Монтаж на отоплителни радиатори видове свързване в апартамента, частна къща

Понякога в апартамент или селска къща има нужда да инсталирате нови или да замените старите отоплителни уреди. Но какви общи технологични изисквания трябва да се следват при инсталиране, замяна на отоплителните уреди? За това ще говорим, помислете за видовете радиатори, които ще бъдат инсталирани, техните недостатъци и предимства, начини и схеми на свързване.

Местоположение на нагревателите - изберете точното място

Преди всичко инсталирането на радиатори трябва да се извършва в местата, където топлинните загуби са най-големи. Това са прозорци и врати. В частна къща е оправдано да се инсталират батерии в близост до друг проблем студена зона - врати. На тези места е най-лесно да получите студен въздух в стаята, но като използвате батерия, ситуацията се променя.

Топъл въздух, издигащ се нагоре, прекъсва възможността за проникване в студа. За по-голяма ефективност, ширината на инсталираната в апартамента батерия трябва да заема минимум 70 от ширината на прозореца. По-малкият нагревател има студени зони от двете страни, по които студен въздух ще влезе в стаята. На стените ще се появи кондензация, влажност.

Също така, мястото на инсталиране е избрано, като се вземе предвид разположението, възможността за свързване към отоплителната система. Изборът на необходимия модел на нагревателя и броят на секциите се основава на следните изисквания:

  • дължина - не по-малко от 70 ширина на прозореца;
  • подреждането е строго в средата;
  • разстоянието от пода е 8-14 см;
  • до перваза на прозореца 10-12 см;
  • до стената 3-5 см.

Монтаж на отоплителни радиатори - видове свързване в апартамента, частна къща

Следните видове нагреватели са най-широко използвани:

  • Биметален. Носещата конструкция обикновено е изработена от стомана, а страничните перки са изработени от алуминий. Но има и други комбинации. Подобно технологично решение увеличава преноса на топлина, позволява да издържат по-голямо работно налягане - до 35 атм. Цената е висока.
  • Алуминиеви радиатори. Дизайнът е много лек, добре устойчив на корозия, но не се препоръчва за съвместно използване с медни тръби. Коефициентът на топлопредаване е висок. Работни товари - до 18 атм.
  • Чугунена. Изключително издръжлив, устойчив на различни ефекти. Но те имат много тегло, работното налягане е ограничено до 12 atm.
  • Steel. Най-краткотраен, но комбиниран с всякакви материали, инсталационната работа е лесен.

Схеми на свързване - коя опция ще бъде най-ефективна?

Схемата за свързване се избира при отчитане на оформлението на отоплителната система на апартамента или частната къща.

Странична еднотръбна връзка. Характеризира се с висок топлообмен. Храненето се извършва през горната отверстие на тръбата и отнемането й през долната част, съответно. Препоръчва се да се инсталира байпас с вертикално еднотръбно окабеляване. Мост свързващ тръбопроводите за захранване и за отвеждане. И два сферични вентила. Това решение ви позволява да инсталирате сами батерията и да я изключите без разрешение или съгласие с представители на компанията или топлоснабдителната компания. При затворени клапани циркулацията на охлаждащата течност продължава през байпаса. Следователно, няма да се налага да слушате твърденията на съседите.

Монтаж на отоплителни радиатори - видове свързване в апартамента, частна къща

Странични двутръбни. В тази система се използва захранващ тръбопровод за подаване на охлаждащата течност, а за захващане се използва връщаща тръба. Свързването на отоплителните уреди е паралелно, така че разпределението на топлината по всички етажи е равномерно разпределено. Този тип връзка е ефективен в нискоетажни сгради, в частни къщи.

Монтаж на отоплителни радиатори - видове свързване в апартамента, частна къща

Долна връзка. Този тип е подходящ, ако оформлението на отоплителната система се извършва на пода, а изходът на захранващите и възвратните тръби се намира на дъното. Естетичният външен вид на стаята се подобрява, но топлинната ефективност се намалява с 10-15. Тази връзка е характерна за многоетажни многоетажни сгради.

Монтаж на отоплителни радиатори - видове свързване в апартамента, частна къща

Диагонално свързване. Идеалното решение за радиатори с голям капацитет, при които общият брой на секциите надвишава 12 единици. Охлаждащата течност се подава през горната отверка и изхода през долната, но разположена от другата страна. Този тип свързване се характеризира с много висока термична ефективност.

Монтаж на отоплителни радиатори - видове свързване в апартамента, частна къща

Серийна връзка. Изборът на този тип е оправдан при високо налягане на охлаждащата течност в системата. При крайното термично устройство се наблюдава спад в температурата на охлаждащата течност. Но при наличието на блокиращи вентили (сферични вентили) на входните / изходящите дюзи, инсталирането на допълнителен нагревателен елемент се извършва лесно с ръка.



Монтаж на отоплителни радиатори - видове свързване в апартамента, частна къща

В повечето случаи мястото на монтиране на нови радиатори е предварително определено предварително - под отвора на прозореца, където са разположени стари отоплителни уреди. При използване на следните видове тръби:

  • Стомана - устойчива на високо налягане, температура, но чувствителна към корозия. Основното място на ползване е многоетажни сгради на голям брой етажи.
  • Метал-пластмаса - сравнително нов тип, характеризиращ се с простотата на резбова връзка.
  • Полипропилен - неотделяема връзка се постига чрез дифузионно заваряване.
  • Полиетилен - поради сложността на инсталацията, използването им е ограничено.
  • Медни тръби - се отличават с високи разходи и изисквания за топлоносител, основната област на приложение са частни домове;

Монтаж в апартамент, къща на всички видове радиатори със собствените си ръце е по-добре да се провеждат металопластични тръби. Основните инструменти могат да бъдат намерени във всеки хост, с изключение на специална гъвкава пружина. В процеса на създаване на желания ъгъл на огъване, пружината, поставена вътре в металопластичната тръба, ще предотврати деформация на нейните стени.

Основните етапи на инсталирането на отоплителни уреди

Преди да започнем работа, изследваме устройството и характеристиките на отоплителната система. Може би един от типовете тръби не се вписва в редица характеристики. Например поради високата температура на охлаждащата течност.

Първо, е необходимо да демонтирате старите батерии. В повечето случаи се използва резбова връзка. Ето защо, ние вземаме клапата за тръбата, клавиша за водопроводна мрежа и завъртаме заключващите мачове със съединителите. Съединители, блокировки за свободно усукване могат да бъдат здраво залепени с чук. Това ще наруши целостта на връзката.

Много е важно да се уверите, че няма вода в системата, преди да започнете разглобяването!

Изваждаме старата батерия. Проучваме състоянието на нишките по тръбите за доставка. Ако състоянието е добро, тогава можете да го оставите така, както е, но остатъците от стария уплътнителен материал, боя, други замърсители се отстраняват безпроблемно.

Следващата стъпка е изравняване на стената. Премахваме всички нередности, а за да намалим загубите на топлина, поставяме рефлективни екрани. Определяме местоположението на регистрите и маркираме дупките за новите крепежни елементи. В пробитите отвори инсталираме стандартните крепежни елементи. На един регистър е по-добре да използвате три маси. Две от тях са на върха и един е отдолу. Долната посока е в правилната посока.

Отстранете защитното фолио преди завършване на всички инсталации и не се препоръчва ремонт!

Разопаковайте новата батерия и инсталирайте аксесоарите на нея. На горния колектор, срещу мястото на присъединяване, към решетката се намира майевски кран, автоматичен вентилационен отвор. За по-добро отстраняване на въздуха от нагревателя този ръб е малко по-висок. С наклон нагоре. Инсталирайте фигурите. Пресовите фитинги, две на захранващите и връщащите тръби и две на трансферните щепсели на батерията.

Затварящите клапани на входния отвор на радиатора са монтирани по желание. Ако е необходимо, изрежете байпаса, байпасната тръба, която е необходима, за да продължи непрекъснатата циркулация на охлаждащата течност, когато регистърът е изключен. Най-добрият вариант е сферичните кранове с пълна резба. Наличието на регулиращи вентили, ръчни, автоматични термостати е по избор. Но те ви позволяват да настроите и поддържате желаната температура.

Окачваме радиатора и проверяваме местоположението му спрямо пода, перваза на прозореца, задната стена и наличието на правилния градиент. Ако тя отсъства или контра-контурът е вътре, въздухът се натрупва, което ще наруши правилната циркулация на охлаждащата течност. В резултат на това регистърът ще остане студен.

Връзката към тръбата започва от подготовката на детайла на металопластичната тръба. Подравнете го и направете измерване. Неговата дължина трябва да надвишава разстоянието между пресовите фитинги, монтирани на нагревателния елемент и нагоре. Резервоарът е необходим за поставянето на краищата на тръбите във фитинги и надеждно кримпване. За да избегнете износването на свързващите тръби за тяхната дълги дължини, инсталирайте междинни скрепителни елементи.

Последният етап е кримпване. Запълването на системата с вода се извършва постепенно. Кранът се отваря бавно. Това ще предотврати образуването на водни чукове и щети на спирателните вентили, радиаторните секции. Ако инсталацията се извърши правилно, батериите ще се затоплят и ще започнат да отделят топлина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Схема на свързване за отопление на батериитеСхема на свързване за отопление на батериите
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Какви са радиаторитеКакви са радиаторите
Как да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзкиКак да свържете правилно отоплителната батерия и типовете връзки
Смяна на отоплителните акумулатори в апартаментаСмяна на отоплителните акумулатори в апартамента
Отоплителни батерииОтоплителни батерии
Монтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерииМонтиране на връзка и изчисление на биметални отоплителни батерии
Как да изберем радиатори?Как да изберем радиатори?
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Електрически отоплителни радиаториЕлектрически отоплителни радиатори
» » Монтаж на отоплителни радиатори видове свързване в апартамента, частна къща
© 2021 BggeHat.com