Автоматизация на отоплителните системи

Създаването на отопление в собствения им дом предполага използването на автоматизацията като задължителен елемент. Не винаги ще седите в котелното помещение и ще наблюдавате в ръчен режим работата на котела и другите работни параметри на самата система. Да, и удобни условия в къщата е по-добре да се осигури не отвори прозорците, въпреки че вентилация в стаите и никой не е отменен, а чрез задаване на желаната температура. Тези задачи се извършват чрез автоматизация на отоплителните системи.
автоматизация на отоплителните системи
Компоненти на системата за управление на отоплението

Какво трябва да автоматизирам?

Като се има предвид как се отоплява къщата, трябва да се отбележи, че работата на автоматизацията на отоплителната система трябва да покрива поне такива компоненти:

  • работата на отоплителния котел;
  • осигуряване на комфортни условия на живот;
  • икономия на гориво и експлоатация на оборудването в режим на спестяване.

Като правило, при избора на отоплителен котел ние вече частично определяме какъв вид автоматизация на отоплението ще бъде. Фактът, че производителите на висококачествено сходно оборудване предвиждат изграждането на управляващо устройство за отопление.

Неговата задача е да създаде безопасен режим на работа на котела, за който се използват допълнителни сензори. По принцип такъв контролер на отоплителната система следи безопасността и осигурява:

  • защита от прегряване на охлаждащата течност;
  • защита от повишаване и понижаване на налягането в системата;
  • контрол на пълненето на котела с вода;
  • контрол на налягането на газа в основната (с отопление на газ);
  • контрол на налягането на отработените газове.

Някои от тези функции могат да бъдат инсталирани по желание на клиента (по желание), но автоматичният контрол на отоплението, във всеки случай работата на котела, с този подход ще бъде завършен.

автоматизация за частно отопление на къщи
Работата на модерен бойлер се контролира с помощта на специален панел

За автоматичното управление на отоплителната система

При автоматизиране на отоплителните системи, трябва да се има предвид, че контролът на отоплението може да се извърши в зависимост от температурата:

  • охлаждащата течност;
  • въздух в къщата;
  • външен въздух, зависим от времето.

Контролните системи, създадени за управление на температурата на охлаждащата течност, работят независимо от текущите условия. Последствието от това ще бъде висока инерция на целия процес, ниска ефективност и неефективност. Най-добри резултати показват автоматичната система за отопление, която работи за поддържане на зададената температура в къщата.

управление на отоплението
Елементи на климатичната система за отопление, зависима от времето

Най-прогресивното и ефективно се счита за регулиране, което зависи от времето, тъй като ви позволява да реагирате бързо на променящите се условия на околната среда. Обичайните средства, които контролират и управляват отоплителната система обаче, са в състояние да осигурят достатъчно ефективна работа.

Как се постига това?

Тук трябва да се отбележи, че автоматизацията за отопление на частна къща може да се изгради с помощта на различни устройства, работещи както самостоятелно, така и под контрола на централизирани системи.

Управление с отоплителен котел

С този подход цялото управление на отоплението се намалява до задаване на температурата на охлаждащата течност на котела. В този случай вградената в нея автоматизация започва да работи, за отопление, което работи по този начин, достатъчно е да се контролира котелът. Тя ще поддържа необходимата температура на охлаждащата течност независимо от нейната стойност в помещенията.



Прочетете повече в статията - автоматизация на отоплителен котел.

Термостатичен вентил

Може би това е най-лесният автоматичен температурен контрол за отопление. Той се поставя върху всеки радиатор и върху него (на главата) можете да зададете желаната от него стойност. В тези случаи, когато стане твърде горещо, регулаторът работи и блокира потока на охлаждащата течност в акумулатора. Ако температурата спадне под зададената стойност, клапанът се отваря и водата започва да тече в радиатора, като отоплява стаята.

автоматичен контрол на температурата
Термостатичен вентил

Такава автоматизация на отоплението на частна къща работи без връзка с температурата на топлоносителя, всъщност е универсална и независима от използвания вид котел (газ, твърдо гориво, течност и др.).

Недостатъкът на този подход е липсата на спестявания поради невъзможността за управление на котела и консумация на гориво.

Регулатор на стайната температура

В този случай, контролера на стайна температура се създава специален - всъщност, контролерът се променя otopleniya.On отопление нагревател (включване и изключване на горелката чрез коригиране на подаването на вода и т.н.), за да осигури желания режим.

контролер за отопление
Регулатор на стайната температура

Всъщност в този случай контролът е изцяло електронен, отоплението на къщата работи с команди от специален център и може да изпълнява всеки даден режим на работа. Ако оборудвате такава структура за управление и настройка с дистанционни комуникационни единици, ще се образува GSM модул, автоматичен блок за управление на отоплителната система с възможност за отдалечен достъп.

Комбинирана опция за управление

Трябва да се отбележи, че съвместната работа на регулатора и термостатичния вентил създават оптимални условия за функционирането на системата. Контролерът за управление на отоплението ще осигури икономичен разход на гориво и контрол на температурата на въздуха, а вентилът ще позволи да се поддържа желаният режим във всяка стая.

За да се създадат оптимални параметри на отоплителната система, тя се нуждае от автоматизирани съоръжения, които не само поддържат удобни условия, но също така осигуряват значителни икономии на разходите за отопление у дома.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Тръбни радиаторни тръбиТръбни радиаторни тръби
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Отопление на къщата Препоръки за устройствотоОтопление на къщата Препоръки за устройството
Дизелов отоплителен котелДизелов отоплителен котел
Избор на отоплителен котел за вашия домИзбор на отоплителен котел за вашия дом
Ibp за отоплителни котлиIbp за отоплителни котли
Котлите за течни горива предимства и недостатъциКотлите за течни горива предимства и недостатъци
Отоплителен котел с водна схемаОтоплителен котел с водна схема
Котел за отопление с течно горивоКотел за отопление с течно гориво
» » Автоматизация на отоплителните системи
© 2021 BggeHat.com