Смесител за подово отопление

Ако в старите дни дойде разговорът за пода, който може да затопли къщата, всеки би помислил, че това е някаква шега. В наши дни много летни обитатели или просто хора, живеещи в частни къщи, имат подово отопление с вода. Въпреки цялата сложност на редактирането, те продължават да печелят популярност.

Веднага мога да ви предупредя, ако планирате да изпълнявате такава трудна работа за първи път и нямате никакъв опит, струва си да се обърнете към специалисти. При избора на продукти, монтаж има толкова много невидими правила, като прескочите поне един от които, можете да разваляте всичко. Но в случай, че все още сте решили да го направите сами, нашата статия ще ви бъде полезна.

Смесителна единица за топъл под: какво е това?

Смесителна единица за топъл под: какво е това?

Средните стаи отопление принадлежат на формата на висока температура, като степента им може да достигне до най-срамните температури, а именно, седемдесет и пет градуса по Целзий или повече. Този тип отопление никога не трябва да се използва на водния под, защото:

  • Тази температура е твърде висока за пода. Разхождането на такава гореща повърхност ще бъде напълно неудобно и дори почти невъзможно. Най-добрата температура, която се възприема от краката ни, е около двадесет и пет до тридесет градуса.
  • Трудно е да се избере подово покритие, което да издържа на такива високи температури без счупвания.
  • При високи температури замазката също може да пострада.
  • Тъй като тръбите за вградените контури имат достатъчно силно закрепване в бетона, термичното им разширение е невъзможно. Поради получаването на много топла вода, ще се създадат напрежения, в които може да се стигне до ускорена повреда.

Ето защо е необходимо всички отоплителни системи в къщата да са парадирани, взаимно допълващи се. За тази цел могат да се използват различни отоплителни котли, които могат да поддържат желаната температура във водоснабдяването през тръбите. Но в този случай тръбите на обичайното им място също ще имат ниска температура. За да се гарантира, че обичайното отопление е силно и сексът леко намалява, хората използват специални смесителни единици за топъл под. Принципът на тяхното действие е много подобен на принципа на обичайните кранчета: смес от гореща и студена, за да се оптимизира температурата.

Дизайнът на устройството за смесване за подово отопление е стабилна, равномерен поток на охлаждащата течност при подовите контури, се изисква количество течност за доставка, извършване на необходимия поток прекъсване, когато е необходимо, и опростен контрол на всичко това.

Като всичко това звучи много трудно и неразбираемо за обикновения човек, много собственици да спрат да купуват вече завърши смесител за подово отопление, но цените за такива като смесител за отопление Valtec етаж, има доста. А някои цени силно отблъскват този продукт, така че човек избира свой собствен начин на самореализация. Основното в този случай е да разберете самия принцип на работа, ако ясно разбирате цялата същност на това, което се случва, е напълно възможно да се разберете. В тази статия всичко е свързано с това, което трябва да знаете за смесителните възли за топъл под с вашите ръце.

Няколко главни схеми за смесване на топъл под

Няколко главни схеми за смесване на топъл под

По-долу ще ви опиша не всички, а най-простите и разбираеми схеми за създаване на възел за топъл под с вашите ръце. Събранието на тези схеми ще бъде разбираемо дори и за начинаещите по този въпрос, но си струва внимателно да проучите всичко, защото този въпрос е доста важен.

Така че, самите схеми:

Смесител на помпа за подово отопление

Смесител на помпа за подово отопление

За да изпълним първата от схемите, трябва:

  • Няколко спирателни клеми. Тези клапани изключват водозахранването на тръбите, ако е необходимо. Опитайте се да изберете висококачествени кранове. Няма специални правила при избора, тъй като тези кранове по принцип не играят почти никаква роля в самия процес на отопление.
  • Широкият филтър. не префилтър задължителен предмет, но ако нямате нищо против допълнително пени, но си струва, че не е скъпо, за подобряване на устойчивостта на системата го купят.
  • Няколко термометъра. Основният проблем с топлината е нейната температура, няколко термометъра се използват за намиране на идеална температура и за балансиране. На всички схеми, представени тук, ще присъстват три термометъра. За захранващата тръба от общия контур да се покаже температурата на потока за смесване и за третиране след колектора.
  • Двупосочен термо-вентил. Тя определя количеството вода, протичаща през тръбите. В нашия случай ние избираме термовлак за еднотръбни системи, дори ако нашата система е двутръбна. Това ще повиши ефективността.
  • Топлинна глава, която има дистанционен сензор. Този продукт контролира работата на термичния вентил.

Температурният сензор е инсталиран на:

Тръба, която доставя вода на колектора. В този случай остава фиксирана температура, която се подава в контурите на водния под. Но в същото време, както се разбираше, тя няма да реагира на температурата в самото отопляемо пространство.

Тръба на колектора. Температурата на водата може да варира, но ако стаята стане значително по-студена, температурата на подадената вода ще се увеличи, за да се поддържа оптималната температура на самата стая.

  • Няколко водопроводни тръби с джъмпери.
  • Балансиращ вентил. Използва се за фина настройка на системата за водоснабдяване. Това означава намаляване на риска от натоварване на тръбите. Няма специални функции при избора на продукт.
  • Циркулационна помпа. Този елемент циркулира по продължение на продълговатите контури на водния под. По-добре е да използвате помпа, която има и двата режима на работа.
  • Ревизионен клапан. Предотвратява потока на охлаждащата течност в грешната посока. Въпреки че изглежда, че не е толкова важно, необходимо е да се установи, защото има много случаи на възникване на проблеми поради отсъствието му.

Принципът на действие на такава схема:

Потокът от вода преминава през косообразния филтър и термометърът продължава да тече към термо-клапана.

На този етап, след това намалява. Термалната глава регулира температурата. Циркулационната помпа осигурява вакуумна зона, която от своя страна доставя регулиран поток от вода. Този недостиг се компенсира от потока на студена вода, преминаваща през връщащата линия. Има смесване на водата и топлоносителят регулира температурата на смесената вода. След желаната температура водата навлиза в контурите на нашия под.

Смесващ блок с трипътен термо-вентил с връзка към помпата



Смесващ блок с трипътен термо-вентил с връзка към помпата

По принцип тази схема е несъмнено подобна на предишната. Най-вече, това, което ги отличава, е наличието на трипътен термо-вентил в тях заедно.

Тук термо вентилът заема мястото на чашата.

В този случай сместа се извършва точно в случай на термо-вентил. Поради това можем да направим без балансиращ вентил, защото когато отваряме един вентил, вторият се отваря едновременно, всичко е балансирано.

В нашия случай за тази схема е по-добре да изберете клапа на принципа на смесване, който ще има перпендикулярна посока на потока. По същия начин вентилът може да няма термична глава. Вместо това може да има вграден температурен датчик, температурна скала. Много от работниците избират тази опция, защото е доста лесна за инсталиране.

В тази схема можете да използвате разделителни клапани. Само мястото на инсталацията им от другата страна на байпаса ще се промени.

Такива възли са най-подходящи за големи обменни колектори. Ако кръстопът е малък, е по-добре да не използвате такива възли с трипътен клапан, тъй като вие ще усложнявате целия процес на инсталиране.

Ако по някаква причина циркулационната помпа не работи за вас, можете да използвате възвратен клапан. Мненията за използването му се различават, някой мисли, че е по-безопасно от него, и някой, че само боли. Но зависи от вас, разбира се.

В третата схема ще използваме такива клапани, които в своята структура имат принципа за взаимно свързване на два потока, преминаващи по една ивица. Такива клапани лесно могат да се намерят в магазините с помощта на външния им вид. Вентилът служи като байпас, който в тази схема може да не е налице. Няма нищо общо с тази схема.

Смесващ блок с двупосочен вентил и паралелно свързване на циркулационни помпи

С името на тази схема беше възможно да се разбере какво е то.

Присъединявайки се към байпаса на помпата е почти, но в началото на нашия байпас се присъединят още два потока: един поток от основната система за доставки и на потока на обработка на колектора. На игрището всичко се случва точно както в схема номер едно.

Смесването на потоците се извършва както в тръбопровода, така и в помпата. В най-ниската точка на джъмпера, потокът е изключен. Излишната вода се оттича в обратния поток.

Тази схема често се използва от онези хора, които имат ограничено място, тъй като това не е достатъчно голямо. Такава система има не само предимства, но и нейните недостатъци. Например, най-вероятно ще трябва да закупите допълнителни балансиращи вентили. Миксерите съгласно тази схема най-често се намират в заводите, произвеждани в заводите.

Тази схема е почти идентична с горната, но в горната част на помпата се използва термостатен миксер.

Когато сглобявате възел, трябва да знаете не само необходимите неща, но и какви параметри изпълнява. Тоест, какъв размер на охлаждащата течност ще премине през всичко това в единица време. Всички компоненти трябва да са еднакви един с друг. В интернет има много различни калкулатори, с които можете да изчислите производителността на смесителното устройство и главата, която създава помпата на смесителното тяло. Стойностите, които получавате чрез изчисляване на всичко в тези калкулатори, ще ви помогнат при избора на оптимални параметри на помпата.

данни

данни

В тази статия ние описахме такава сложна опция, че да създадем смесен възел за топъл под с вашите ръце. Тук научихте за различните схеми на смесване на възли, които биха могли да ви задоволят. Надявам се, че тази статия е полезна за вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?Линолеум за подово отопление, когато мога да използвам това покритие?
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Подово отоплениеПодово отопление
Топъл под в дървена къщаТопъл под в дървена къща
Водни конвектори за подово отоплениеВодни конвектори за подово отопление
Омрежен полиетилен за отоплениеОмрежен полиетилен за отопление
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
Предимства и недостатъци на пода на топла водаПредимства и недостатъци на пода на топла вода
Подът от девиПодът от деви
» » Смесител за подово отопление
© 2021 BggeHat.com