Как да настроите отоплителните батерии в частна къща

При проектирането на отоплителни системи професионалните майстори задължително им предоставят специални технически средства, които в бъдеще ще позволят да се контролира налягането и температурата в мрежата. Като средство за такива действия като спирателен вентил и други устройства. Ще обсъдим правилата и особеностите на регулирането на системата за подаване на топлинна енергия в тази статия.

Регулиране на топлоснабдяването - какви методи да се използват?

По време на отоплителната работа, нагревателната среда в системата се нагрява и разширява, т.е. увеличава обема си. Ето защо понякога собственикът трябва да настрои отоплителните акумулатори в частния си дом, като по този начин контролира топлоснабдяването. Има няколко вида устройства, които ви позволяват да направите тази работа. Всички устройства са разделени на две категории:

  1. 1. Регулаторни;
  2. 2. контролиране.

Първият ви позволява да регулирате налягането и температурата в системата, да намалите тези параметри в по-голяма или по-малка степен. Те могат да бъдат инсталирани на отделни участъци от тръбопровода и да се използват за настройка на отделните части на мрежата или за регулиране на работата на цялата система като цяло. Контролните устройства са всички видове термометри и манометри, които се монтират отделно от регулиращите средства в или със системите. Те ви позволяват да получите информация за работата на топлоснабдяването по всяко време и да решите колко е необходимо да го коригирате.

Регулиране на топлоснабдяването

Регулиране на топлоснабдяването

За да се гарантира, че няма трудности в процеса на опериране на отоплението при неговото регулиране, е необходимо да се предвиди проектирането на двигателя:

  • инсталиране на термометри и манометри преди и след отоплителния котел в разпределителните колектори (в най-ниската и най-високата част на мрежата);
  • монтиране на манометър към циркулационната помпа, ако е налице в системата;
  • монтаж на разширителен резервоар: изтичане - в отворени мрежи и мембрана - в затворени;
  • монтаж на предпазни вентили и елиминиращи въздуха, необходими за предотвратяване на повишаването на налягането в тръбите до критични стойности.

При нормална работа на системата температурата на водата в тръбите не трябва да надвишава 90 градуса, а налягането трябва да бъде в рамките на 1,5-3 атмосфери. Някои системи за отопление могат да работят дори при по-високи температурни и налягане характеристики, но използват специални елементи, които не се намират в стандартното битово топлоснабдяване. Невъзможността за настройване на акумулатора с конвенционален термостат може да показва образуването на въздушна възглавница. За да го елиминирате, ще трябва да използвате майевския кран.

Как да настроите отопление в частна къща - характеристики и нюанси

Отоплителните мрежи на частни къщи и жилища в жилищни сгради са много различни. В отделна жилищна сграда само вътрешни фактори могат да повлияят на работата на топлоснабдяването - проблеми на автономното отопление, но не и разбивките в цялостната система. Най-често подплатата произлиза от котела, чиято работа се влияе от неговата мощност и от вида на използваното гориво.

Настройване на отоплението в частна къща

Настройка на отоплението

Възможности и методи за приспособяване отопление на дома зависи от няколко фактора, най-значимите от които са следните:

  1. 1. Материал и диаметър на тръбите. Колкото по-голямо е напречното сечение на тръбопровода, толкова по-бързо е отоплението и разширяването на охлаждащата течност.
  2. 2. Характеристики на радиаторите. Обикновено можете да регулирате радиаторите само ако са правилно свързани към тръбите. Ако бъде инсталирана правилно по време на работа на системата, ще бъде възможно да се контролира скоростта и обемът на водата, преминаваща през устройството.
  3. 3. Наличие на смесителни единици. Смесителните единици в двутръбни системи позволяват да се намали температурата на охлаждащата течност чрез смесване на потоци от студена и гореща вода.

Инсталирането на механизми, които дават възможност да се регулира комфортно и чувствително налягането и температурата в системата, трябва да се предвиди на етапите на проектиране на новата автономна комуникация. Ако инсталирате такова оборудване без предварителни изчисления в вече функционираща система, ефективността му може да бъде значително намалена.

Методи за стабилизиране на налягането в домашната система

При нагряване, топлоносителя това значително увеличава по обем, обаче, заради това, мрежата може да скочи много налягане, превишаващо всички възможни критични стойности, което води до много неприятни последици. Разширяващите се резервоари често се използват за регулиране на налягането в системите. Резервоар - контейнер е разделена на две камери, една от които е изпълнен с вода от топлофикационната мрежа, и друг издухан въздух. камера въздух е равна на нормално налягане на въздуха на налягането в отоплителните тръби, тъй като в случай на повишаване на налягането на системата над специално мембрана увеличава количеството на камерата за вода, компенсиране на разширяването на течността в тръбите.

Преди да регулирате налягането, трябва да проверите настройките и общото състояние на разширителния съд. Можете просто да промените налягането, ако имате резервоар във вашата система, който ви позволява да настроите налягането във въздушната камера. За да улесните контрола на налягането, можете да инсталирате и манометър. Въпреки това, в случай на внезапен скок на налягане в мрежата на един разширителен резервоар, той няма да бъде достатъчен, за да го стабилизира, поради което експертите препоръчват използването на допълнителни устройства.

Настройване на налягането в отоплителната система

Настройване на налягането в отоплителната система

За да регулирате налягането в отоплителната мрежа за всички, дори критични стойности, можете да използвате специална група за безопасност. Той включва цял набор от полезни устройства:

  1. 1. Манометър, който ви позволява да наблюдавате визуално работата на мрежата.
  2. 2. Въздушен вентилатор с клапан, през който излиза излишък от въздух от тръбите, когато температурата на охлаждащата течност достигне 100 градуса.
  3. 3. Предпазен вентил, който при достигането на критични характеристики на автоматичните твърди частици от излишната вода.

Безопасният блок е необходим за предотвратяване на злополуки в системата като цяло, не може да се използва за настройка на отделни елементи (радиатори) на топлоснабдяването на апартамент или частна къща. За да се регулира състоянието на батериите, е необходимо да се използва друго устройство, а именно Maevsky кран. По своята конструкция този вентил е много подобен на предпазния вентил, но е с малък размер и може да бъде монтиран на радиаторната тръба дори и с малък диаметър. Маевския кран може да се използва в следните случаи:

  1. 1. Ако в батериите има въздушни мехурчета. С отварянето на крана можете бавно да източвате излишния въздух от радиатора и да затваряте клапата веднага щом водата започне да тече от кранчето.
  2. 2. При високо налягане в радиатора. В случай на спешно разширяване на охлаждащата течност поради високо налягане, възможно е да се отвори вентилът и да се стабилизира налягането в системата.


Независимо от възможността да се използва майевски кран за стабилизиране на налягането, то много рядко се използва за тези цели. Много по-лесно и по-ефективно е да използвате специална група за сигурност, но ако не е така, можете да използвате този прост инструмент.

Проблеми с отоплението - контролираме температурата на водата в мрежата

Температурата на топлоносителя също е важна характеристика на работата на отоплителната мрежа. При двутръбни системи оптималните температурни характеристики на гореща и охладена охлаждаща течност са съотношение 75/50 градуса или 80/60 градуса. За да регулирате лесно температурата, ще трябва да инсталирате специално оборудване и елементи в системата.

Най-лесният начин да създадете мрежа за смесване в мрежата. Задължителен елемент на такива единици са дву- и трипътни вентили. Една дюза на смесителния агрегат е свързана към тръба с гореща вода, а втората към тръба със студена вода. Третата тръба на тръбата е монтирана върху участъка на главната линия, в която се изисква да се осигури намаляване на температурата на течността, в случай на необходимост.

За да се улесни използването на смесителни агрегати, те са оборудвани със сензори за температура и специален термостатичен контролен блок. Сензорът може да сигнализира за температурата на охлаждащата течност и, на базата на нивото на температурата, да затвори или да отвори смесителния вентил, за да настрои отоплението. Обикновено такова оборудване се монтира в колекторите на топъл под. За ефективно регулиране на температурата на водата в отоплението на жилищна сграда е необходимо да се вземат предвид температурните условия в тръбите, обикновено температурата на тръбите в помещенията на апартамента не надвишава 45 градуса.

За да намалите температурата на водата в тръбите на жилищната сграда, можете да използвате специален спирателен вентил. Понякога е достатъчно да инсталирате обикновени кранчета, които регулират потока на охлаждащата течност в батериите, но в този случай ще трябва да контролирате отоплението на помещението сами. Много по-лесно е да се регулира подаването на топлина с помощта на серво задвижвания.

Servo - устройство, при проектирането на което се включва управляващият блок и термостатът. За да се гарантира, че температурата в помещенията винаги се поддържа на същото ниво, трябва да зададете желаната стойност на термостата, а серво автоматично ще отвори и затвори входа на охлаждащата течност в радиатора. За да намалите разходите за ремонт, можете просто да закупите модел само с термостат. Но в този случай корекцията няма да бъде толкова точна.

Ние контролираме температурата на водата в мрежата

Ние контролираме температурата на водата в мрежата

За да регулирате температурата в апартаментите със стари отоплителни системи и чугунени радиатори, е необходимо да използвате специални термостати. Тези устройства обаче не позволяват промяна на налягането в тръбите, което изисква използването на специализирани средства.

Как да организираме доставка на топлина у дома - съвети от професионалисти

Изложените по-горе устройства и методи за регулиране на отоплителната система значително повишават ефективността и безопасността на нейната работа. Собственикът не е излишно да знае правилата за инсталиране на отделни мрежови елементи, които пряко засягат качеството на работата му. Регулирането на акумулатора започва в етапите на проектиране на новата комуникация и по време на инсталационния процес. Важно е да изберете правилния начин за свързване на радиаторите, тъй като типът на инсталацията влияе пряко върху ефективността на устройството и допълнителната възможност за монтиране на специални температурни регулатори.

Ако искате да контролирате и регулирате работата на оборудването, трябва да вземете под внимание оформлението на тръбите. При еднотръбни системи винаги е необходим джъмпер или байпас за пренасочване на потока топла вода в случай на подмяна на радиатора и други ремонтни работи. При двутръбни мрежи отоплителните елементи са свързани успоредно един на друг, поради което е много по-лесно да се регулира температурата на батериите в тях.

Доставка на топлинна енергия за дома

Доставка на топлинна енергия за дома

В частна къща при всяка работа с отопление е необходимо да се вземат предвид характеристиките и особеностите на инсталирания котел. Ефективността на инженерната система зависи от това. За да може мрежата да работи правилно и може лесно да се настрои, изберете котела, като вземете предвид:

  1. 1. Номинална мощност. На площ от 10 м2 се изисква около 1 кВт капацитет на котела с минимални топлинни загуби.
  2. 2. Съотношението на мощността на отоплителния котел към обема на водата. За да загрявате 15 литра охлаждаща течност, е необходима 1 кВт мощност.
  3. 3. Допустимост на гладкото регулиране на котела. Обикновено такава функция се предлага при газовите котли.

Ако сте заети и дизайнери ще могат да се изчисли правилно необходимите параметри на котела, по време на работа на топлопреносната мрежа може да бъде възможно най-прости и по-точно се регулира температурата на водата в радиатора. Добрият бойлер подобрява безопасността на инженерната работа у дома, прави мрежата по-надеждна и функционална. Не забравяйте да вземете под внимание климатичните условия във вашия регион при изчисляване. В северните райони на Русия, изисквани по-мощни котли, а на юг - по-малко мощен, което позволява да се поддържа комфортни температурни условия в стаите, за да прекарват много по-малко пари и ресурси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Еднотръбна схема за отопление на частна къщаЕднотръбна схема за отопление на частна къща
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Самостоятелно изчисляване на отоплителните акумулаториСамостоятелно изчисляване на отоплителните акумулатори
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Как да настроите отоплителните акумулаториКак да настроите отоплителните акумулатори
Предпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудванеПредпазен клапан за отопление и друго регулиращо оборудване
Температурен контролер за отопление Как да намалим разходитеТемпературен контролер за отопление Как да намалим разходите
Инсталиране на термостата на радиатораИнсталиране на термостата на радиатора
Изплакване на отоплителни батерииИзплакване на отоплителни батерии
» » Как да настроите отоплителните батерии в частна къща
© 2021 BggeHat.com