Група за безопасност на отоплителното тяло на котела при надеждна защита!

Модерните отоплителни тела са оборудвани със специален блок за сигурност. Той контролира работата на оборудването и, ако е необходимо, извършва автоматично освобождаване на охлаждащата течност. Нека поговорим за този блок по-подробно.

Защитен блок - за какво?

Всяка отоплителна система работи под определено налягане. За котли, инсталирани в частни къщи, неговият безопасен индикатор е в рамките на 1-2 бара. Ако налягането в нагревателя надвиши зададената стойност, охлаждащата течност (водата) започва да прегрява. Течността в резултат на това се разширява, което води до разрушаване на оборудването, разкъсване на тръбите и други проблеми. Групата за безопасност на отоплителния котел (GBC) позволява да се избегнат подобни проблеми. При опасно увеличаване на налягането в системата, то независимо от него (без човешка намеса) го възстановява на приемливи показатели. След това отоплението продължава да работи в нормален режим.

Групата за безопасност на котела - отоплителното тяло при надеждна защита!

ГБК се състои от следните елементи:

  1. 1. Автоматичен въздушен кран.
  2. 2. Предпазен клапан.
  3. 3. Манометър.
  4. 4. Колектор.

След това ще опишем подробно всички тези механизми. Но най-напред отбелязваме, че GBK се монтира на всички видове котли (дизелово гориво, газ, твърдо гориво) с затворена система, която работи с свръхналягане. В случаите, когато схемата на отоплителното тяло включва отворен резервоар за разширение, няма смисъл при монтирането на предпазното устройство. При тези системи атмосферното налягане и налягането на главата в тръбите са еднакви.

Елементи на GBC - всеки изпълнява своята функция

Въздухът е необходим, за да предпази отоплителната система от изхвърляне. Въздух в едно или друго количество влиза в системата, когато се излива вода в нея. Да, и самата охлаждаща течност отделя малко количество кислород. Това води до образуване на въздушна възглавница. Това възпрепятства процеса на нормална циркулация на охлаждащата течност. В резултат на това се отбелязват температурни скокове в котела, което може да доведе до врязване на течността. Капанът изпуска излишния въздух, позволявайки на системата да работи в нормален режим. Обикновено описаното устройство се регулира до налягане, което е около 15 пъти по-голямо от налягането в отоплителния котел.

Групата за безопасност на котела - отоплителното тяло при надеждна защита!

Предпазният клапан също е от голямо значение за безпроблемна работа на отоплителната инсталация. Той премахва излишната вода от системата, която, когато се разшири, създава опасен натиск. Вентилът в повечето случаи се регулира до налягане от 3 бара. Обикновено тя е в затворено състояние. Веднага след превишаване на зададената стойност защитното устройство автоматично ще отдели и изхвърли излишния топлоносител, което ще доведе до стабилизиране на налягането. След това вентилът отново се затваря.

Важно е периодично да проверявате описания предпазител за работоспособност. Ако вентилът не се използва дълго време по предназначение (не отделя вода самостоятелно), има възможност за запушване на неговите елементи. Поради това механизмът може да не работи в точното време. Експертите препоръчват ръчно да се отваря предпазният клапан ръчно и да се освободи малко вода, като се използва специална дръжка на устройството.

Манометърът измерва налягането. Тя позволява на човек да визуално контролира работата на цялата система. На манометъра има скали, които показват максималното и минималното допустимо работно налягане. Стойността на последното върху устройството може да бъде измерена в барове или атмосфери.

Колекторът комбинира всички механизми на GBC в една структура. Обикновено е направен от месинг. Има колектори от черен метал или неръждаема стомана. Но те се считат за по-малко надеждни и дълготрайни в експлоатация. Всъщност колекторът е конзола с отвор, през който е свързан към захранваща тръба.

Изборът на дизайн - някои нюанси

Системата за самостоятелно отопление на частна къща може да бъде оборудвана с различни GBC. В затворена система е разрешено да се монтират устройства от различни производители. В същото време, когато избирате блок, трябва да обърнете внимание на следното:

  1. 1. За какъв вид (пара, вода, антифриз) на охлаждащата течност е предназначен за GBC.
  2. 2. Какъв е капацитетът на отоплителната система? Този индикатор се измерва в киловати.
  3. 3. Коя нишка за свързване на багажника е устройството (инч, половин инч и т.н.).

Необходимо е също да се изясни максималната температура на топлоносителя, с който устройството може да работи, и номиналното налягане на котела.

Групата за безопасност на котела - отоплителното тяло при надеждна защита!



Изборът на устройства за безопасност за отоплителни тела с затворена система е огромен. Във всеки специализиран магазин ще ви бъдат предложени различни разходи и качество на изпълнение. Най-популярните производители на такова оборудване са две компании - Valtek и Watts. Блокове под първата марка са направени строго от месинг. Те са подходящи за котли с налягане не повече от 3 бара и мощност до 44 кВт. Цената на Valtek е около 2000 рубли.

Блокове под марката Watts се продават на цена от 2 до 6 хил. Рубли. Тук всичко зависи от материала на тяхното производство (чугун, месинг, стомана) и варианта за проектиране (може да бъде компактен или стандартен). Освен това, някои модели Watts са допълнително покрити с изолирани кутии, които намаляват топлинните загуби по време на работа на оборудването. Всички единици на този производител са свързани към отоплителния тръбопровод през отвор от 1 инч. Защитната арматура Watts е предназначена за котли с голям капацитет (50-200 kW).

Възможно ли е наистина да сглобите защитното устройство сами?

Ако желаете, можете да направите надеждно устройство за сигурност със собствените си ръце. Купуваме отделно теста за въздуха, манометъра, вентила, както и:

  • уплътнител;
  • нишки от лен;
  • паяк;
  • газови ключове (две парчета);
  • два ъгъла (едната с външна, другата с вътрешна резба);
  • адаптери;
  • зърното.

Започваме работа, като прикрепваме два ъгъла към конзолата на арбалет. Намотаваме нишките (строго по посока на часовниковата стрелка) върху нишката. Важно! Съединението с резба трябва да бъде напълно покрито и равномерно разпределено. От горе обработваме нишки с уплътнител. Покриващият слой е малък. Вземаме ключовете. С тяхна помощ ние завиват ъглите в конзолата един срещу друг.

Групата за безопасност на котела - отоплителното тяло при надеждна защита!

По подобен принцип ние монтираме клапан, манометър и вентилационен отвор. Ако елементите имат различни диаметри на резбата, използваме адаптери за свързването им. След това проверяваме нашата конструкция за ефективност и липсата на течове под налягане. Ако всичко е наред, можете да продължите с инсталирането на GBC. За това по-нататък.

Монтирането на блока за сигурност - ще се справи с детето!

Инсталирането на PBC не изисква специални познания. Необходимо е само да се вземат предвид следните препоръки на специалисти:

  1. 1. Уредът винаги се монтира над отоплителната инсталация в най-горната част на тръбопровода.
  2. 2. Частта от захранващия тръбопровод, към която е инсталирана PBC, трябва да бъде хоризонтална.
  3. 3. Разстоянието от котела до уреда е не повече от 150 см.

В случаите, когато захранващият тръбопровод се отдалечава от нагревателя до второто ниво на къщата, ние правим малък хоризонтален клон на него с помощта на ъгъл. Именно върху нея ние монтираме нашата единица (направени от нас или от фабриката).

Nuance. При всички съвременни монтирани на стената котли, блокът за безопасност първоначално е монтиран в уреда. Такова оборудване не е необходимо да се "допълва" с още едно устройство.

Следващата важна точка. На участъка на магистралата, където е поставен GBC, е невъзможно да се монтират тройници, адаптери или кранове. Между другото, този сегмент трябва да бъде направен от метал. Популярни в наши дни тръби, направени от омрежен полиетилен, метал-пластмаса, полипропилен, могат да се деформират под влиянието на гореща пара с изливането на излишната вода.

Групата за безопасност на котела - отоплителното тяло при надеждна защита!

Майстори, занимаващи се с монтаж на системи за отопление в частни домове, се препоръчва да се свържете с предпазен клапан халобутилова гума маркуч, и да сложи край на последния в пластмасова кофа, бутилка или друг подобен съд. Ако във ваше отсъствие единицата ще работи, в посочения контейнер ще видите вода. Така че ще забележите, че котелът е прегрял. В този случай, трябва да се проверява ефективността на оборудване, извършване на профилактика му, обадете се на капитана, ако единицата за безопасност се активира твърде често.

Не спестявайте пари на GBK. Този евтин модул ще запази вашия отоплителен блок и цялата къща от сериозни проблеми!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Как да настроите отоплителните батерии в частна къщаКак да настроите отоплителните батерии в частна къща
Котел електрически това, което трябва да знаете?Котел електрически това, което трябва да знаете?
Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудванеПредпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване
Налягането в отоплителната система намалява причините и се увеличаваНалягането в отоплителната система намалява причините и се увеличава
Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?Налягане в отоплителната система на многоетажна сграда какво трябва да бъде това?
Електрически котли за отопление на вилиЕлектрически котли за отопление на вили
Нелетливи газови котли за отоплениеНелетливи газови котли за отопление
Отоплителна течност Температура и регулиранеОтоплителна течност Температура и регулиране
Хидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системиХидравлично изпитване на тръбопроводи на отоплителни системи
» » Група за безопасност на отоплителното тяло на котела при надеждна защита!
© 2021 BggeHat.com