Мембранно разширяващ се резервоар

Такова устройство, подобно на мембранния разширителен резервоар на отоплителна система, се използва за компенсиране на промените в обема на водата. Такива промени обикновено се причиняват от нагряването му. Тялото на разширителния резервоар на отоплителната система се разделя на две части чрез еластична мембрана. В една от тях - течна субстанция, а вторият - газ. Първата част е охлаждаща течност, а втората е запълнена с въздух под високо налягане или азот.
резервоар за разширение на диафрагмата
Мембранна разширителна циркулация на отоплителната система

Когато се използват мембранните разширителни резервоари и техните предимства

Мембранните цистерни се използват в следните области:

  • Отоплителни системи с автономни източници на топлина;
  • Отоплителни системи, които са свързани към мрежите от централизирано топлоснабдяване по независима схема;
  • При системи, използващи слънчеви колектори и термопомпи;
  • Също така може да се използва и в други системи, където има затворени вериги и променлива температура на работната среда.
мембранни резервоари
Мембранен резервоар в отоплителната система

Има няколко предимства при използването на мембранни резервоари. Сред тях:

  • Подходящ за мембранни резервоари за абсолютно всякаква вода - дори ако съдържа много калций;
  • Удобство на мембрани от бутил и естествен каучук, предназначени за захранване с питейна вода;
  • Лесна за смяна на мембраната;
  • Мембранният резервоар, в сравнение с налягането без мембрана, има голям разместен полезен обем;
  • Няма риск от замърсяване на питейната вода;
  • Няма загуба на топлина при изпаряване;
  • Необходим е минимален въздух за изпомпване;
  • Монтирайте този резервоар икономически и сравнително бързо;
  • При експлоатация разходите са ниски.

Удобства

Мембрана система разширителен съд за отопление ще задача резервоар инструкция: на всички етапи на работата, че е трябвало да се регулира налягането на баланс кухина и компенсиране на прекомерен натиск или дори неговите колебания в отоплителната система. Така мембранният резервоар предотвратява увеличаването на натоварването на веригата на отоплителната система и съответно - аварийните ситуации с неизправности.

мембранен резервоар за отопление
Схематична диаграма на разположението на мембранния резервоар

Мембранната мембрана за нагряване може да бъде с подменяема и незаменяема мембрана. Основната характеристика на първия тип е, че топлоносителят е напълно в гъвкавата мембранна мощност, като по този начин не е в състояние да взаимодейства с вътрешната стоманена повърхност. Всички действия за монтиране и демонтиране на мембраната се извършват през фланеца, който е с болтове.

Ако имате резервоар с фиксирана диафрагма пред вас, то ще има вътрешна кухина, разделена на две части. В този случай мембраната е диафрагмена, незаменяема и твърдо фиксирана.

Разбира се, изборът на мембранен резервоар за отопление трябва да бъде направен точно за определена система, зависи от количеството на охлаждащата течност.

Ако вашият разширителен съд е недостатъчен, той може да доведе до негативни последици - поява на пукнатини, притока на топла вода през нишката. Също така, налягането в системата може да се понижи под допустимия минимум, поради което въздухът може да попадне в резервоара. Ето защо изборът на резервоара трябва да се основава на точната му съвместимост с максималните параметри на налягането.

диафрагма за разширение на резервоара за отопление
Разширените мембрани имат различни обеми

разширителен съд Мембранни се използва за нагряване в затворена система циркулация на флуид, за да се компенсира за топлинното разширение на топлоносителя в резултат на промени в температурата на топлоносителя на течност, за да се поддържа оптимално налягане и предотвратяване на вода чук. Водната камера и газовата камера в постоянен режим имат същото налягане, поради което не се нарушава уплътняването в системата.



Водата циркулира без примеси от кислород и други корозивни газове, така че няма да има корозия на резервоара, което ще му позволи да работи дълго време. Резервоарът за разширение на налягането се намира в котелното помещение. Следователно, тя няма да изисква защита от замръзване.

диафрагмен резервоар за инструкция за отопление
Разширителен отоплителен резервоар в котелното помещение

Изборът на резервоара е индивидуален за всяка система, но като цяло трябва да се имат предвид няколко свойства. Първоначалното налягане в устройство като мембранен нагревателен съд, което е свързано със студена система, трябва да е равно на статичното налягане в системата плюс 30-50 kPa. Освен това резервоарът трябва да получи резервно количество топлинен носител, който е необходим за компенсиране на течове.

Също така разширителният съд трябва да бъде избран така, че когато максималното увеличение на обема съответства на максималната температура на топлоносителя, налягането не надвишава максимално допустимата стойност.

За да предпазите системата от затворен кръг и резервоара от превишаване на налягането, е необходимо да поставите предпазни клапани.

Монтиране на разширителния резервоар

Мембранните разширителни резервоари първо се захранват с излишък на първоначалното газово налягане, запълва целия обем със себе си. Преди поставянето на разширителния резервоар трябва да се изпомпва до предварително изчисленото налягане. Трябва да се монтира предпазен клапан. Също така преди резервоара се препоръчва да се инсталира дренажно устройство.

Инструкциите за монтаж на резервоара за разширение трябва да бъдат включени в техническата документация. И за да направи инсталацията максимално, специалистът най-малкото в най-добрия случай ще се консултира с него по този изключително важен въпрос. Когато инсталирате резервоара, трябва да имате предвид няколко точки:

  • Най-добре е резервоарът да е монтиран преди разклонението на водопровода. Стаята трябва да може да източва водата и да зарежда системата. Тъй като замразяването на вода не е допустимо, стайната температура трябва да бъде над 0.
  • Мястото, където ще прикрепите резервоара, трябва да носите, тъй като резервоарът не трябва да получава допълнителен товар от други устройства, тръби и др. Ако имате резервоар с обем от 8-30 литра, той е прикрепен към стената и ако този обем е повече - той се поставя на краката.
  • Преди инсталирането се уверете, че изчисленията са верни!
  • Резервоарът трябва да бъде заземен, така че да няма електролитна корозия.

  • На входа на резервоара трябва да поставите възвратен клапан, ако не е в конструкцията на помпата. На изхода - такова устройство като манометър, за да може да контролира налягането и автоматичния вентил, за да освободи въздуха.

Ако в резервоара няма спирателен вентил, той трябва да бъде поставен на мястото на монтажа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Разширителен резервоар за отоплениеРазширителен резервоар за отопление
Отопление на частна къща със собствени ръцеОтопление на частна къща със собствени ръце
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Има ли разширителен резервоар за отопление?Има ли разширителен резервоар за отопление?
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Отоплителна система с естествена циркулацияОтоплителна система с естествена циркулация
» » Мембранно разширяващ се резервоар
© 2021 BggeHat.com