Подово отопление

1Независими психологически тестове показват, че най-приемливият вътрешен климат се определя при температурата на подовата повърхност между 22 ° C и 25 ° C, а температурата на въздуха на главата е между 19 ° C и 20 ° C. Подовото отопление дава на архитектите висока степен на свобода. Той е невидим и по този начин е подходящ за всеки интериор, той е защитен от повреди, улеснява почистването на къщата и предотвратява наранявания на хора, като изгаряния. Температурата на подовата повърхност е особено важна, тъй като тя е контактна повърхност, която е от голямо значение за топлинния баланс на човешкия крак. Определят се границите на медицинските индикатори, които трябва да се вземат предвид при проектирането и инсталирането на подови отоплителни системи.

Следните стойности за температурата на повърхността на пода са най-екстремни: за жилищни помещения и работни помещения, в които хората са най-вече стоящи - 21 ° C - 27 ° C
за дневни и офиси - 29 ° С
за антрета, коридори и коридори - 30 ° С
за вани и басейни - 33 ° С

Подовото отопление може да се уреди чрез поставяне на нагревателни елементи в бетонна подова замазка. По този начин топъл под може да бъде от два вида: електрически или вода, работещи от котела

Електрическият подгряван под е монтиран чрез поставяне на екранираните проводници на предварително нанесена изолация (пенополистиролова пяна, коркови листа). Освен това тези проводници (строго определена дължина) са свързани към стенен термостат, към който са свързани захранващите шини. Термостатът включва топъл под с помощта на температурен датчик, поставен в бетонната подова замазка. По-нататък, положените проводници се изсипват с бетонна замазка с дебелина 30-100 mm, в зависимост от натоварването на пода и топлинното му напрежение.

Според конструкцията, кабелите са едножични и двужични, като на свой ред отоплителните проводници могат да бъдат изцяло метални и няколко проводника. При изграждането на кабели е важно да се изолира изолацията на тока от въздействието на външната среда и от механични повреди. Нивото на електромагнитно излъчване на двужилен кабел е два пъти по-ниско от това на едножилен кабел, но това излъчване може да повлияе и на работата на компютрите и друго микропроцесорно оборудване.

Системата за подово отопление има редица предимства по две свързани причини. Първо, водата може да се загрява от различни източници на енергия (газ, дизел, въглища, електричество и т.н.), и второ, водата има високо топлинно съдържание на единица обем. Освен това водата е евтина, не излъчва вредни емисии, е чиста и винаги е достъпна. Системата за подово отопление работи на принципа на захранващите и възвратните колектори, като всеки контур се контролира от двата края. Вентилът на захранващия колектор може да бъде снабден със задвижващ механизъм, който се управлява от стаен термостат или ръчно. Връщащият колектор е снабден с регулиращ вентил, който регулира потока на водата през всички контури на топлата под, като изравнява каналите за налягане. Системата работи нормално при спадане на температурата в електрическите вериги от 5 ° C. По-рязко понижаване на температурата ще се възприема от човешкия крак като неравномерна температура на пода.

Особено внимание трябва да се обърне на материала на тръбата, която е поставена на топъл под. Понастоящем топлата подове се полагат с тръби от различни материали като:



тръби от многослоен полиетилен, омрежени по една от технологиите - PE-Xa, PE-Xb и PE-Xc
метални пластмасови тръби
медни тръби

При избора на материал от тръби трябва да се обърне внимание на следните аспекти:

надеждност на връзките, устойчивостта на тръби от коефициента на кислород дифузия на линейно разширение на тръбата или получената система като цяло, термичната проводимост на тръбата, тръбопровод repairability в случай на аномалии (например, тренировка тръба по време на монтаж на мебели).

Голяма стойност в дизайна на топъл под, има покритие, защото различни материали водят различна топлина. Материалите на подовата настилка с повишена топлопроводимост са керамични плочки или монолитен бетон. Дебел килим от стена към стена действа като изолатор и затова е необходима по-висока температура на охлаждащата течност, за да се постигне желаната температура на повърхността. При дървени подове трябва да се използват специални топлинни разпределители, за да се постигне еднаква температура на пода (тъй като дървените подове не провеждат топлина толкова ефективно, колкото бетона). Също така трябва да проверите колко дървесина се суши (максимално допустимото съдържание на влага е 10). Трябва да се отбележи, че относителната влажност намалява с увеличаване на температурата (диаграма на Molière). В топлия под, относителната влажност ще се увеличава с намаляващата температура. Монтирането на подово отопление трябва да бъде проектирано така, че да работи върху цялата площ на пода така, че да се избегнат "мокри места". Необходимо е да се обърне специално внимание на горепосочената точка, ако се използват покривни материали, които реагират на влага, например паркет. Относителната влажност на подовата конструкция не трябва да надвишава 80. За целта е необходимо да се поддържа температурната разлика между плочката и подлежащия материал от 3 до 4 ° С.

Съществуват различни принципи за регулиране на температурата на водата в подово отопление. Един от най-простите принципи на регулиране е да се поддържа температурата на потока от котела към системата на постоянно ниво, като се използва трипътен смесител със серво задвижване. В този случай, тъй като търсенето на топлина се увеличава, средната температура в цикъла намалява. Това може да бъде избегнато чрез прилагане на вътрешна корекция на температурата. По този принцип се постига по-бързо компенсиране на температурите в сградата.

Увеличаването на стайната температура, например поради слънчевата светлина или увеличаването на броя на хората, означава, че скоро въздухът ще стане толкова топъл, колкото и пода. Веднага след като се достигне тази точка на равенство, законите на физиката диктуват, че подът не трябва да се нагрява. Ефектът е, сякаш системата е блокирана. Този процес е бърз и точен. При температура на въздуха от 20 ° C и температура на пода 23 ° C, входящата топлина от пода ще бъде намалена с една трета, изчислена за всяка степен на температурата, при която температурата на въздуха е нараснала. По този начин, повишаването на температурата на въздуха с 3 градуса ще бъде достатъчно, за да неутрализира напълно системата. Теоретично такава вградена система за саморегулиране прави възможно проектирането и инсталирането на подово отопление, без да се използват други видове регулатори на температурата в помещенията (термостати или вентили). Подовото отопление може да се комбинира с други отоплителни системи, като климатици, радиатори и подови конвектори. Тези допълнителни системи за отопление трябва да бъдат инсталирани по такъв начин, че да не пречат на регулирането на температурата на подово отоплителната система. Това означава, че например климатичната система трябва да работи при температура 2-3 ° C под стайната температура на подово отоплителната система. В този случай времето за реакция към смущението в температурата на въздуха на топлата под е по-голямо от това на радиаторите и конвекторите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Snip ii-3-79 строителна топлинна техникаSnip ii-3-79 строителна топлинна техника
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Оборудваме подовото отоплениеОборудваме подовото отопление
Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на систематаТоплата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
Отделение за отопление, вентилация и климатизацияОтделение за отопление, вентилация и климатизация
Направяме ли подовата настилка на балкона?Направяме ли подовата настилка на балкона?
Водни конвектори за подово отоплениеВодни конвектори за подово отопление
Как да изберем подово покритие?Как да изберем подово покритие?
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
» » Подово отопление
© 2021 BggeHat.com