Електрическо парно отопление

електрически бойлер
Електрическо парно отопление

Проблемът за създаването на качествена, надеждна и в същото време много икономична отоплителна система през последните години е много важен. Тя се тревожи както за собствениците на апартаменти, така и за апартаментите, както и за собствениците на промишлени помещения. Както знаете, търсенето генерира доставки, така че нови, подобрени модели на отоплителни котли, работещи с различни видове гориво, редовно се появяват на пазара.

Един от най-често срещаните е електрически бойлер - такива котли са отлична алтернатива на котлите за газ и твърдо гориво, тъй като те работят на най-достъпния източник на енергия. Като друго предимство на такова оборудване може да се посочи, че електрическите котли могат да бъдат не само основни, но и спомагателни нагревателни елементи на системата.

Характеристики на този тип котел

Както е известно, принципът на електрическия отоплителен котел се основава на превръщането на електрическата енергия в топлинна енергия. Коефициент, показващ ефективността на работата си, ние всички знаем как да ефективност. При електрическите котли той е приблизително 94-98. Това е доста висока цифра, която изисква справедлива цена на горивото (в този случай горивото е електричество). Ето защо не трябва да се доверявате сляпо на производителите, които ви обещават котел с минимално потребление на енергия и почти 100 ефективност. Такъв бойлер, уви, все още не е в света.

Електрическите отоплителни котли работят с гориво, което присъства във всяка къща - в края на краищата, ако хората могат да се справят без да се свържат с газовия уред, а след това без непрекъснато захранване, те ще бъдат леко неприятни.

Второто предимство е, че котлите, които не изискват отделно помещение за монтирането им - защото в къщите, които са били построени много преди появата на проект на отоплителната система, да намерите допълнително място за съхранение на оборудване или на гориво може да бъде трудно. Третото предимство на електрическите котли е, че те са максимално автоматизирани. Това значително опростява управлението не само на нагревателния елемент, но и на работата на самата система.

отоплителни котли
Електрическият бойлер е подходящ за монтаж в почти всяка стая в къщата

Видове съвременни електрически бойлери

Към днешна дата има три вида електрически бойлери за отопление, основната разлика между които е принципът на отоплението на водата. Това са:

  • TENovye;
  • електрод;
  • индукция.
електрически бойлер за отопление
Видове електрически бойлери

Всеки от представените типове има свои особености, предимства и недостатъци.

Отоплителни котли

По-специално, котлите ТЕМ се отличават с наличието на тръбен нагревателен елемент (ТЕТ), през който се осъществява отопление на охлаждащата течност. Очевидната разлика е, че отоплението преминава в режим на циркулация - това създава естествена циркулация на охлаждащата течност в системата, като по този начин се намалява консумацията на енергия, необходима за работата на циркулационната помпа. По принцип отоплителните котли TEN имат стилен, модерен дизайн, компактен размер. Те са доста лесни за инсталиране - те са окачени на стената под тавана. Друго предимство на такива котли е наличието на сензори, с които можете лесно да контролирате не само нивото на отопление на охлаждащата течност, но и да проверите температурата на загряване на въздуха в отопляемата стая.

ревизии на електрически бойлери
Електрически бойлер

Като друго предимство на електрическите котли за ТЕМ е възможно да се отдели тяхната доста достъпна цена - тя е много по-ниска от тази на другите видове котли. При системи, към които е свързан отоплителен котел като отоплителен елемент, се разрешава да се използва не само вода, но и антифриз като охладител. Освен това не може да се свърже към системата няколко, но няколко такива електрически котли, което значително повишава ефективността на отоплителната система.

Разбира се, както всеки друг, електрическият котел ТЕМ за отопление има някои недостатъци.

Най-важното е, че продължителното използване на котела води до образуването на депозит и твърда утайка, която се намира директно върху спиралата на ТЕМ. В този случай нивото на потребление на енергия на котела може да се увеличи до известна степен. Ефективността, обаче, намалява.

Електрически бойлери

Електрическите котли за отопление се характеризират с факта, че елементът, който всъщност служи като източник на топлина (като например ТЕМ), те отсъстват. Вместо това изпратете имейл. Отоплителният котел има специален електрод, който предава електрически импулси директно на охлаждащата течност (вода). А от съпротивата възниква, когато електрическата заряд минава през водата и се нагрява. Тоест, под въздействието на ток във вода, молекулите се разделят на положително и отрицателно заредени йони. Всяка група се доближава до определен електрод. Този прост процес води до факта, че охлаждащата течност се нагрява достатъчно силно и е в състояние да загрее стаята, като раздаде топлинна енергия.

отоплителния котел
Електрически бойлери

Значително предимство на котлите от този тип е, че въпреки качеството на използваната охлаждаща течност твърдата плака не се утаява върху електродите. Това се наблюдава поради постоянното движение на йони и промяна в честотата до 50 Hz. Също така, предимствата на електродните котли могат да се отдадат на сравнително компактните им размери - електрическите котли за отопление са практически невидими на фона на системата. Освен това такива котли се предлагат на пазара в широк диапазон и, както предпочитат потребителите, индивидуалните модели за качество имат доста достъпна стойност.

Използването на такива котли обаче се усложнява от някои повишени изисквания. По-специално, като охлаждаща течност, в никакъв случай не трябва да е възможно да се използва не замразяваща течност.



Освен това водата, използвана в отоплителната система, задължително трябва да има специфично съпротивление. За съжаление, в някои случаи не е възможно да се проверят и коригират отделните индикатори - поради това използването на котел може да бъде изпълнено с много проблеми.

Друг недостатък е, че този тип котел не стимулира естественото движение на охлаждащата течност - т.е. системата трябва задължително да има циркулационна помпа. Ако циркулацията на водата се забави дори за кратко време - тя може да прегрее, което ще доведе до аварийно спиране на системата.

Електроди, разположени в котела, от време на време да бъдат заменени, защото постепенно се разтварят във вода. И това води до редовни разходи за придобиване на необходимите материали и повикване на специалист.

Индукционни котли

Работата на индукционните котли се основава на принципа на електромагнитната индукция. Това означава, че при определени условия се получава индукционно нагряване на специална (феромагнитна) сплав. Индукционният електрически бойлер за отопление не се отличава с външната му привлекателност. То е отдалечено подобно на трансформатор, поставен в изцяло метална обвивка. В този случай тя има отделно запечатано отделение, в което е поставен индуктора. В този котел охладителят циркулира свободно около ядрото, като се загрява от него.

отоплителни котли
Индукционни котли

Индукция ел. Отоплителните котли се предлагат на модерния пазар с широка гама от модели. Можете да намерите модели, които перфектно функционират при индустриална честота на тока, която оставя 50 Hz. Съществуват и котли, които работят с по-висока честота - в този случай за тяхната работа е необходимо допълнително оборудване под формата на честотни преобразуватели, високочестотни токови генератори.

Индукционните отоплителни котли на електричество имат голям брой предимства.

Обикновено простата конструкция на котела, по-специално - твърда метална обвивка, елиминира възможността от изтичане. И липсата на отоплителен елемент като такъв значително опростява работата - в края на краищата, котелът не изисква никакви услуги или ремонт. Ясно предимство на котела може да се счита и за факта, че той може да използва вода и не замразяваща течност като охладител. Освен това, специалният дизайн на практика премахва появата на твърд депозит - отново, котелът не се нуждае от допълнително почистване.

Разбира се, заедно със заслугите, индукционните котли имат редица недостатъци, които показват отзиви за тях. Най-съществени са доста тромавите размери на устройството - ще бъде трудно да го поставите в малка стая, запазена за оборудването на отоплителната система. Освен това такива котли са доста скъпи - и това ги прави не много популярни.

Предимства на електрическите котли

Използването на електрически бойлери за отопление на помещения има редица предимства. Повечето модели, представени на съвременния пазар, имат много компактни размери - това ви позволява да инсталирате оборудване от този тип дори и в малки апартаменти. В частна къща за такъв бойлер не се изисква отделна стая. Освен това предимството на електрическите котли е, че те могат да бъдат инсталирани сами - са необходими само минимални познания и стриктно спазване на инструкциите.

Електрически котел за отопление може да бъде избран за всяка отоплителна система - те могат да бъдат едно- или двуканални.

Освен това за най-удобната инсталация е възможно да се избере подово отопление или да се окачестви окабеляването - това до голяма степен зависи от размера на апартамента или къщата, които трябва да се отопляват с това оборудване. Друго предимство на котлите - модели на пазара, може да има различна мощност. Това означава, че те могат да бъдат свързани както към еднофазни (220 V), така и за трифазни мрежи (380 V). Често електрическите котли за отопление се използват не само за отопление, но и за захранване с топла вода у дома - това също влияе положително на степента на популярност.

Разбира се, икономията на този тип котел е много конвенционална концепция. Да, цената на електроенергията, консумирана от устройството, наскоро се увеличи бързо. Използването на електрически бойлер за отопление и топла вода на добре изолиран апартамент обаче е напълно оправдано и е най-икономично. Но в същото време използването на едно и също оборудване за една незагрята частна къща ще доведе до кръгла сума за собствениците.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електрически котли за индивидуално отоплениеЕлектрически котли за индивидуално отопление
Как да изберем отоплителни котли прости препоръкиКак да изберем отоплителни котли прости препоръки
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Водород, пиролиза и други алтернативни котлиВодород, пиролиза и други алтернативни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
Най-икономичния електрически бойлерНай-икономичния електрически бойлер
Инверторни отоплителни котлиИнверторни отоплителни котли
» » Електрическо парно отопление
© 2021 BggeHat.com