Ibp за отоплителни котли

Руските зими винаги са били тежки - не можеш да спориш с това. Такава зима е тест за всяка сграда за сила, включително всички нейни системи. Ако къщата е топла и уютна - тогава няма какво да се притеснявате, но какво, ако нещо не е било взето предвид при инсталирането на системата? Нека проверим котела, помпата - всичко работи. Но ако електричеството изгасне, всичко останало изгасва. В този случай изходът от ситуацията ще бъде UPS за отоплителните котли.
ibp за отоплителни котли
UPS за отоплителни котли

За какво е това?

Тук всичко е ясно: за да работи котелът, е необходимо непрекъснато захранване. Но този елемент винаги ли е способен да разреши всички проблеми? За съжаление, не винаги.

Ако електричеството отсъства за същото време, то тогава няма помощ за отопление на котлите. Такова устройство просто няма да има време за зареждане за правилна работа.

Има още няколко случая, когато такова устройство не е необходимо. При стандартни условия обаче тя е просто незаменима.

Така че непрекъсваемото захранване е вторичен източник на електрическа енергия. Повечето потребители претърпяват нежелано прекъсване на електрозахранването по различни причини.

регулатор на напрежение за отоплителния котел
Нормален UPS

Принципът на действие на такова устройство се основава на първоначалното натрупване на електроенергия в батериите, след което се дава при необходимост. Имайте предвид, че на такива устройства всички процеси са автоматични. Необходимо е да запомните едно правило: зареждането на UPS ще продължи по-дълго от разреждането.

Ако имате модерен газов котел, тогава в този случай електрическата мрежа е необходима само за работата на помпата и управлението на модула за автоматизация. Силата на такова оборудване в общото количество ще бъде около 100-200 W, а това - 1-2 лампи с нажежаема жичка.

Това се случва, че електричеството изчезва напълно за кратко време, не повече от половин час. За такъв случай трябва да изберете батерия за отоплителен котел - това е много просто. В същото време цената на устройството няма да бъде много висока.

Как функционира UPS?

Така структурата на такова устройство, като UPS за отоплителен котел, включва следните елементи:

  • Самото захранване.
  • една или няколко 12-волтови батерии.

Така че, в нормален режим, батерията се зарежда отново. След това променливото напрежение се преобразува на 12 волта и отива към вграденото зарядно устройство. Също така 220 V захранване отива към електрическото оборудване на котела - директно от мрежата. Тъй като батерията е напълно заредена, ще настъпи спиране. Захранването ще продължи да протича при преминаване от мрежата, преминавайки през устройството за автоматизация.

стабилизатори за отоплителни котли
UPS и батерии

Ако няма входящ ток от мрежата, устройството ще започне да конвертира DC напрежение от 12 волта от батериите и променлив ток от 220 V. То ще бъде подадено към входа на котела и други свързани към него консуматори.

По този начин въз основа на гореизложеното може да се заключи, че продължителността на котела ще зависи от общия капацитет на акумулаторите, както и от мощността на електрическото оборудване на котела.

Избор на UPS

Когато направите избор на такъв елемент като непрекъсваемо захранване за отоплителен котел, трябва да се имат предвид няколко аспекта. Първият от тях е типът на UPS.

Примерът, който обсъждахме по-горе, ни показва характеристиките на извънбордовия ИБП. Автоматизирането на такива устройства ще бъде включено, тъй като батерията трябва да бъде заредена или когато се преобразува DC към променлив ток, когато общата мрежа е изключена.

ibp за отоплителен котел
Разнообразието на UPS и за всеки неговата цел

През цялото време котелът минава през транзитната линия, без да се засяга автоматизирането на устройството. Ето защо в нормален режим, изходното напрежение ще отговаря напълно на мрежовите параметри. Ако те не са стабилни, те отиват в котела. Този нюанс е просто недостиг на устройства. Но за да стане помпата добре, важно е да се осигурят стабилни и строго дефинирани текущи свойства.



UPS за газови отоплителни котли също могат да бъдат направени в онлайн версията. Такива устройства нямат транзитна линия.

Независимо от режима, напрежението преминава през инвертора на трансформация с двойна конверсия. Така че първо AC напрежението 220V от мрежата се превръща в постоянна 12V. Тогава - напротив, и след това отива на изхода.

Такива стабилизатори за отоплителни котли винаги осигуряват стабилно напрежение, което няма да зависи от свойствата на входа. Техните разходи са малко по-високи, но ако има нестабилно напрежение, те могат да доставят на котела електроенергия със стабилни параметри.

Батерия и зарядно захранване

За да свържете допълнителни батерии, непрекъсваемото захранване трябва да може да свързва външни батерии. Вътрешната рядко ще има капацитет, по-голям от 20 Ah, но обикновено това не е достатъчно.

Когато избирате батерии за отопление и зареждане на котли, трябва да се следва много просто правило: това съотношение на зарядния ток към капацитета на акумулатора трябва да бъде 1:10. По този начин зареждането с ток от 5А може ефективно да зарежда батерията, която има капацитет от 50А / ч.

Струва си да се отбележи, че не се препоръчва да се използват оловни киселинни батерии, тъй като техните киселинни двойки са вредни.

Цифровите устройства имат автоматично регулируеми зарядни устройства, но също така имат и различни тактови честоти. Например, ако посочите диапазон като 4.5 - 6.0A, това означава, че с това устройство можете да използвате батерия от 45-60 Ah. че батериите не могат да се намират далече от конвертора. Това може значително да намали тока.

акумулатор за отоплителния котел
Батериите са поставени в непосредствена близост до UPS

Ние изчисляваме времето за архивиране

Ако мислите за закупуване на регулатор на напрежение за котел за отопление, винаги трябва да обръщате внимание на това време като максималното време, през което котелът може да продължи да работи. Този параметър е много важен, тъй като това е основната цел на монтирането на това допълнително устройство.

За да се изчисли времето по най-точния начин, има специални таблици. Но ние ще опишем приблизителни изчисления, при които отклонението не може да надвишава 30 минути. За да направите това, има следната таблица:

акумулатори за отоплителни котли
Време за архивиране

Струва си да се отбележи, че газовите котли, които имат мощност до 25 кВт, обикновено имат една вградена помпа. Ето защо, заедно със обикновената електроника, потреблението на такъв котел ще бъде 90-150 W.

Така че, като се вземе предвид запасът, капацитетът на такова устройство, като стабилизатор за отоплителния котел, трябва да бъде 300 W. От таблицата по-горе можем да кажем, че за да се осигури непрекъсната работа на малък котел с мощност 150 W, в рамките на 10 часа ще ви е необходима батерия от 150 A / h.

Непрекъсната система в системата

Стабилизаторите на напрежение за котли за отопление решават основната задача в отоплителната система - осигуряване на електричество за затопляне на оборудването за кратък период от време на отсъствие на напрежение във външни мрежи. Когато има постоянни и непрекъснати прекъсвания на електрическата енергия, UPS трябва да се разглежда като допълнителна система, която ще работи в цялостната концепция за резервна мощност.

 

Обикновено такива системи се основават на резервни генератори на мощност. Така че, не е нужно да поставяте голяма и скъпа инсталация на резервна енергия само за един бойлер. Достатъчен малък блок, който ще работи само за периода на преминаване на автоматизацията от главното захранване към резервно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как схемата за парно отоплениеКак схемата за парно отопление
Полагане на отоплителни котлиПолагане на отоплителни котли
Електрически котли за отоплениеЕлектрически котли за отопление
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Котлите за течни горива предимства и недостатъциКотлите за течни горива предимства и недостатъци
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Тръбни котли за отоплениеТръбни котли за отопление
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Отоплителни котлиОтоплителни котли
» » Ibp за отоплителни котли
© 2021 BggeHat.com