но ако не - след това го купуват.

Ние изчисляваме местоположението

Тези, които ще доставят радиатора със собствените си ръце, е необходимо да се има предвид, че парчетата тръби, които водят към устройствата, трябва да бъдат поставени на наклон (незначително) - към движението на топлоносителя. Ако уплътнението е строго хоризонтално или ако монтажът е изкривен, въздухът ще се концентрира в батериите от чугун и стомана. Ще бъде необходимо ръчно да се издухва ръчно, така че топлопредаването да не намалява.

По-добре е централната ос на батерията да съвпада с оста, минаваща през центъра на прозореца.

Отклоненията не могат да бъдат повече от 2 см, така че да не се определят визуално. Но такава препоръка не се отнася до стриктни изисквания.

монтаж на самонагряващи се батерии
Маркиране на централната ос на отоплителната акумулаторна батерия


Монтирането на самонагряващи батерии предполага прилагането на няколко стриктни правила:

  • Компонентите на връзката към радиаторите трябва да бъдат разположени така, че наклонът да е 0,005, препоръчва се да се повиши до 0,01. Така че 1 м от тръбопровода ще трябва да се наклони към кръвообращението - и най-малко 0,5 см. Определете ъгъла на наклона по дължината на тръбните сегменти, които са монтирани.
  • От пода до радиатора трябва да е 6-10 см и повече.
  • От долната част на перваза на прозореца до горната контур на батерията - 5-10 см.
  • От равнината на стената до батерията - 3-5 см.
  • Не забравяйте да наблюдавате хоризонталните и вертикални посоки.
собствен радиатор
Наклон на нагревателните тръби

За да увеличите ефективността на радиатора, е възможно да инсталирате специализиран щит от специален топлоотразяващ материал преди монтажа. Можете просто да вземете и покриете равнината на стената със състав, който има подобни характеристики.

Маркиране на радиатори с скоби

Поради факта, че батериите имат принципен разрез на устройството, това ви позволява точно да определите броя на секциите, които ще са необходими за загряване на стая, която има специфични условия. Информация за това как правилно да се изчисли тази сума, трябва да проучите предварително - дори преди закупуване на радиатори. Ако спазвате правилата за монтаж, 1 квадратен метър от нагревателната повърхност на радиатора ще бъде оборудван с 1 скоба.

самонагряваща се батерия
Маркиране на монтажа на скоби на батериите

Самозатварящата се батерия трябва да бъде маркирана, като се вземат предвид следните нюанси:

  • Маркирайте монтажните точки на скобите, като се вземат предвид правилата, дадени по-горе.
  • Преди да пробиете дупки, всички разстояния трябва да бъдат проверени отново.
  • В пробитите отвори се вкарват дюбели, след което се завинтват закопчалките.

Ако оформлението е направено правилно, радиаторът трябва да се впише плътно върху всички опори, които са монтирани, и да разчитат твърдо на всяка от тях.

След това ще свържем домашния радиатор към комуникационната система.

Инструменти и материали

Ще ви са необходими динамометрични ключове с размери - те ще позволят да следите динамометричния момент с висока точност. И тъй като топлоносителят ще бъде подложен на натиск от системата, ако няма достатъчно плътност, ще се появи струя от кръстовището.

домашни нагревателни батерии
Ключ за въртящ момент

Ако стеснението е прекомерно, това ще доведе до счупване на конеца.

Ето защо е необходимо да се изучат и да се следват инструкциите на всяко устройство - тук се посочват стойностите на момента на въртящия момент. Ще ви е необходим и уплътнител, теглич с маслена боя или уплътнителна лента.

Процес на монтиране на радиатор

Преди да започнете инсталирането на отоплителни акумулатори, трябва да затворите напълно веригата, да източите системата (помпата напълно ще премахне остатъците от вода). Внимателно проверете нивото на батерията, окачена на опорите вертикално и хоризонтално.

Така че от устройството изваждаме всички щепсели. Свързваме байпаса с клапан (това се изисква само от еднотръбна верига). За двутръбна система се използва само машината с вентил, свързан с нея. С помощта на резбовани свредла свързваме радиатора към отоплителната система, а за да залепим ставите използваме пластир или друг вид уплътнител.

Необходим е байпас, за да се изключи отоплителното устройство без изключване на цялата система. Клапанът служи за регулиране на циркулацията на топлоносителя. Байпасът е инсталиран между захранващата тръба и тръбата и връщането с крановете.

Трябва да се отбележи, че не трябва да отстранявате опаковката от алуминиеви, стоманени и биметални устройства, докато инсталацията не е завършена.

След монтажа ще е необходимо да се натовари. Но това може да се направи от специалист - така той има не само опит, но и специален апарат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Монтиране на самонагряващи батерииМонтиране на самонагряващи батерии
Монтаж на отоплителни радиатори видове свързване в апартамента, частна къщаМонтаж на отоплителни радиатори видове свързване в апартамента, частна къща
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Монтиране на отопление от собствените си ръцеМонтиране на отопление от собствените си ръце
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Биметални радиатори, кои са по-добри?Биметални радиатори, кои са по-добри?
» » Монтиране на отоплителни радиатори със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com