Измиване на отоплителната система, защо, по какъв начин?

Измиването на отоплителната система е комплекс от операции за отстраняване на депозитите в мрежата на отоплителната система. Какви депозити?

В отоплителните системи на повечето жилищни сгради, офиси и предприятия, както е известно, водата прави свой собствен начин. И съдържа цял коктейл от калциеви соли, магнезиеви соли и дори минерали, които се използват за утаяване по стените на радиатори, тръби и котли.

Прекурсори и последици от измиването

Прекурсори и последици от измиването

Тези депозити "нарастват" година след година, намалявайки работното напречно сечение на отоплителните уреди. Това води до появата на голямо термично съпротивление, тъй като мащабът прави топлина слабо и в същото време капацитетът на тръбите намалява.

Последствията са увеличение на разходите за енергия (гориво или електричество), тъй като за да се поддържа температурата на радиаторите на необходимото ниво, е необходимо да се повиши температурата на нагряването на водата в котлите.

Интересно! Практически наблюдения показват, че тръбите на отоплителни системи с 10-годишен опит на работа, седименти отбелязаха повече от 50. И всеки милиметър от дебелината на депозити увеличава разхода на гориво с около 20-25.

Състояние на тръбите на старата система за централно отопление

Състояние на тръбите на старата система за централно отопление

По този начин тръбите и радиаторите на 5-годишната структура вече се нуждаят от действие за измиване на отоплителната система. Това по принцип е обикновена "услуга", без която не е възможна дългосрочната качествена работа на отоплителните системи.

Почти всички се мият отопление технология, свързана с тяхната частична разбор (демонтаж), което причинява неудобство недоволство, а оттам и нежеланието да проведе подобни "операция" на наемателите апартаменти и къщи.

Нещо лошо топло ...

Нещо лошо топло ...

Но! Спомняме си, че дори една некритично замърсена отоплителна система води до все по-нарастващи допълнителни финансови разходи. По този начин, от едната страна на скалата, еднократната цена на промиването на отоплителната система и от друга страна ежедневните отпадъци за допълнителни енергийни ресурси.

Начини за промиване на отоплителната система

За всеки конкретен случай е избран подходящ удобен метод за промиване на отоплителната система. Това са:

  • химическо измиване;
  • хидропневматично промиване на отоплителната система;
  • въздушен чук метод.

Хидрохимично измиване

Химическото промиване на отоплителната система се основава на явлението разтваряне на солеви отлагания в киселинна или алкална среда. Това е най-честият, надежден и ефективен начин за премахване на всички "боклуци" от отоплителната система.

Химическите реагенти разтварят мащаба на слоя по слой и други отлагания, което им позволява да се измиват от отоплителната система. А, инхибиторите на корозията на тръбите, които съставят почистващите разтвори, позволяват удължаване на експлоатационния живот на тръбите.



Не можете да направите това с голи ръце. За техническата поддръжка на "почистващи" работи се изисква оборудване за измиване на отоплителните системи.

За операциите по измиване се използва специална помпа за изплакване на отоплителната система. След въвеждане на почистващия разтвор в системата, тази помпа създава принудителния си поток през тръбопровода. Процесът продължава за определено време, което се изчислява въз основа на вида и материалите на отоплителната система, химичните реактиви и степента на замърсяване. В същото време химическото решение също пасивизира вътрешните метални повърхности на частите на отоплителната система.

пасивация Процесът на образуване на оксиден филм (химически), който защитава метала от по-нататъшна корозия.

Интересно! Химическото промиване на отоплителната система може да се извърши през зимния период - без спиране на процеса на нагряване.

И още ... Измиването на отоплителната система със собствените си ръце, без да се консултирате и да помагате на специалист, е изпълнено с необходимостта от основен ремонт!

Химическият начин на изпиране на отоплителната система е много по-евтин (10-15 пъти) от ремонта и ви позволява да "живеете" тази отоплителна система за 10-15 години по-дълго. И най-важното е, че намалява финансовите разходи за енергия (20 до 60).

Отрицателни аспекти на този процес: това е проблемът с рециклирането на "измиване" на химикали, тяхната известна токсичност. В допълнение, този метод не е подходящ за почистване на алуминиеви тръби.

Пневмохидравлично зачервяване

Пневмохидравлични метод (барботиране) "изисквания" за промиване на компресора на отоплителната система, която създава високо налягане (налягане) на промиване маркуч като специални дюзи за подаване на тръбни тънки струи от вода и въздух. Този метод е ефективен за измиване на чугунени радиатори за отстраняване на минерални утайки от тях.

Миялно оборудване

Миялно оборудване

Пневматично измиване с чук

метод Pnevmogidroudarny (кинетичната удар), използвани за системи с обща дължина на нагревателната линия не е по-голяма от 60 м. Това разстояние се определя от параметрите на специални устройства, които са в състояние да създаде ударна вълна, посадъчен при скорост от 1500 m / сек. Последиците от такова "цунами" в отоплителната система са отделянето на отлагания и замърсители от повърхността на радиаторите и тръбите.

Промиване на отоплителната система

Промиване на отоплителната система

Някои правила за измиване

При промиване на отоплителната система трябва да се вземат предвид много различни фактори. Нека очертаем някои правила на този процес:

  1. При използване на конвенционална вода като охлаждаща течност се препоръчва ежегодно да се изплаква отоплителната система. При използване на филтрирана филтрирана пречистена вода в отоплителната система почистването се извършва веднъж на няколко години.
  2. Ако отоплителната система се състои от няколко вериги, всеки от тях се измива отделно.
  3. Ако къщата е многоетажна, тогава очертанията се измиват един по един.
  4. Хидрохимичното изплакване на отоплителната система изисква последващо измиване с неутрализатор или вода преди започване на работа, за да се неутрализира последващото действие на реагентите.
  5. При хидрохимичен метод промиването на отоплителната система може да се осъществи с еднопосочен поток от течност през тръбите. Всички други методи изискват обратимо движение на флуида за висококачествена обработка на всички завои на отоплителни уреди.
  6. След измиване отоплителната система е под налягане.
Ръчен инструмент за хидравлично кримпване

Ръчен инструмент за хидравлично кримпване

Така че, ние правим малки заключения в "големи" случаи! Искате да спестите пари и да се топлите през студения сезон - отделете достатъчно внимание на предотвратяването на отоплителната система. Припомняме, че с всички неудобства изплакването на отоплителната система е по-евтино от ремонта й!

Успех и топлина за вас във вашия "топъл" бизнес!

видео

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Класификация на отоплителните системи чрез функционалниКласификация на отоплителните системи чрез функционални
Избор на радиаториИзбор на радиатори
Как схемата за парно отоплениеКак схемата за парно отопление
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителна среда за отоплителни системиОтоплителна среда за отоплителни системи
Отопление с естествени функции на циркулация и принцип на работаОтопление с естествени функции на циркулация и принцип на работа
Подготовка на отоплителната водаПодготовка на отоплителната вода
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
» » Измиване на отоплителната система, защо, по какъв начин?
© 2021 BggeHat.com