Различни видове топли подове какво да избера?

Видове топли подове

Този вид отопление в стаята, подобно на топъл под, сега е трудно да изненада някой. Този тип отоплителна система се използва широко както като основен източник на топлина, така и като средство за повишаване на температурния комфорт. Нека да поговорим за това какви топли подове съществуват и какви са характеристиките на всеки от тях.

Устройството на топъл под

Подгряван под вода под

Подготовка и монтаж на подово отоплителна система

Преди да говорим за разновидности на топла подове, ще бъде полезно да си припомним какво представлява тази система за отопление. Характеристика на отоплителната система, наречена "топъл под", е отоплението на помещението отдолу, а нагревателният елемент (както подсказва името) е директно повърхността на пода.

Начинът на загряване на къщата от дъното се връща в древни времена, където е бил известен на много народи. Така, например, подът на ключалките на специфичните владетели на Земята на изгряващото слънце често затопля комплекта за печене с въглищата под подовата настилка. Но истинското съвършенство (разбира се, за своето време) е постигнато от древната римска отоплителна система, наречена хипокауст (хипокауст). Въпреки, че този вид отопление може да се нарече хибрид на топъл под и централно отопление на въздуха.

Горещ въздух от стаята в мазето на пещта под влияние на гравитационните сили повдигнат нагоре, минаваща през специално оборудвана кухина под пода и стените на къщата. Хипокаустът е разрешен за централно отопление като двуетажна къща с три етажа и няколко, принадлежащи на един собственик на еднофамилни къщи в същото време.

Но да се върнем от дълбините на вековете до наши дни. Какви са ползите от топъл подове?

Предимства на топло подовите настилки

  • Равномерно разпределение на топлината. Ако можехме да видим движението на въздушните маси с просто око, тогава това предимство на отоплението отдолу би било очевидно за нас. Но тъй като нашата визия не притежава тази способност, нека използваме силата на въображението. Нека си представим как се разпространява топъл въздух от обикновен радиатор.

В съответствие със законите на физиката, тя веднага се издига. Надолу въздухът падаше, само че имаше време да се охлади значително. По този начин, използвайки традиционното отопление, ние основно нагряваме ... тавана. На дъното и на противоположната стена от радиатора се образуват "джобове" със студен въздух.

Когато се използва същата система за топло подово отопление се извършва в цялата площ на помещението, без да се образуват студени "джобове" и "мехурчета". Най-топлият въздух е отдолу, а второто предимство на системата е свързано с това.

  • Удобен температурен градиент. Известно е, че краката трябва да се държат топло, а главата на студа. Разбира се, това правило е малко преувеличено, но същността му е абсолютно вярна. Учените потвърждават, че максималният комфорт, който човек изпитва, когато краката му са на по-висока температура от главата. Ето защо през пролетта продължаваме да носим топли обувки, отдавна изоставяйки шапката. Системата "топъл под" ви позволява да създавате точно такива условия - максимално отопление в областта на краката и минимално - в областта на главата.
  • Подът е топъл. Независимо от това, колко странно звучи, но основното предимство на системата "топъл под" е точно усещането за топлина от подовата повърхност - което ви дава несравним комфорт.

Сортове на топъл под

Както вече обяснихме, отоплението на помещенията в тази система се осигурява чрез нагряване на подовата повърхност. Това е общо за всички разновидности на системата. Но подгряването на пода може да се извърши по различни начини. По-конкретно, какъв тип отопление се включва, се определят видовете на топъл под.

В момента се използват следните методи за нагряване и видовете системи, които определят.

електрически

Обърнете внимание! Това е най-често срещаното разнообразие. Основата на електрически топла под е отоплителен кабел, който преобразува електрическата енергия в топлина.

Този тип отопление се е увеличил популярността поради редица предимства, сред които:

  • проста инсталация;
  • ниска цена на материалите;
  • точност на регулирането на температурата на отопление, което позволява напълно автоматична работа на отоплението.

Но в същото време електрически топъл етаж има сериозен недостатък - много високи разходи за работа. Граф "за светлината" традиционно е лидер в високите разходи по сметките на обществените услуги. Ето защо не е изненадващо, че отоплителната система, която използва електричество за производството на топлина, е доста скъпа.



Поради това обстоятелство електрическото отопление се използва само като допълнителен източник на топлина и обикновено се включва за относително кратки периоди от време. Ползата от електрическото подово отопление е лесно оборудвана с таймер, който осигурява автоматично отопление в точното време.

вода

Монтаж на тръби за отопление

Топъл под в къщата

Можем да кажем, че подово отопляемият под е радиатор, загряван в замазката. Повърхността се загрява от топлоносителя, който циркулира през тръбопровода - топла вода, по-рядко масло.

Благодарение на своите предимства и недостатъци, подово отопляемият под е напълно противоположен на електрическия. Монтажът на система за отопление на водата е скъпо и сложно. Циркулацията на охлаждащата течност се принуждава чрез помпа. Освен това, за да бъде отоплението удобно, тръбопроводът трябва да бъде положен възможно най-малко на стъпка. В противен случай повърхността на пода създава осезаема студена зона. Но намаляването на терена автоматично води до разширение на тръбопровода.

За разлика от електрически подово отопление където кабел нагряване може теоретично да бъде с всякаква дължина, увеличаване на дължината на тръбата в системата на подово отопление вода изисква пропорционално увеличение на мощността на помпата - да се поддържа налягането на охлаждащата течност - или допълнителни помпи. И това, от своя страна, увеличава натоварването на електрическата мрежа.

Но това е методът на отопление с течна охладителна течност, която има минимални разходи за работа. Можете да активирате подовото отопление през целия отоплителен сезон, което ви позволява да разтоварите основно отоплителната система и дори да я замените напълно.

Важно! Забранено е свързването на подово отопляем под с централната отоплителна система на жилищна сграда. Това може да доведе до значително намаляване на налягането в отоплителния кръг, което прави невъзможно нагряването на горните етажи.

комбиниран

Това е компромис между вода и електрическа опция. Подът се загрява от течен охлаждащ агент, който на свой ред получава топлина от нагревателния кабел, поставен директно в тръбопровода. Специфичен вид е доста рядък.

ципест

Важно! В тази версия се използва специален филм, който има възможност да се загрее, когато е свързано електричество.

Ламиниран паркет

Инфрачервени подови покрития

Отоплителният филм може да бъде от два вида:

  • биметална;
  • въглерод.

Типовете филми използват различни принципи на нагряване, но от гледна точка на потребителя те нямат съществени разлики.

Важна особеност на метода за загряване на филма е, че той е единственият топъл под, чиито видове не изискват основен ремонт на подовата конструкция за монтаж, ремонт или демонтаж. Вода, електрически или комбиниран топъл под, се монтира директно в замазката. Инсталирането им се извършва по време на строителната фаза или основен ремонт. И за последващо ремонт или демонтиране е необходимо да отворите подложката.

В същото време, нагревателният слой се полага върху върха на замазката под покритието, което е осъществимо в рамките на козметичните ремонти.

Финият топъл под е най-доброто решение за отопление на балкони и лоджии.

заключение

Разбира се, тази статия не се представя като цялостен анализ. Ние само се опитахме да покрием в общи линии съществуващите типове топли подове. Надяваме се, че нашата информация ще ви бъде полезна при избора на отоплителната система, която е най-подходяща за вашия дом.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Благоприятно отопление на вилата Отоплителна система ЛенинградскаяБлагоприятно отопление на вилата Отоплителна система Ленинградская
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Някои полезни съвети за избор на топли електрически подовеНякои полезни съвети за избор на топли електрически подове
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
» » Различни видове топли подове какво да избера?
© 2021 BggeHat.com