Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване

В днешно време все по-често се срещат нискотемпературни подови и радиаторни отоплителни системи. Списъкът на контролните уреди включва: батерии-смесители, група за безопасност, колектори и дехламатори, термостати, клапани, балансиране на вериги, автоматично захранване, отопление на обратния поток. Много важен елемент на отоплителната система е групата за безопасност на котела. Съставът на тази група включва: предпазен вентил за отопление, автоматичен вентилатор, манометър.
предпазен вентил за отопление
Предпазни и спирателни вентили на отоплителната система

Смесителни кранове за отопление

Качественото управление на отоплението се осъществява от отоплителни кранове, които се намират пред отоплителния кръг. Включване на трипътен спирателен кран справят определен начин отваря байпас помпата за отопление на частни къщи (помпа) е гадно охладена вода в храната, там се смесва с гореща. По този начин се регулира температурата на водата. Трипътният вентил за отопление действа гъвкаво.

Трипътен вентил за отопление
Трипътен вентил за отопление

Група за безопасност на котела

Групата за безопасност на котела (блок) се състои от предпазен клапан, манометър и вентилационен отвор. Монтажът на тези елементи също е включен в цената за инсталиране на отопление на водата. Манометърът показва налягането, а вентилацията - извлича въздух от системата.

В случай на неправилна работа или неизправност в оборудването на отоплителната система може да настъпи внезапно нарастване на налягането. Това може да доведе до разрушаване на някои елементи на отоплителната система и в случай на напълно неблагоприятно развитие на събитията - унищожаване на структурата и дори заплаха за живота на хората. Ето защо всяка отоплителна система или топла вода задължително включва предпазен вентил за отопление.

преливен вентил в отоплителната система
Група за безопасност на котела

Както беше отбелязано по-рано, предпазният клапан служи за защита на отоплителната система от прекомерно налягане. В този случай най-податливи на подобни ситуации са системите с парни котли. Но подобна ситуация може да възникне в една по-позната система - отопление на водата.

Случаи на внезапно увеличаване на налягането:

  • Рязко повишаване на температурата на водата, в резултат на което се появява пара (обикновено когато водата се оттича от системата);
  • Запълване на отоплителната система на частна къща с прекалено много вода (в случай на повреда на автоматичните системи).

В отоплителната система температурата на водата може да достигне 90 градуса.

Но пълненето на системата се извършва при температура около 15 градуса. Очевидно при загряване температурата на топлоносителя се увеличава и се увеличава. За защита на системата е проектиран такъв управляващ вентил за отопление. Вентилът влиза в тръбопровода, който автоматично предпазва отоплителната система от прекомерно налягане поради факта, че част от охлаждащата течност се отстранява от оборудването. Най-често използваните пружинни клапи създават съпротивление срещу силата на пружината.

Съгласно принципа за отстраняване на излишния обем на охлаждащата течност, предпазните клапани са отворени и затворени.

Клапани с отворен тип функция без използване на обратно налягане и изпускане на излишната течност от отоплителната система. Регулиращият вентил за затворено отопление освобождава топлинния носител в тръбопровода, работещ с противоналягане.

спирателен вентил за отопление
Предпазен вентил

За да инсталирате отоплението на водата е направено качествено и надеждно, необходимо е правилно да се инсталират предпазните устройства. Правилата за инсталиране са предписани в регулаторните документи, те могат да варират в зависимост от капацитета на оборудването и работното налягане.

Основни принципи:

  • Предпазният клапан в отоплителната инсталация трябва да бъде поставен непосредствено след захранването на котела. На определено ниво на мощност двете устройства се сриват и дублират.
  • При системи с горещо водоснабдяване клапанът се поставя на изхода на гореща вода в горната част на котела.
  • Монтажът на система за затопляне на вода включва отсъствието на различни устройства между клапаните и главните тръби. Също така не ограничавайте тръбата до диаметър, по-малък от номиналния диаметър на клапана.
  • Отводнителните връзки трябва да са свързани с тръбопроводи с достатъчен диаметър, да бъдат изведени на специално безопасно място или канализационна мрежа.

Изборът на условния диаметър на вентила трябва да се извършва съгласно методите, разработени и одобрени от съответните органи. Ето защо в този случай е необходимо да се свържете с специалисти. Ако няма такава възможност, има специални програми, които изчисляват отоплението на частна къща.

Клапите са регулирани до налягане 15-25 повече от работното налягане в системата.

Проверка на работата на клапана е принудително отваряне на клапана, желателно е да се произвежда редовно. Проверката на налягането при отваряне и регулирането трябва да се извършва около 1 път годишно, точно преди началото на отоплителния сезон.

Разреждане на колектори и делудри



Колекторът е тръба с по-голям диаметър, която е проектирана да изравни налягането в тръбите. Колекторът се поставя в разпределителната кутия.

контролен вентил за отопление
Разреждане на колектори

За да се отстрани утайката, сферичните вентили се поставят в колекторите за отопление. Също така за тази цел има специални устройства - дехламатори. Вътре има оформени вентилатори. Утайката, която е във водата, се сблъсква с тях, отделя се и пада до дъното на корпуса и след това се отвежда на специално място.

термостати

Термостатът за загряване на вода се състои от два елемента - клапан (клапан) и термодвойка. Вентилът служи за регулиране на топлопредаването, променя скоростта на потока на водата в зависимост от температурата на въздуха. Вентилът се състои от тяло и макара.

регулиращи фитинги за отопление
терморегулатор

Пропускателната способност на клапана се определя от височината на плъзгащото движение. Така че, в този случай, клапаните са с нисък лифт и пълна асансьор. При ниски асансьори височината на макарата е 0,05 пъти размера на диаметъра на седалката. Обикновено тези клапани се използват в тези системи, където течната среда не се нуждае от голяма производителност. Пълните асансьори имат височина на макарата над 0,25 с размерите на диаметъра на седлото. Те се използват в системи с газообразна среда.

Заедно с пружинните клапани се използват и лостов товар. Механизмът за задвижване на лостове и товари е фиксиращ регулиращ елемент за отопление, при който макарата е свързана към лоста, в който товарът е окачен. Товарът може да се движи по цялата дължина на лоста, като се регулира силата, с която плъзгачът се притиска към седалката.

При по-голямо натоварване на средата в долната равнина на макарата, отколкото при натиска на лоста, вентилът се отваря и водата от тръбите преминава през изпускателната дюза.

Байпас и обратно клапи

За да се изравни налягането в системата, за отопление се използва клапан за клапан. Използва се и специално устройство - байпасен вентил в отоплителната система. Схемата за нейното действие е същата като тази за безопасността, но тук тръбната тръба е свързана с връщащата тръба. С увеличаването на налягането байпасният клапан се включва, пренасяйки водата към връщащата линия. За да балансирате налягането, поставете възвратен вентил за отопление.

обратния гравитационен клапан за отопление
Байпас и обратно клапи

Механизмът на работа: възвратният клапан в отоплителната система преминава водата в една посока, като я блокира, когато се върне назад. Необходимостта от такъв инструмент, като обратен гравитационен клапан за отопление, се дължи на изчисляването на хидравличното съпротивление и налягане.

Други спирателни вентили

В отоплителната система се използват игловидни клапани. Игленият клапан за отопление има форма на затвор под формата на тесен конус. Той надеждно покрива и регулира потока на водата при високи налягания.

игла клапан за отопление
Игла клапан

Електромагнитният вентил за отопление е най-лесното и най-достъпно решение за автоматизиране на регулирането на водния поток в тръбите. Необходимостта от вода е отсъствието на твърди частици.

Отоплителните компенсатори служат за компенсиране на деформацията на тръбопроводите при високи температури, за да се намалят вибрациите.

серво за отопление
Серво за отопление

компенсатори за отопление
Компенсатори за отопление

За регулиране на отоплителната система се използва за отоплителна инсталация схема усилвател, който включва прост механизъм: входът е вода, сензорът извежда вода до необходимия обем на дозата, напрежението и температурата.

Системата за отопление включва също топлообменник вода-вода за отопление (бойлер).

Има специален бойлер, който загрява водата. От това устройство като бойлер за загряване на захранващия въздух зависи, че дизайнът и предназначението на бойлера зависят. Благодарение на това устройство студената вода получава необходимата топлина от вече загрятата вода.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Как да настроите отоплителните батерии в частна къщаКак да настроите отоплителните батерии в частна къща
Смесител за подово отоплениеСмесител за подово отопление
Монтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котлиМонтаж на индиректен отоплителен котел за свързване към различни видове котли
Група за безопасност на отоплителното тяло на котела при надеждна защита!Група за безопасност на отоплителното тяло на котела при надеждна защита!
Фитинги и аксесоари за отоплителни радиаториФитинги и аксесоари за отоплителни радиатори
Байпас в отоплителната системаБайпас в отоплителната система
Автоматизация на котли за газово отоплениеАвтоматизация на котли за газово отопление
» » Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване
© 2021 BggeHat.com