Подготовка на отоплителната вода

Когато зимният сезон не е далеч, въпросът като приготвянето на вода за отоплителната система става все по-остър. Водата трябва да се подготви правилно, особено ако частната къща не е свързана с централното водоснабдяване и водата се извлича от кладенци или източници. Природната вода може да бъде доста трудна, тъй като тя често съдържа елементи като манган или желязо. Ето защо дестилирана вода може да се използва за нагряване.
приготвяне на вода за отоплителна система
Водата е най-разпространеният охладител в отоплителните системи

Водата, която съдържа тези компоненти, може да предизвика не само повреда на санитарните елементи, но и различни домакински уреди или топлообменник. Това се дължи на факта, че чуждите примеси могат да допринесат за отлагането на мащаба или да създадат условия за корозионни ефекти. Ето защо приготвянето на вода за отопление е важен момент. Освен това е необходимо да се обърне внимание на такъв въпрос като формулата за потока на водата за отопление.

Къде да започнем?

Първият етап на подготовка на вода за отоплителната система е най-важният. Първо, трябва да извършите химичен анализ на водата, която ще навлезе в отоплителната система. Преди да запълните отоплителната система с вода, такива проучвания могат да се организират у дома, но по-точни резултати могат да се получат само в лабораторията.

скоростта на водата в отоплителната система
Химически състав на водата в реките на Русия

За да се събере вода за анализ, е необходимо да се приготви бутилка пластмаса, която се съхранява вода без газове. Обемът на бутилката трябва да бъде един и половина литра.

Бутилката и корк трябва да се изплакнат обилно със същата вода, която ще бъде изпратена за изследването. Детергентите не могат да се използват. Преди бутилката да се напълни с вода, трябва да изчакате около 10 минути, така че бутилката да не попадне в застой. Водата се излива най-добре в тънък поток, тъй като това ще предотврати насищането му с кислород. Водата трябва да се поеме в тестовете колкото е възможно по-скоро и ако все още няма такава възможност, тя може да се съхранява известно време в хладилника, но не във фризера. Срокът на годност не надвишава 2 дни.

Изчерпателен анализ на водата ще помогне да се проверят следните характеристики:

  • Наличието на желязо или манган в състава му;
  • Степен на киселинност;
  • Наситеност с кислород;
  • мирише;
  • цвят;
  • Ниво на минерализация;
  • Оксидируемост на перманганата;
  • твърдостта;
  • Наличие на амоний в състава.

В лабораторни условия също е възможно да се вземат проби за наличието на различни микроорганизми. Някои микроорганизми, като амеби или легионела, могат не само да увредят човешкото здраве, но и да се заселят в тръбите, като по този начин образуват микробиален филм с тънък характер. Качеството на нагряването може да бъде значително намалено и освен това микроорганизмите могат да допринесат за корозионни ефекти.

Водата в отоплителната система не трябва да бъде прекалено твърда или прекалено мека. Добра възможност е дестилирана вода в отоплителната система.

Нормалният индекс на твърдост трябва да бъде от 7 до 10 meq за литър. Ако индикаторът е превишен, това означава, че водата съдържа различни соли. Най-често има соли на магнезий или калций. Когато водата се нагрява, тези соли се превръщат в мащаб, което в много случаи може да намали ефективността на отоплителната система. Мащабът може също да доведе до по-бързо износване на отоплителната система и ще трябва да източи водата от отоплителната система и да промени някои от тях.

приготвяне на вода за отопление
Неподготвената вода предизвиква появата на мащаб в тръбите за отопление

Има няколко метода, чрез които може да се намали твърдостта на водата. Най-лесният начин е да заври. По време на това третиране, въглеродният окис ще бъде отстранен от състава на водата, като по този начин се намали калциевата твърдост. Независимо от това, кипенето не може напълно да отстрани различни соли и съединения от водата.



По-ефективен метод е свързан с използването на инхибиторни филтри, които неутрализират скалата. Те са в състояние да отстраняват от водните компоненти компоненти като сода каустик, вар и калцинирана сода.

гореща вода от отоплителната система
Система за омекотяване на водата с филтри за инхибитори

Сред методите, които не използват реагенти, се използват омекотители от магнитен тип. Магнитното поле действа върху водата по такъв начин, че магнезият и калцият губят способността да се превръщат в утайка и се освобождават от водата. Този метод обаче е ефективен, ако температурата на водата в отоплителната система не надвишава 70 градуса.

Твърде меката гореща вода от отоплителната система може да е толкова вредна за елементите на отоплителната система, тъй като е твърде твърда.

Меката вода може да включва дъжд или стопилка. Ако все пак се използва размразена или дъждовна вода като антифриз, тогава е необходимо да се остави водата няколко дни, за да се настоява.

Методи за обезводняване на вода

За технически нужди подобна вода отговаря на изискванията, при които съдържанието на желязо не надвишава 1 mg на 1 литър. Идеалният индикатор е съдържанието на 0,3 mg желязо на 1 литър вода. Ако водата е пренасищана с желязо, това може да допринесе за образуването на наноси върху вътрешните повърхности на такива елементи на отоплителната система като тръбите. Също така, излишното желязо може да причини умножаване на бактериите. Това може да се случи дори при температура от + 30 градуса.

пълнене на отоплителната система с вода
Водоотводна инсталация

Най-простият метод за деферизация е утаяването на водата. Отоплителната вода действа с кислород и желязото се окислява и се превръща в ръждясана утайка. За да приложите този метод, се нуждаете от резервоар от 200-300 литра и устройство за инжектиране на кислород. Като такова устройство може да се използва компресор или спрей. Ако резервоарът е малък, можете да използвате аквариум компресор.

Ако водата съдържа прекалено много желязо, до 5 mg ha 1 литър, тогава можете да използвате специални филтри.

Обемът на водата в отоплителната система, преминаваща през филтъра, се отърва от такива елементи като манган, желязо или сероводород. В случай на замърсяване на филтъра, той трябва да бъде изплакнат с разтвор на калиев перманганат. Този метод може да се използва само ако има централна канализация в къщата. Това се дължи на факта, че след почистване в канализацията ще се слеят вредни вещества и химикали.

Най-безопасният метод за пречистване на водата е методът на ултравиолетова радиация. По време на почистването са засегнати само вредни компоненти от водния състав. Скоростта на водата в отоплителната система е чудесна - затова този метод ви позволява да отстраните вредните елементи от водата само за няколко секунди. По този начин, обработката на водата за отоплителната система е много важна точка, която трябва да се отбележи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителна среда за отоплителни системиОтоплителна среда за отоплителни системи
Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудванеПредпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване
Котли за отопление на домаКотли за отопление на дома
Централно отоплениеЦентрално отопление
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
Изчисляване на помпата за отоплениеИзчисляване на помпата за отопление
Не замразяваща течност за отоплениеНе замразяваща течност за отопление
» » Подготовка на отоплителната вода
© 2021 BggeHat.com